ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
χρηματιστήριο και μετοχές
Πηγή: Shutterstock

Με ώθηση από τραπεζικές μετοχές η άνοδος για το Χρηματιστήριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ξεχωρίζει η μετοχή της ElvalHalcor με άνοδο υψηλότερη του 3%. Εκ νέου σημαντικές πιέσεις για τον τίτλο της ΔΕΗ με απώλειες άνω του 1%.

Με τις τραπεζικές μετοχές να λαμβάνουν τη σκυτάλη η αγορά ξεκινά την εβδομάδα με θετικό τρόπο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κοντά στο επίπεδο των 840 μονάδων. 

Η άνοδος στηρίζεται και στο θετικό διεθνές κλίμα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να εμφανίζουν καλύτερη πορεία από αυτή της ελληνικής αγοράς, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 1,11%. 

Στις 11:28 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,54% στις 839,89 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 5,43 εκατ. ευρώ, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 66, ενώ πτώση εμφανίζουν 12 μετοχές. Κέρδη 0,61% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,61%, ενώ κέρδη 0,26% εμφανίζει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Στο +1,39% ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί την καλύτερη πορεία με άνοδο 2,03%, ενώ 1,16% υψηλότερα κινείται η Τρ. Πειραιώς. Στο +1,66% η Alpha Bank και κέρδη 0,96% για τη Eurobank

Με θετικό πρόσημο οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη ΔΕΗ, όμως, να συνεχίζει την αρνητική πορεία της και να υποχωρεί άνω του 1%. Στο +0,24% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει άνοδο 0,92% και τον ΟΠΑΠ να κινείται 0,86% υψηλότερα.  Ξεχωρίζει η μετοχή της ElvalHalcor με κέρδη άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ενισχύονται Viohalco και Aegean και άνω του 1% Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πιέσεις για τον ΕΥΔΑΠ με απώλειες που ξεπερνούν το 2%. 

Όπως τονίζει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τεχνικά συνεχίζουμε να γυρίσουμε γύρω από την μεγάλη στήριξη της ζώνης του 800 με την αντίδραση στην παρούσα να σταματάει στις 843 μονάδες που σε περίπτωση κατοχύρωσης θα ανοίξει αν μη τι άλλο τον δρόμο για τις 868 μονάδες. Τα στοπ σε πολύ κοντινά επίπεδα σε FTSE (2.042 μονάδες) και τραπεζικό (544 μονάδες) κάτι που μας βοηθάει να είμαστε κοντά σε είσοδο χωρίς να πάρουμε βιαστικά αποφάσεις για αγορές.

Εν κατακλείδι όλα δείχνουν ότι από τα τωρινά επίπεδα μπορούμε να δούμε μία αντίδραση θυμίζοντας ότι οι 900 μονάδες είναι πλέον πολύ σημαντικό επίπεδο σε μεγαλύτερη εικόνα. Το τεχνικό κομμάτι θα μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε την κίνηση από την στιγμή που δίνονται αγοραστικά σήματα. Ο τζίρος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το πιο πιθανό είναι όσο είμαστε ανάμεσα στις 800 και τις 900 μονάδες να έχουμε χαμηλές πτήσεις στις συναλλαγές».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στην αγορά εταιρικών ομολόγων στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Το 2025, η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε σε μέγεθος και ρευστότητα, με blue-chip εταιρείες να αντλούν κεφάλαια μέσω ομολόγων, ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερις μεγάλες εκδόσεις από Αιγαίου, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Lamda και Aktor Group.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή εβδομαδιαία πτώση 3,11% στο Χρηματιστήριο μετά από οκτώ άνοδους

Με πτώση 3,11% έκλεισε η αγορά αυτή την εβδομάδα, μετά από οκτώ ανοδικές εβδομάδες και συνολικά κέρδη 12,27%. Η Goldman Sachs παραμένει θετική για το ΧΑ, ανεβάζοντας την εκτίμηση του Γενικού Δείκτη στις 2.500 μονάδες.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθιση τιμών με -2,82% στο Χρηματιστήριο και μαζικές ρευστοποιήσεις

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,82% στις 2.288,83 μονάδες και τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 389 εκατ. ευρώ, με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ και φρένο στο ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων
ΟΛΠ
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΛΠ: Τι «φρενάρει» τη μετοχή παρά τα ισχυρά μεγέθη και το γεμάτο ταμείο

Η μετοχή του ΟΛΠ υποαποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη παρά τα αυξημένα κέρδη, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και την πρόοδο επενδύσεων. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες, η πτώση όγκων και οι προσδοκίες για υψηλότερο μέρισμα στο επίκεντρο.