ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι short χάνουν το «στοίχημα» στις τράπεζες

Χάνουν το «στοίχημα» οι επενδυτές που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις εγχώριων τραπεζικών μετοχών, καθώς ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης απομείωσης (dilution) μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχει «αδυνατίσει» πολύ.

Χάνουν το «στοίχημα» οι επενδυτές που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις εγχώριων τραπεζικών μετοχών, καθώς η βασική τους θέση, ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης απομείωσης (dilution) για τους μετόχους των τραπεζών μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχει «αδυνατίσει» πολύ.

Μάλιστα έμπειρες τραπεζικές πηγές και αναλυτές επισημαίνουν στο economistas.gr ότι ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης έχει εκμηδενιστεί, δεδομένης της μεγάλης προόδου που έχουν συντελέσει οι τράπεζες σε όλα τα μέτωπα. Το στοίχημα της short πλευράς της αγοράς χάθηκε και η απεμπλοκή δεν θα είναι ανώδυνη, σημειώνουν.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες είναι χαρακτηριστική. Από τα χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου όταν ο δείκτης των τραπεζών είχε κλείσει στις 281,7 μονάδες, δυο και κάτι μήνες μετά, έχει σημειώσει άνοδο 60% με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ στο ίδιο διάστημα να ενισχύεται κατά 20%.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είχε βρεθεί υπό τρομακτική πίεση, καταγράφει άνοδο κατά 150%. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε αναδειχθεί ως ο αδύναμος κρίκος, στον οποίο επικεντρώθηκαν οι κερδοσκόποι, επιδιώκοντας να προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κλάδο, υπόθεση που η πορεία και τα μεγέθη της τράπεζας ανέτρεψε.

Από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται σχεδόν κατά 100%, της Eurobank αποκομίζει κέρδη κατά 55%, ενώ κατά 52% ενισχύεται η μετοχή της Alpha Bank.

Που οφείλεται το ράλι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τροφοδότησαν την μεγάλη ανατροπή, από την ελεύθερη πτώση το φθινόπωρο - χειμώνα του 2018, που οδήγησε τις μετοχές του κλάδου στο ναδίρ των περασμένο Ιανουάριο στο +60% σήμερα.

-- Χαμηλές αποτιμήσεις. Η κατάρρευση των τιμών είχε οδηγήσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε εξωφρενικά χαμηλά επίπεδα, επίπεδα που θα δικαιολογούσε μόνον έναν αδιέξοδο και μια ανακεφαλαιοποίηση κάτι που δεν έγινε. Ακόμα και σήμερα οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται σε τιμή προς λογιστική αξία που κυμαίνεται στο 0,1 με 0,3 όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη βρίσκονται στο 0.8.

-- Επιθετικά αρνητικές εκτιμήσεις, που δεν επιβεβαιώθηκαν. Η επίθεση στην Πειραιώς ξεκίνησε με πληροφορίες – εκτιμήσεις, περί δήθεν πίεσης των εποπτικών αρχών για την ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης μέχρι το τέλος του 2018. Δεν υπήρχε καμία τέτοια προθεσμία ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια προθεσμία ούτε για το 2019. Επιπλέον το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύτηκαν πολλές εκθέσεις / αναλύσεις που απηχούσαν τις απόψεις των short επενδυτών και οι οποίες ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα.

-- Σχέδια ΤΧΣ, ΤτΕ, Eurobank. Τα σχέδια για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παρουσιάστηκαν στο τέλος του 2018 άλλαξαν δραστικά τα δεδομένα σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα για την επιτάχυνση και την οριστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξε κομβικής σημασίας, καθώς έβαλε στο τραπέζι ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σχέδιο για την επίλυση του δύσκολου θέματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) που απειλούν με σημαντική αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών σε βάρος των παλαιών μετόχων. Επιπλέον το σχέδιο Επιτάχυνση της Eurobank έδειξε ότι οι μέτοχοι των τραπεζών πιστεύουν στις προοπτικές των τραπεζών και δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια.

