ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Υποτονικό κλίμα στο ΧΑ, πιέσεις για Coca-Cola HBC και τράπεζες

Ήπιες διακυμάνσεις για την αγορά, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για Coca-Cola HBC αλλά και Τρ. Πειραιώς.

Οι πιέσεις σε ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους κρατούν το Χρηματιστήριο σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές, πάντως, να πραγματοποιούν ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, ενώ ο Γεν. Δείκτης διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα από τις 865 μονάδες. 

Ανάλογο κλίμα προσεκτικής διακύμανσης καταγράφεται και στις διεθνείς αγορές, με τους βασικούς δείκτες της Ευρώπης να εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,10%, ενώ ο γερμανικός DAX έχει κέρδη μόλις 0,02%. 

Στις 12:51 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει απώλειες 0,14% στις 866,56 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 864,75 και του υψηλού των 871,07 μονάδων. Στα 24,69 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 57 μετοχές να εμφανίζουν κέρδη και 46 να κινούνται πτωτικά. Πτώση 0,11% εμφανίζει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ καλύτερη πορεία ακολουθεί ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύεται 0,67%. 

Στο -0,79% ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρεί 2,60%. Απώλειες 1,71% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει πτώση 0,13% και την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -0,54%. 

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων η μετοχή της Coca-Cola HBC με απώλειες -2,35%, γεγονός που βαραίνει και την πορεία του Γενικού Δείκτη. Οριακά κέρδη 0,12% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να έχει καλύτερη εικόνα και να ενισχύεται 1,34%, ενώ κέρδη 0,55% σημειώνει η ΔΕΗ. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Jumbo, Viohalco και Sarantis με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ αντίθετα απώλειες άνω του 2% σημειώνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Το κλίμα στην αγορά είναι αρκετά υποτονικό, σε ευθυγράμμιση με τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς, με τους επενδυτές να διατηρούν αμυντική στάση έναντι των μετοχών, καθώς δεν έχει εκλείψει η ανησυχία για τον στασιμοπληθωρισμό. 

Ταυτόχρονα είναι, πλέον, βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ως βασικό τους στόχο την πάταξη του πληθωρισμού, με αυξήσεις επιτοκίων και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το ενδεχόμενο αυτή η τακτική να πλήξει την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. 

Από τους επιμέρους δείκτες ο τραπεζικός καταγράφει οριακά κέρδη 0,04%, και ο δείκτης των βιομηχανικών προϊόντων ισχυρότερα, της τάξης τ0υ 1,09%

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: 3Α προνομιούχος 19,64%, ΑΝΕΚ με 11,76% και ΜΟΝΤΑ με 9,50%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΠΡΟΝΤΕΑ με -9,77% και Μινέρβα Λαδένης με -8,93%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δραματικές διακυμάνσεις στις αγορές, «μαζεύτηκαν» οι μεγάλες απώλειες

Η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων και η φημολογία για αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ βελτίωσαν το αρχικά πολύ κακό κλίμα στις αγορές και περιόρισαν τις απώλειες των δεικτών. Στο -0,88% το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.