ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Απομακρύνεται από τις 800 μονάδες ο Γ. Δείκτης, «βαρίδι» οι τράπεζες

Με πτώση 2,8% κινείται ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Απώλειες άνω του 2% για Mytilineos και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ οριακά κέρδη σημειώνουν ΔΕΗ και Coca Cola HBC.

Διευρύνει τις απώλειες του ο Γενικός Δείκτης και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις 800 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να σπρώχνουν την αγορά ακόμα χαμηλότερα εν μέσω και του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα στις 14:30 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,13% στις 796,43 μονάδες με την αξία την συναλλαγών να ανέρχεται στα 14,46 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης αναζητεί σημεία στήριξης, προσπαθώντας να ανακόψει την πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου, και φλερτάρει πλέον με τα χαμηλά έτους που είχε σημειώσει τον Μάρτιο. Παράλληλα, η γεωπολιτική κατάσταση με την Τουρκία, η εκλογολογία, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα με την αγορά να προσπαθεί να αποφύγει τις 788 μονάδες που είχε υποχωρήσει στις αρχές Μαρτίου.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται υπό πίεση «χτυπημένος» από δημοσίευμα των “Financial Times”, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να καταργήσει τη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν κέρδη, καταθέτοντας στην ίδια την ΕΚΤ με υψηλότερο επιτόκιο ποσά που δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την κεντρική τράπεζα (πρόγραμμα TLTRO).

Δεδομένου ότι οι τράπεζες του Νότου της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, κάνουν αρκετά μεγάλη χρήση αυτής της δυνατότητας για να ενισχύουν την κερδοφορία τους εκ του ασφαλούς, το δημοσίευμα προκάλεσε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία.

Μετά τις χθεσινές απώλειες που έφτασαν το 2,7%, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σήμερα κατά 2,88% με την μετοχή της Eurobank να καταγράφει πτώση 4,44%, ενώ η Alpha Bank πέφτει 2,58%. Η μετοχή της Εθνικής σημειώνει απώλειες 1,19% και 2,89% η Τρ. Πειραιώς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,10%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μετοχή της Coca Cola HBC μαζί με τον τίτλο του ΟΤΕ είναι τα μοναδικά χαρτιά που κινούνται σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,28% και 0,56% αντίστοιχα, ενώ και η ΔΕΗ σημειώνει οριακά κέρδη 0,10%.

Αντιθέτως απώλειες 2,11% σημειώνει η μετοχή της Mytilineos και 1,72% του ΟΠΑΠ. Στο 2,84% η πτώση της μετοχής του ΟΛΠ ενώ κατά 1,01% υποχωρεί η Motor Oil και 0,65% τα ΕΛΠΕ. Πτώση 3,96% σημειώνει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 0,59% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στο 2,27% υποχωρεί η μετοχή της Viohalco.

Αύριο Τετάρτη κάνει ντεμπούτο στο ελληνικό χρηματιστήριο η Dimand, σηματοδοτώντας την πρώτη εισαγωγή μέσω δημόσιας εγγραφής από το 2014 και την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, κάτι που ασφαλώς είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές, καθώς οι προσφορές ανήλθαν στα 130,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία ζητούσε 98 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης της μετοχής ορίστηκε στο ανώτατο όριο ήτοι στα 15 ευρώ.

Πρόκειται για ένα κερδισμένο στοίχημα όχι μόνο για την εταιρεία ανάπτυξης ακίνητων, αλλά και για το Χ.Α., καθώς το μάνατζμεντ της Dimand μαζί με τους αναδόχους δεν έκαναν πίσω λόγω της έξαρσης της κρίσης στα χρηματιστήρια το τελευταίο δίμηνο, ενώ η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της έχουν προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια.

Απώλειες καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών προϊόντων (-3,74%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 1.485.385 και 1.231.514 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Ευρωπαϊκή Πίστη με 4,082 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 2,067 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΕΚΓΕΚΑ +3,65% και ΑΝΕΚ +3,33%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -20,00% και Προοδευτική -20,00%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