ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

«Καυτό» καλοκαίρι για τις επιχειρήσεις με deals και κινήσεις στο ΧΑ

Κόντρα στη δυσμενή συγκυρία της χρηματιστηριακής αγοράς κινούνται οι επιχειρήσεις. Ποιες συμφωνίες έκλεισαν ή κυοφορούνται σε σημαντικούς κλάδους. Το επιτυχημένο τεστ με την Dimand, η αναβάθμιση της Alpha Trust και το πράσινο ομόλογο της Lamda.

Μολονότι το κλίμα στην εγχώρια επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά εν πολλοίς «υπαγορεύεται» από τη διεθνή, πολυεπίπεδη κρίση, που «σκεπάζει» τις θετικές εξελίξεις, η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική αγορά υπάρχει έντονη επιχειρηματική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Οι επιχειρηματικές κινήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τη «χαμηλή πτήση» τιμών και συναλλαγών στο χρηματιστήριο, αλλά να υπαγορεύονται από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, που ενισχύονται καθοριστικά από τις επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, η οικονομία διατηρεί φέτος τον αναπτυξιακό βηματισμό της, κόντρα στις πιέσεις από τον πληθωρισμό, έχοντας στήριξη από την εξαιρετική πορεία του τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, κλάδοι όπως ενέργεια, υποδομές, πληροφορική, cyber security, τρόφιμα, λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε διαρκή δημιουργικό αναβρασμό, έχοντας ήδη δώσει πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες τόσο το 2021 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η κινητικότητα διατηρείται και στον τραπεζικό κλάδο, όπως έδειξε και η ολοκλήρωση, χθες, της συμφωνίας της Alpha Bank για joint venture με το Nexi Group στις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εκκαθάριση συναλλαγών.

Σχολιάζοντας την αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «το μόνο σίγουρο σε μία αγορά που γεννάει deals μετά από πολλά χρόνια, είναι ότι πολλοί ετοιμάζονται και παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα. Μπορεί η εικόνα της αγοράς να είναι άσχημη και να ακολουθεί τα ξένα χρηματιστήρια, παρόλα αυτά όχι μόνο δεν έχει να φοβάται το μέλλον αλλά πιθανότατα θα πρωταγωνιστήσει και πάλι σε απόδοση μετά την τρικυμία».

Σήμερα αναβαθμίζεται στο ταμπλό της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. η Alpha Trust Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, η οποία είχε εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά την 1η Αυγούστου του 2008. Η Alpha Trust θα είναι η 3η εταιρεία που κάνει τη διαδρομή από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μετά τις Entersoft και Epsilon Net, που στο πρώτο μισό του 2020 μεταπήδησαν στους «μεγάλους» της αγοράς και έκτοτε έχουν εξαιρετική πορεία.

Η Alpha Trust, η οποία ιδρύθηκε το 1987, είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος ανεξάρτητος διαχειριστής κεφαλαίων ιδιωτών και θεσμικών, με έδρα την Ελλάδα. Συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων, διαθέτοντας σημαντική τεχνογνωσία στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων ασφαλιστικών φορέων. Εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Λουξεμβούργο. Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής είναι ΑΤΡΑΣΤ, ενώ η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της ορίστηκε σε 4,80 ευρώ ανά μετοχή, όσο ήταν το χθεσινό κλείσιμο.

Κάποτε στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν εισηγμένες κοντά στις είκοσι Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, οι γνωστές ΑΕΕΧ, όμως εδώ και χρόνια ο κλάδος των εγχώριων θεσμικών απαξιώθηκε, ενώ σχεδόν μηδενίστηκε η εκπροσώπησή του στο ταμπλό, καθώς οι τράπεζες στο κυνήγι υπεραξιών απορρόφησαν τις εταιρείες. Θυμίζουμε τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως ήταν οι Εθνική Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΘΝΕΧ), Εμπορική Επενδυτική (ΕΜΠΕΠ), Πειραιώς Επενδυτική (ΕΠΕΡΑ), Ελλ. Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίων (ΕΛΕΧΑ) κ.α.

Αύριο Τετάρτη κάνει ντεμπούτο στο ελληνικό χρηματιστήριο η Dimand, σηματοδοτώντας την πρώτη εισαγωγή μέσω δημόσιας εγγραφής από το 2014 και την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, κάτι που ασφαλώς είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές, καθώς οι προσφορές ανήλθαν στα 130,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία ζητούσε 98 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης της μετοχής ορίστηκε στο ανώτατο όριο ήτοι στα 15 ευρώ.

