ΓΔ: 864.75 -0.26% Τζίρος: 17.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:08:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ με «άλμα» ETE – Mytilineos μετά την ένταξη στον MSCI

Εκρηκτικά τα κέρδη για Εθνική Τράπεζα άνω του +7%, και για Mytilineos υψηλότερα του +6%, μετά την ένταξή τους στον δείκτη ΜSCI. Υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών το ΧΑ, με τον Γεν. Δείκτη να ενισχύεται κατά +2,65%.

Η θετική αναθεώρηση των δεικτών της MSCI με ένταξη τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Mytilineos και παραμονή σε αυτούς της Jumbo, σε συνδυασμό με το θετικό διεθνές κλίμα δίνει… φτερά στην εγχώρια αγορά. 

Το ΧΑ κινείται, στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με ισχυρό ρυθμό ανόδου +2,65%, υπεραποδίδοντας σε σύγκριση με την Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,89% και ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,72%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:02 εμφανίζει κέρδη +2,65% στις 868,85 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 18,12 εκατ. ευρώ. Κατά κράτος επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 45 έναντι 7 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Κέρδη +2,97% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται +1,67%. 

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ευρώπη τη σκυτάλη της ισχυρής ανόδου έχουν αναλάβει οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται +4,83%. Στο +7,63% η Εθνική Τράπεζα, με την Alpha Bank να έχει κέρδη +3,82%, τη Eurobank να ενισχύεται +4,66% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται +1,75% υψηλότερα. 

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, πλέον, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece συμμετέχουν οκτώ ελληνικές μετοχές. Η ένταξη σε αυτόν των ΕΤΕ και Mytilineos μεταφράζεται σε εισροές κεφαλαίων περί των 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση της Societe Generale, οι οποίες θα προέλθουν από τα επονομαζόμενα passive funds, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται σε δείκτες και όχι σε επιμέρους μετοχές. 

Πάντως η είσοδος των δύο μετοχών στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που είχαν προχωρήσει σε τοποθετήσεις από τον Απρίλιο. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι οι μεταβιβάσεις στα παθητικά funds θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τις 31 Μαΐου. Μετά τις αλλαγές, στον δείκτη MSCI Standard μετέχουν οι ακόλουθες μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Mytilineos και Jumbo.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ράλι σημειώνει η μετοχή της Mytilineos με κέρδη που ξεπερνούν το +6%, ενώ ισχυρά ανοδικά στο +3,4% κινείται και ο τίτλος της Jumbo. Ισχυρή άνοδος για τους τίτλους των Coca-Cola HBC και ΟΤΕ, με κέρδη +3,42% και +2,31% αντίστοιχα, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται +1,22% και η ΔΕΗ βρίσκεται στο +2,97%. Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινείται αρνητικά είναι αυτή της Motor Oil στο -0,38%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, παραμένει αρνητικό το διεθνές κλίμα

Θετική η εικόνα για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές αλλά και για ορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να προσπαθεί να διατηρήσει τη θετική πορεία. Ράλι με κέρδη άνω του 5% για Intrakat.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Καλύφθηκε το χαμένο έδαφος στο ΧΑ με ώθηση από τις αλλαγές στον MSCI

Όλες οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη καλύφθηκαν με τη δυναμική αντίδραση (+2,43%) στη σημερινή συνεδρίαση. Τη σκυτάλη ανόδου από την Εθνική πήραν Eurobank και Πειραιώς. Ισχυρή άνοδος Coca Cola, Mytilineos, Jumbo.