ΓΔ: 1450.78 1.09% Τζίρος: 16.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

UBS: Αναβαθμίζει στο 5,7% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της οικονομίας

Μεγάλη η συμβουλή του τουρισμού, με τον ελβετικό οίκο να εκτιμά ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν φέτος τα αντίστοιχα του 2019. Οι τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν την οικονομία.

Σε μία γενναία αναβάθμιση της εκτίμησής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2022 προχωρά η UBS, αναμένοντας, πλέον, ότι θα τρέξει με 5,7% έναντι 4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. 

Όπως τονίζεται στην έκθεση του ελβετικού χρηματοπιστωτικού οίκου υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που στηρίζουν αυτήν την αναβάθμιση: 

  1. Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια, έχει ως αποτέλεσμα τη  μεταφορά της ανάπτυξης κατά 450 μ.β. στο 2022.
  2. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι αρχικής πρόβλεψης 15 δισ. ευρώ και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι - συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  3. Ενδείξεις για σταθερές επιδόσεις ανάπτυξης το β’  τρίμηνο.
  4. Σαφής ανάκαμψη του δανεισμού των επιχειρήσεων (ενδεχομένως επηρεασμένη από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ). 

«Η νέα πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη είναι 150 μ.β. πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς για ρυθμό ανάπτυξης 4,2%. Βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για το 2022 από μια σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από μια πιθανή διακοπή των εισροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2023 χαμηλότερα στο 4% από 4,7% προηγουμένως, λόγω ενός ισχυρότερου 2022», τονίζεται στην έκθεση. 

«Δυναμιική» πορεία για την ελληνική οικονομία στο α' τρίμηνο του 2022

 

Το θετικό β’ τρίμηνο 

Ο κύκλος εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων (με διπλογραφικά λογιστικά βιβλία) βελτιώθηκε το β’ τρίμηνο του 2022: ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 39,3% σε ετήσια βάση σε ονομαστικούς όρους το β’ τρίμηνο, μετά από 38,4% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο. 

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχε η μεταποίηση (που αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής αύξησης του κύκλου εργασιών) και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (άλλο ένα περίπου 25%). Σημαντική θετική συμβολή είχαν οι μεταφορές και οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης. 

Η διάρθρωση υποδηλώνει υψηλή θετική συνολική συμβολή του τουρισμού, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο. Σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 31% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να παρέμεινε υγιής το β’ τρίμηνο. Ως εκ τούτου η UBS αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,6% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου. 

Σταθερός τροφοδότης της ανάπτυξης ο τουρισμός

 

Το πλήγμα από την ενεργειακή κρίση 

Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 11,6% ετησίως από 12,1% ετησίως τον Ιούνιο. Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 64% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου θέρμανσης και των στερεών καυσίμων), γεγονός που από μόνο του θα εξηγούσε το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού. 

Οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν άλμα κατά 33% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, το οποίο εξηγεί άλλο ένα περίπου 20% του συνολικού πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός των τροφίμων εξηγούσε άλλο ένα 25% του συνολικού πληθωρισμού. Ο μέσος πληθωρισμός θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022. 

Ο ελβετικός όμιλος εκτιμά  ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την ανάκαμψη του πληθωρισμού από το β' τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις των θέσεων εργασίας. Όμως υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών. Πρώτον, η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για την επιδότηση της ενέργειας το 2022 (3% του ΑΕΠ), ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στη ΔΕΘ.  

Δεύτερον, σε σύγκριση με το τέλος του 2019, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, γεγονός που παρέχει κάποιο πρόσθετο αποταμιευτικό υπόβαθρο για τα οικονομικά των νοικοκυριών. 

Διαχειρίσιμη η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS (με βάση τα στοιχεία του 2020), οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη δυνατότητα υποκατάστασης από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Όσον αφορά την κλαδική έκθεση, η βιομηχανία κατανάλωσε το 39% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδίως η χημική και πετροχημική βιομηχανία (μερίδιο 28% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου). Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 30 % της κατανάλωσης φυσικού αερίου και οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες ένα άλλο 10 %.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

ING: Ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες που απειλούν οικονομία - αγορές

Περαιτέρω προβλήματα και καταρρεύσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, αδυναμία συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους αλλά και οι τιμές φυσικού αερίου στις «απειλές».