Πρόκειται για ένα κερδισμένο στοίχημα όχι μόνο για την εταιρεία ανάπτυξης ακίνητων, αλλά και για το Χ.Α., καθώς το μάνατζμεντ της Dimand μαζί με τους αναδόχους δεν έκαναν πίσω λόγω της έξαρσης της κρίσης στα χρηματιστήρια το τελευταίο δίμηνο, ενώ η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της έχουν προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια.

Είναι θετικό ότι επενδυτικά σχήματα όπως το Latsco family office της οικογένειας Μαριάννας Λάτση επένδυσε 15 εκατ. ευρώ που την καθιστά μέτοχο της Dimand με ποσοστό περίπου 5,35%, όπως και το Οrasis Fund, συμφερόντων George Elliot που επένδυσε 10 εκατ. ευρώ, αποκτώντας περί το 4%.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση της Ιντεάλ προς την εταιρεία πληροφορικής Byte Computer, πιστοποιώντας ότι οι διεργασίες στον κλάδο της πληροφορικής συνεχίζονται, με φόντο τα τεράστια έργα που μένουν να γίνουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο κλάδος της πληροφορικής ήδη έχει δώσει πάνω από είκοσι (μικρά ή μεγαλύτερα) deals την τελευταία διετία, ενώ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν είναι πολλά και σύνθετα και απαιτούν σημαντικά εταιρικά μεγέθη.

Υποδομές και ενέργεια σε έντονη κινητικότητα

Παράλληλα, ο κλάδος των υποδομών και της ενέργειας είναι διαρκώς στο προσκήνιο, καθώς η αγορά αναμένει νέα για το ενδεχόμενο πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο όμιλος Intracom Holdings επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Intrakat όπου δεν αποκλείεται να έχουμε άμεσα εξελίξεις, με τις πληροφορίες να θέλουν το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου και Καϋμενάκη να έχει κάνει εξαιρετική πρόταση προς τον ιδρυτή του ομίλου κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Το δίδυμο Μπάκου και Καϋμενάκη, με τη συνδρομή του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ, Αλέξανδρου Εξάρχου, πούλησε το ποσοστό (30%) που κατείχε στην Ελλάκτωρ στη Motor Oil, αποκομίζοντας κέρδος περί τα 65 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές, πληροφορική και media, όπου ήδη έχει ξεκινήσει πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ίσως έχουμε νέα και από αυτούς τους κλάδους.

Την ίδια ώρα, η Lamda Development προχωρά στην έκδοση «πράσινου» επταετούς ομολόγου, στοχεύοντας να σηκώσει έως 230 εκατ. ευρώ. Σήμερα θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης, αύριο Τετάρτη ξεκινά η δημόσια εγγραφή και θα λήξει την προσεχή Παρασκευή, ενώ η εισαγωγή του στο Χ.Α. θα γίνει την άλλη Τετάρτη 13 Ιουλίου.

Χθες, επίσης, ανακοινώθηκε η σύμπραξη των Ελληνικών Πετρελαίων με τη γερμανική RWE όπου μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και RWE Renewables GmbH θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για projects στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία θα είναι 50-50, ενώ γίνεται σε ένα νευραλγικό timing, όπου ο κλάδος της καθαρής ενέργειας πρέπει να απλωθεί και πέρα από τα φωτοβολταϊκά, που λόγω ευκολίας στην αδειοδότηση αλλά και στο «στήσιμο» κινδυνεύουν να γίνουν μονοκαλλιέργεια φέρνοντας νέα ανισορροπία. Θυμίζουμε ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να θέσει σε λειτουργία δύο Gigawatt (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, τόσο με έργα σταθερής έδρασης, όσο και με πλωτά αιολικά. 

Από την αγορά λοιπόν δεν λείπουν οι επιχειρηματικές διεργασίες, που σε ένα διαφορετικό timing διεθνώς θα μπορούσαν να φέρουν υπεραποδόσεις, όπως έγινε και το πρώτο τετράμηνο του 2022, όπου το Χ.Α. είχε εξαιρετική συμπεριφορά, πολύ καλύτερη έναντι όλων των ξένων δεικτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, market, xrimatistiria
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο με αισθητά μειωμένο τον τζίρο

Η αστάθεια στις αγορές, τα αυξανόμενα επιτόκια και οι νέοι υπολογισμοί για τον πολιτικό κίνδυνο οδήγησαν σε μεγάλη μείωση των συναλλαγών, στα 66 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδος για τον Δείκτη (+0,71%) με ώθηση από λίγα blue chips.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική αντίδραση των τραπεζών στο ΧΑ, υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών

Ξεπέρασε την ενδοσυνεδριακή πτώση ο τραπεζικός δείκτης και έκλεισε με κέρδη σχεδόν 3%, έναντι 0,70% για τις τράπεζες του Stoxx 600. Πάνω από δέκα φορές άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, για να κλείσει με άνοδο 0,71%.