-- Σημαντική βελτίωση μεγεθών. Το 2018 οι τράπεζες πέτυχαν μια ουσιαστική βελτίωση μεγεθών σε όλα τα επίπεδα. Πέτυχαν την μεγαλύτερη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων από το ξέσπασμα της κρίσης (-14 δισ. ευρώ) ενώ προχώρησαν και σε πολλές συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και μάλιστα σε θετικές τιμές. Παράλληλα βελτίωσαν σημαντικά την ρευστότητά τους, με ενίσχυση καταθέσεων και αύξηση χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά που τις επέτρεψε να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Επιπλέον παρά το γεγονός ότι ο κλάδος βρίσκεται περίπου μια δεκαετία σε αρνητική πιστωτική επέκταση και με το μισό χαρτοφυλάκιο δανείων με προβλήματα διατηρεί μια ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία που επιτρέπει την επιτάχυνση των πωλήσεων πακέτων «κόκκινων» δανείων.

-- Επιτάχυνση σχεδίων μείωσης NPEs. Παράλληλα οι τράπεζες ανακοίνωσαν ακόμα πιο επιθετικούς στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων για την 3ετία 2019 – 2021 στοχεύοντας σε μείωσή τους κατά 53,5 δις. ευρώ. Έτσι σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών στο τέλος του 2021 το απόθεμα των μη NPEs θα περιοριστεί στα 29,8 δις. ευρώ έναντι 83,3 δις. ευρώ που είναι σήμερα (Δεκέμβριος 2018). Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών στο economistas.gr οι στόχοι αυτοί είναι συντηρητικοί καθώς μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα δυο σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα λάβουν την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, τότε είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση πετυχαίνοντας ακόμα μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οι διοικήσεις των τραπεζών είναι αποφασισμένες να επαναφέρουν τις τράπεζες σε καθεστώς κανονικότητας στην διετία 2019 – 2020.

-- Εκμηδενισμός πολιτικού κινδύνου. Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης η προοπτική των Εθνικών εκλογών δεν προκαλεί καμία ανησυχία ή αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση Σύριζα υλοποιεί με συνέπεια τις μνημονιακές υποχρεώσεις και δεν δημιουργεί καμία ανησυχία. Παράλληλα μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί η προοπτική εκλογής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την επιτάχυνση των επενδύσεων και του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Ο χρόνος εκλογών δεν πολυαπασχολεί.

Πέρα όμως όλων των παραπάνω το μείζον είναι η δραστική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για την Ελλάδα. Η χώρα έχει επιστρέψει στις αγορές με δυο πολύ πετυχημένες εκδόσεις, ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας, δεν υπάρχει ανησυχία για την δημοσιονομική σταθερότητα, το 2019 θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος οικονομικής ανάπτυξης. Αυτές οι εξελίξεις περιορίζουν δραστικά τον κίνδυνο χώρας (country risk) που είναι βασικό κριτήριο αξιολόγησης των επενδυτικών τοποθετήσεων.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 03/04/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: «Βλέπει» ράλι τραπεζών 50% και ισχυρή ζήτηση από επενδυτές

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν ξεπεράσει το εμπόδιο της μεγάλης προσφοράς τίτλων από το ΤΧΣ, αποδεικνύοντας ότι η ζήτηση από σοβαρούς επενδυτές είναι ισχυρή.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει ο πανικός στην Αμερική, αρχίζουν ράλι οι μικρές τράπεζες

Κέρδη 22% - 40% στις προσυνεδριακές συναλλαγές για τις τρεις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ που δέχτηκαν μεγάλη πίεση χθες. Σταθεροποίηση σε Ευρώπη και ΧΑ. Διατηρούνται οι ανησυχίες για την ελβετική Credit Suisse.
ΑΓΟΡΕΣ

Πακέτα της Εθνικής με αξία πάνω από 23 εκατ. πέρασαν από το ταμπλό στο ΧΑ

Σχεδόν ο μισός τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση έχει καλυφθεί από τρεις συναλλαγές πακέτων της Εθνικής, που ενδέχεται να συνδέονται με κινήσεις από fund, ενόψει της αναθεώρησης του δείκτη MSCI.