ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Εναλλαγές προσήμων και αβεβαιότητα στο ΧΑ παρά το θετικό διεθνές κλίμα

Διαγράφει όλα τα αρχικά της κέρδη η αγορά, με «βάρος» το αρνητικό γύρισμα για τη μετοχή της Coca-Cola HBC (-0,24%), ενώ διευρύνονται οι απώλειες για τη ΔΕΗ, με την πτώση να ξεπερνά το 2%.

Σε διαγραφή του συνόλου των αρχικών της κερδών η αγορά, με την αρχική ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές να εξανεμίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί από το επίπεδο των 840 μονάδων. 

Ταυτόχρονα το ΧΑ ακολουθεί μοναχική πορεία, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν ανοδικά, με ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών και σε μία προσπάθεια να περιοιρίσουν τις απώλειες για το α' εξάμηνο, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,80%, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζει ο γερμανικός DAX

Στις 12:30 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,21% στις 833,09 μονάδες, ενώ είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση με κέρδη που ξεπερνούσαν το 1%, με την αξία των συναλλαγών στα 10 εκατ. ευρώ και 55 μετοχές να κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ 34 εμφανίζουν απώλειες. Οριακές απώλειες 0,06% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρεί 0,64%. 

Στο +0,40% περιορίζει τα αρχικά του κέρδη ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Alpha Bank να έχει οριακά κέρδη 0,05%, τη Eurobank να βρίσκεται στο +0,11%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,59% υψηλότερα, ενώ πτώση 0,56% έχει η Τρ. Πειραιώς, η οποία είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση με κέρδη που ξεπερνούσαν το 1%. 

Αρνητική στροφή και για τη μετοχή της Coca-Cola HBC στο -0,24%, ενώ διευρύνει τις απώλειές της η ΔΕΗ στο -2,57%. Αντίθετα θετικά συνεχίζουν να κινούνται τόσο ο ΟΤΕ όσο και ο ΟΠΑΠ με κέρδη και οι δύο τίτλοι κατά 0,86%. Διαγραφή των αρχικών κερδών σχεδόν για όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες πιέσεις να συνεχίζουν να ασκούνται στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ με πτώση 2,77%. 

Η μοναχική πορεία για την ελληνική αγορά μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι υπάρχει ένας εσωτερικός λόγος που αποτρέπει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και αυτός ονομάζεται ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τα εκλογικά σενάρια βρίσκονται, πλέον, στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας, ενώ κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι αναμένονται διπλές εκλογές, καθώς οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική και τα ελληνικά κόμματα δεν φαίνονται, σε καμία περίπτωση, πρόθυμα για σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. 

Εύλογα οι όγκοι και οι τζίροι έχουν στεγνώσει από την αγορά, καθώς οι συναλλαγές δείχνουν να παγιώνονται το τελευταίο διάστημα στα 50 έως 55 εκατ. ευρώ ημερησίως, ήτοι πολύ κάτω από τα 91,7 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής από τα 64,9 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 27 εκατ. ευρώ, ήτοι το 42,45% ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές ήταν μόλις 38 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και έμπειρων παραγόντων της αγοράς, η συρρίκνωση των συναλλαγών και η κατακόρυφη πτώση της διάθεσης ανάληψης οποιουδήποτε νέου ρίσκου, αποδίδεται στα ολοένα και πιο έντονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πρόκειται για σενάρια που διακινούνται από πολλούς και ετερόκλητους κύκλους, προξενώντας διαρκή σύγχυση, αποπροσανατολισμό και μεγάλη αβεβαιότητα ευρύτερα, κάτι που δεν λειτουργεί εποικοδομητικά για το χώρο των επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