ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Τράπεζες και πληθωρισμός οδηγούν τον Γεν. Δείκτη προς τις 850 μονάδες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη και άνω του 4% για την Τράπεζα Πειραιώς. «Αντίσταση» κρατούν Coca-Cola HBC και ΟΤΕ. Σε μέτρια επίπεδα η αξία τρων συναλλαγών.

«Θύμα» του πληθωρισμού ο οποίος εκτοξεύθηκε στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποδεικνύεται το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς το επίπεδο των 850 μονάδων. 

Ταυτόχρονα υποαποδίδει σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους αντίδραση, μετά από αρκετές συνεδριάσεις μεγάλων πιέσεων, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,92%, ενώ 1,20% υψηλότερα κινείται ο γερμανικός DAX

Στις 14:46 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,80% στα 852,27 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 848,84 μονάδων και του υψηλού των 873,35 μονάδων. Στα 57,34 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με πλήρη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 74 έναντι 24 που κινούνται με άνοδο. Πτώση 0,79% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,98%. 

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων με τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη να διευρύνονται στο -2,22%. Απώλειες 1,33% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,65%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -2,01%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες που ξεπερνούν το 4%. Η θετική έκθεση της JPMorgan για τις τράπεζες πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από την αγορά, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να «κρατά» ο τίτλος της Coca-Cola HBC με κέρδη 2,81%, ενώ αντίσταση «βγάζει» και η μετοχή του ΟΤΕ που βρίσκεται στο +0,45%. Αντίθετα αρνητική είναι η στροφή για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με απώλειες -0,15% και -0,90% αντίστοιχα. Στους κερδισμένους και οι μετοχές των Jumbo και ΕΛΠΕ με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Αντίθετα μεγάλες πιέσεις και απώλειες άνω του 4% εμφανίζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ άνω του 3% υποχωρούν Lamda και Quest

Το αρχικά θετικό κλίμα στην αγορά διαγράφηκε πλήρως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου για την οικονομία αλλά και για την κατανάλωση, γεγονός το οποίο μπορεί να πλήξει σημαντικά και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Και για τον Απρίλιο η εκτόξευση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,2% αποδίδεται στην πολύ μεγάλη άνοδο των ενεργειακών τιμών και κυρίως σε αυτές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ αρκετά ισχυρή ήταν η ενίσχυση και για αρκετά βασικά είδη διατροφής. 

Ο πληθωρισμός αποτελεί τον βασικό παράγοντα ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες και τις διεθνείς αγορές και κρατά αρκετά μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας εκτός μετοχών και την οδηγεί σε στροφή σε πιο ασφαλή καταφύγια όπως για παράδειγμα το αμερικανικό δολάριο. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας στο ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 1% στη σημερινή συνεδρίαση, μειώθηκαν σε 0,80% οι απώλειες της εβδομάδας. Ισχυρή παρουσία από τις τράπεζες με άνοδο 4,17%, ανοδικά και η Coca Cola HBC, ενώ υποχώρησε σημαντικά η μετοχή του ΟΤΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, «τρέχουν» οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδος έως 2% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν ξεπερνούν το 1% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος και η Coca Cola HBC υποστηρίζουν τον Δείκτη, ενώ πιέζεται από την πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, διασώθηκαν οι 850 μονάδες

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6% συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ έκλεισαν με απώλειες 98 μετοχές και έχασε πάνω από 4% ο τραπεζικός δείκτης. Ανησυχία στις αγορές για στασιμοπληθωρισμό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» τραπεζών, αντίσταση ΟΤΕ

Διεθνής στροφή προς την ασφάλεια των μετρητών και των κρατικών ομολόγων, εν μέσω φόβων για πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, αντίθετα στο ρεύμα ο ΟΤΕ με κέρδη 3%.