ΓΔ: 915.77 0.04% Τζίρος: 16.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Νέα «έκρηξη» στην τιμή του φυσικού αερίου, ξεπέρασε τα 315 ευρώ

Οι μειωμένες προμήθειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Νορβηγία, αλλά και προβλήματα σε αυτές LNG από τις ΗΠΑ, οδηγούν σε νέα αναταραχή την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Χωρίς τέλος είναι το ράλι για την τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να φθάνει σήμερα έως και τα 315,80 ευρώ, καθώς αναμένονται περισσότερα προβλήματα στις προμήθειες, με τη Gazprom να έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει διακοπή της παροχής από τον Nord Stream 1, από τα τέλη Αυγούστου και για τρεις ημέρες, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης, όπως υποστηρίζει. 

 

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο τους για αυτή την εποχή του έτους, αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες, υπονομεύοντας το ευρώ και ασκώντας πίεση στους πολιτικούς να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του χειρότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών. Οι διαταραχές στον εφοδιασμό επιδεινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για τα εφεδρικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα ενόψει του χειμώνα. 

Οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμένουν περιορισμένες, ενώ χαμηλότερες ροές από τη Νορβηγία αναμένονται μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω συντήρησης. Στις ΗΠΑ, μια βασική μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που υπέστη ζημιές από έκρηξη νωρίτερα φέτος θα καθυστερήσει την επανεκκίνησή της για τον Νοέμβριο, έναντι προηγούμενου στόχου για τον Οκτώβριο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις μεταφορές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία, αφού η Μόσχα μείωσε τις ροές σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία. Η κρίση περιόρισε επίσης τη βιομηχανική παραγωγή και αναζωπύρωσε τον κίνδυνο ύφεσης στην περιοχή. 

Ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει, με τα πάντα, από το αλουμίνιο μέχρι τα λιπάσματα, να πλήττονται σκληρά από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Στην τελευταία ανατροπή, ο μεγάλος παραγωγός CF Industries Holdings ανακοίνωσε ότι η βρετανική μονάδα του προτίθεται να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή αμμωνίας, καθώς είναι "ασύμφορη" με τις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα.

Η αγορά θα γίνει ακόμη πιο σφιχτή όταν η ρωσική Gazprom PJSC σταματήσει τις ροές στον βασικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για τρεις ημέρες συντήρησης από τις 31 Αυγούστου. Οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν ότι οι ροές ενδέχεται να μην επαναληφθούν μετά τις εργασίες.

«Η Ευρώπη απλώς δεν έχει πρόσβαση σε αρκετές εναλλακτικές προμήθειες για να αντισταθμίσει εύκολα αυτές τις απώλειες ρωσικού αερίου», δήλωσε η Σαμάνθα Νταρτ, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs Group Inc. στην τηλεόραση του Bloomberg. «Το LNG βοήθησε την ευρωπαϊκή αποθήκευση να παραμείνει σε καλό δρόμο».

Εν τω μεταξύ, η ρωσική Sakhalin Energy LLC ακύρωσε μια αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τουλάχιστον έναν πελάτη στην Ασία λόγω ζητημάτων πληρωμής, σύμφωνα με εμπόρους που γνωρίζουν το θέμα. Είναι το πρώτο σημάδι ότι η προσπάθεια της Μόσχας να εδραιώσει τον έλεγχο του φυσικού αερίου αρχίζει να περιορίζει την προσφορά στην Ασία. 

Η παράταση της συντήρησης στον τερματικό σταθμό LNG του Freeport στο Τέξας αναμένεται να αφαιρέσει τουλάχιστον δώδεκα φορτία από την αγορά, εκτιμούν έμποροι. Οι αγοραστές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα υπολόγιζαν στα φορτία του Freeport για να αναπληρώσουν τα αποθέματα πριν από το χειμώνα και τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν περισσότερη προσφορά από την αγορά spot.

Οι προμήθειες αγωγών στην Ευρώπη από τη Νορβηγία έχουν μειωθεί κατά περίπου 5% από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι προγραμματισμένες και μη προγραμματισμένες διακοπές συσσωρεύονται. Περισσότερες εργασίες έχουν προγραμματιστεί και για τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του μεγάλου κοιτάσματος Troll και του εργοστασίου φυσικού αερίου Kollsnes, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

«Πετάει» 30% υψηλότερα το φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.
Fysiko Aerio, Natural Gas
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη βουτιά τιμών του φυσικού αερίου μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων

Σχεδόν 10% η πτώση στην αγορά της Ολλανδίας σήμερα, -67% από το υψηλό του Αυγούστου. Κάτω από 140 ευρώ οι τιμές για τον χειμώνα του 2023. Ευχάριστη έκπληξη η κατ' αρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες για πλαφόν με υποχώρηση της Γερμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσε σε... μπλόκο η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα προβάλλουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν. Σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι συζητείται για την εξοικονόμηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας - «Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα μέτρα. Δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη.