ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανεβάζει ταχύτητα το Χρηματιστήριο, αγοραστές σε τράπεζες, blue chips

Μεγαλύτερη άνοδος του Γενικού Δείκτη από τους ευρωπαϊκούς, με κέρδη των τραπεζών για δεύτερη συνεδρίαση και διάχυση ενδιαφέροντος σε πολλά βαριά χαρτιά. Ξεχωρίζουν Εθνική, Τρ. Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Ανοίγει περαιτέρω τον βηματισμό της η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σταθερά υψηλότερα των 870 μονάδων, ενώ η ώθηση προέρχεται τόσο από τις τραπεζικές μετοχές όσο και από τα «βαριά χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Παράλληλα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, το ΧΑ υπεραποδίδει έναντι των ξένων χρηματιστηρίων, όπου ο Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη 0,41%, ενώ ο γερμανικός DAX έχει άνοδο 0,32%. 

Στις 13:23 ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 1,39% στις 875,44 μονάδες, δηλαδή μία ανάσα από το υψηλό ημέρας των 876,82 μονάδων, ενώ το χαμηλό ήταν στις 864,55 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 25,89 εκατ. ευρώ. Επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 59, έναντι 46 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Κέρδη 1,74% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,34%. 

Σταθερά σε καλή πορεία οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει κέρδη 1,95%. Άνοδος 2,03% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,23%, την Εθνική Τράπεζα να έχει κέρδη 2,49%, ενώ 2,68% υψηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Η αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις των μεγεθών α’ τριμήνου των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία τους. Σήμερα δημοσιοποιεί μεγέθη, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Eurobank, ενώ ακολουθούν την Πέμπτη η Alpha Bank και την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η Τρ. Πειραιώς έχει ανακοινώσει τα αντίστοιχα αποτελέσματά της στις 12 Μαΐου. 

Με θετικό πρόσημο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να έχει άνοδο 1,78%, τον ΟΤΕ να έχει κέρδη 2,36%, τον ΟΠΑΠ να κινείται 2,61% υψηλότερα και τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο +1,85%. Κέρδη άνω του 2% για τις Jumbo και Lamda.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΚΤ στέλνει ένα σήμα κινδύνου για την πορεία των τραπεζών της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν δυσχεράνει λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ αναμένει ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων θα υποχωρήσει φέτος στο χαμηλό επίπεδο του 7%. 

Αντίθετα συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία, με την εκτέλεση του προϋπολογισμού να δείχνει νέα σημαντικό υποχώρηση του ελλείμματος για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, ενώ παράλληλα ο κλάδος του λιανεμπορίου συνεχίζει να έχει καλή πορεία, με αύξηση του τζίρου του 14,6% τον Απρίλιο. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παραδόθηκε στους πωλητές το ΧΑ, ισχυρότατες πιέσεις σε Ευρώπη - Wall Street

Με πτώση -1,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Καλύτερη των ξένων αγορών η εικόνα του Γ. Δείκτη με πτώση -9% στο α' εξάμηνο έναντι -20% του DAX και -21% του S&P 500.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο, ανθεκτικό στις διεθνείς πιέσεις

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές της Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Motor Oil. Αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Coca Cola HBC και τον ΟΠΑΠ ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση -0,21%. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών.