ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, παραμένει αρνητικό το διεθνές κλίμα

Θετική η εικόνα για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές αλλά και για ορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να προσπαθεί να διατηρήσει τη θετική πορεία. Ράλι με κέρδη άνω του 5% για Intrakat.

Με θετικό βηματισμό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται κοντά στο επίπεδο των 870 μονάδων και παρά τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες 0,55% για τον Stoxx 600. 

Οι τραπεζικές μετοχές αλλά και ο ΟΠΑΠ προσφέρουν στήριξη στο ΧΑ, το οποίο συνεχίζει την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε την Παρασκευή στον απόηχο και της θετικής αναθεώρησης των δεικτών της MSCI. 

Στις 11:00 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,17% στις 868,48 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 5,63 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,25% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 1,23%. 

Στο 0,42% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 1,13%, τη Eurobank να ενισχύεται 0,02%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +0,92%, ενώ αντίθετα απώλειες 1,05% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την αρχή Μαΐου, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι παραμένουν θετικά προσκείμενοι απέναντί τους. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση στήριξη στον Γενικό Δείκτη προσφέρει η μετοχή του ΟΠΑΠ η οποία ενισχύεται 0,77%, ενώ οριακές απώλειες 0,17 % εμφανίζει ο ΟΤΕ. Στο -1,45% η Coca-Cola HBC, με τη ΔΕΗ να έχει κέρδη 0,3%. Κέρδη άνω του 2% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% ενισχύονται Jumbo, Titan και ElvalHalcor. Στη μέση κεφαλαιοποίηση ράλι με κέρδη που ξεπερνούν το 5% εμφανίζει ο τίτλος της Intrakat, μετά την ανακοίνωση ότι διαθέτει δυναμικότητα 1,6 GW στις ΑΠΕ, ενώ στα 556 εκατ. είναιτο ανεκτέλεστο

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως τα επίπεδα των 843 μονάδων έδωσαν αντίδραση στο Γ.Δ. ως προηγούμενο χαμηλό. Πλέον, οι 880 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση, μια διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να ανακόψει την πτωτική τάση και να δώσει κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες. Αντιθέτως, αν διασπαστούν τα προηγούμενα χαμηλά των 843 μονάδων, τότε θα μπορούσε ο Γ.Δ να υποχωρήσει στις 821 ή και τις 800 μονάδες.

Αναφορικά με τον FTSE 25 ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως τα επίπεδα των 2.025 μονάδων (σ.σ. χαμηλό της Πέμπτης 12/5 στις 2.025,04 μονάδες) έδωσαν την πρώτη αντίδραση. Οι 2.129 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση σε πρώτη φάση, ενώ κατοχύρωση αυτής της περιοχής θα μπορούσε να μας δώσει καλύτερη αντίδραση. Η στήριξη είναι στις 2.025 μονάδες, ενώ μια διάσπασή της θα μπορούσε να οδηγήσει στις 1.967 μονάδες.

Για τον τραπεζικό δείκτη τονίζει πως η ζώνη των 530 - 540 μονάδων είναι στήριξη στον κλάδο. Οι 591 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, μια διάσπαση της οποίας θα έδινε συνέχιση της αντίδρασης.

Αφορμή για την γενικότερη αντίδραση ήταν η ανακοίνωση ότι Εθνική και Mytilineos εισάγονται στον MSCΙ, ενώ έως το τέλος του μήνα και την ολοκλήρωση του rebalancing θα δούμε αύξηση τζίρου. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «είναι λογικό με τις αλλαγές και τις νέες εισόδους να δούμε εκροές από άλλους τίτλους, κάτι που παρατηρούμε εντονότερα στην ΔΕΗ».

Από την πλευρά του, ο Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γ.Δ. αντέδρασε από τις 850 μονάδες, περιοχή που διατήρησε τις ιδιότητές της ως επίπεδο στήριξης της Αγοράς, όμως η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα, ωστόσο μια πρώτη αντίδραση επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του επιπέδου. Το τεχνικό ζητούμενο για να γυρίσει η τάση σε ανοδική είναι οι 887 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Προς το παρόν κανένας τεχνικός δείκτης δεν έχει δώσει σήμα αγορών, τα ωριαία διαγράμματα έχουν αποφορτιστεί από τις έντονες υποτιμήσεις ενώ οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας βρίσκονται σε ουδετερότητα. Το θετικό σενάριο για την αγορά θα ήταν μια αργή πλάγια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα καθώς η προσφορά δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Αντίθετα η διάσπαση των 850 μονάδων θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου, δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων. Η ετυμηγορία για την πορεία της τάσης την επόμενη εβδομάδα είναι οριακά υπέρ των αγοραστών, υπό την αίρεση της διατήρησης του επιπέδου των 850 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παραδόθηκε στους πωλητές το ΧΑ, ισχυρότατες πιέσεις σε Ευρώπη - Wall Street

Με πτώση -1,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Καλύτερη των ξένων αγορών η εικόνα του Γ. Δείκτη με πτώση -9% στο α' εξάμηνο έναντι -20% του DAX και -21% του S&P 500.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο, ανθεκτικό στις διεθνείς πιέσεις

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές της Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Motor Oil. Αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Coca Cola HBC και τον ΟΠΑΠ ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση -0,21%. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών.