ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ελπίδες για συνέχιση της αντίδρασης στο ΧΑ με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο

Η ανοδική διόρθωση των δύο συνεδριάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 870 μονάδες, εκτιμούν αναλυτές. Η αγορά θα «χωνέψει» τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και τις «ετυμηγορίες» από Moody's και DBRS.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο και ευρύτερα το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, καθώς η αγορά καλείται να επιβεβαιώσει αν υπάρχει έδαφος για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και όσα ανέφερε για τις βασικές πολιτικές παραμέτρους της συγκυρίας, όπως η δέσμευσή του ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Παράλληλα, η τρέχουσα εβδομάδα έχει και σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου εταιρειών όπως ElvalHalcor και Aegean Airlines, αποκοπές μερισμάτων (ΕΥΑΘ και Alpha Αστικά Ακίνητα), ενώ την Παρασκευή το  μεσημέρι κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Σεπτέμβριο. Επίσης την Παρασκευή, στο φινάλε της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες θα λάβουν χώρα κινήσεις αναδιάρθρωσης των διεθνών δεικτών FTSE, με αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς εισροών και σε ελληνικές μετοχές, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι οίκοι Moody’s και DBRS θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για το ελληνικό αξιόχρεο.

Πρόκειται για μια εβδομάδα που, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, το ΧΑ δύναται να συνεχίσει την αντίδρασή του και την ανοδική διόρθωση που άρχισε την περασμένη Πέμπτη, όπου με αιχμή τις τράπεζες απομακρύνθηκε από τις 820 μονάδες και ξεπέρασε τις 840 μονάδες. Το Χ.Α. υποαπέδωσε έναντι των ξένων δεικτών την περασμένη εβδομάδα, καθώς υποχώρησε κατά 0,34%, όταν οι ευρωπαϊκοί αλλά και οι αμερικανικοί δείκτες είχαν σημαντική άνοδο, κερδίζοντας κομβικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε την Παρασκευή ξανά πάνω από το όριο ψυχολογίας των 13.000 μονάδων, ο CAC 40 στο Παρίσι πάνω από τις 6.200 μονάδες, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πάνω από τις 22.000 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 επανήλθε πάνω από τις 8.000 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι δείκτες της Wall Street έσπασαν τον κύκλο τριών εβδομάδων πτώσης, καθώς ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 2,85% σε εβδομαδιαίο επίπεδο κλείνοντας πάνω από τις 32.150 μονάδες, ο S&P 500 επανήλθε πάνω από τις 4.000 μονάδες με εβδομαδιαίο ράλι +3,83%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε πάνω από τις 12.100 μονάδες με κέρδη 4,22% το πενθήμερο. Μολονότι παραμένουν ορθάνοιχτες όλες οι εστίες ανησυχίας που έχουν ναρκοθετήσει το επενδυτικό περιβάλλον, οι αγορές είχαν υπερπιεστεί, οπότε δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για αντίδραση.

Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 75 μονάδες βάσης στο 1,25% ήταν κάτι που γενικά είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ από την άλλη πλευρά μαρτυρά την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να «χτυπήσει» τον πληθωρισμό με όλα τα μέσα. Πρόκειται για μια αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζες που –αντιθέτως με τη Fed– διατηρούσε πολύ πιο συντηρητική στάση, μακριά από ακραίες κινήσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποαποδώσει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου χάνοντας 3,95% έως την περασμένη Τετάρτη και 6,39% σε επίπεδο τραπεζών, οπότε είχε – και έχει λόγους – περαιτέρω ανοδικής διόρθωσης. Με αιχμή τον τραπεζικό δείκτη που αντέδρασε σε ποσοστό 3,33% την Πέμπτη και +3,54% την Παρασκευή, το ΧΑ έβγαλε αντίδραση την οποία δύναται να συνεχίσει αυτή την εβδομάδα.

Η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ωφελήσει τις εργασίες των τραπεζών, καθώς θα αυξήσει την κερδοφορία τους από τις καθαρά τραπεζικές τους εργασίες. Είναι κάτι που δύναται να αλλάξει πολλά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος όλη την τελευταία δεκαετία βολοδέρνει μακριά από τον πραγματικό του προορισμό, εν μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων, πωλήσεων «κόκκινων» δανείων και σειράς άλλων διαδικασιών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, οπότε μια αντίδραση του κλάδου λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και… μοχλεύει όλη την αγορά. Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν ότι ξύπνησε αγοραστικό ενδιαφέρον για blue chips της πραγματικής οικονομίας, εξού και το +4,48% του ΟΤΕ και το +4,42% της Motor Oil, ενώ κίνηση έκαναν και μετοχές του Mid Cap όπως Πλαίσιο (+5,45%), Cenergy Holdings (3,32%), Autohellas (+2,15%) κ.λπ.

Αναλυτές: Πιθανή συνέχιση της αντίδρασης έως τις 870 μονάδες

Καλές πιθανότητες να συνεχιστεί η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου τουλάχιστον έως την περιοχή των 860 – 870 μονάδων σε πρώτη φάση θεωρούν ότι υπάρχουν οι αναλυτές. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως μετά τη συσσώρευση στην περιοχή των 820-830 μονάδων, δεν αποκλείεται η αγορά να βγάλει ανοδική αντίδραση με πιθανό όριο τις 870 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, που τονίζει πως «μπορεί Γ.Δ. και FTSE 25 να έκλεισαν με οριακές απώλειες την περασμένη εβδομάδα, όμως άφησαν παρ’ όλα αυτά μια θετική εικόνα για αντίδραση. Ο τραπεζικός έκανε την διαφορά πλησιάζοντας το 3% σε εβδομαδιαία κέρδη που για ακόμα μία φορά μας επιβεβαιώνει ότι έχει αλλάξει εικόνα και θα πρωταγωνιστήσει ειδικά σε περίπτωση επενδυτικής βαθμίδας το 2023».

Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «η αντίδραση του Χ.Α. ήρθε από το 61% όλης της ανοδικής κίνησης. Τα επίπεδα των 852 μονάδων είναι η κοντινή αντίσταση, όπου μια κατοχύρωσή τους θα μπορούσε να μας δώσει και πάλι τις 870 μονάδες. Αντιθέτω, οι 841 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη, ενώ οι 818 – 825 η κύρια».

Ζυγίζοντας την πορεία των διεθνών αγορών, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «το τοπίο σαφώς παγκοσμίως είναι ομιχλώδες με τους περισσότερους να περιμένουν κατάρρευση των αγορών, με την διαφορά ότι αυτές δεν κάνουν εύκολα την χάρη στο να χαρίζουν εύκολα κέρδη. Ο S&P έδειξε για ακόμα μία φορά πως μπορεί να δοκιμάσει μία ανοδική κίνηση μετά την πτώση στις 3.886 μονάδες, κάτι που τράβηξε το σύνολο των αγορών σε αντίδραση».

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο χρηματιστής τονίζει πως «ο πρωθυπουργός φαίνεται να μοιράζει ένα σημαντικό πακέτο 5,5 δισ. ευρώ με σκοπό να συντηρήσει την ανάπτυξη αλλά συγχρόνως να καθησυχάσει ότι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο θέμα τον χειμώνα για την χώρα, ενώ παρουσίασε πως πληρώνουμε από τα χαμηλότερα κόστη ρεύματος στην Ευρώπη. Πολιτικά δείχνει να πιστεύει σε αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές έχοντας μπροστά του ακόμα τουλάχιστον ένα επτάμηνο για να πείσει, στοχεύοντας παρόλα αυτά ψήφους στην δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ μιας και βλέπει ότι μόνο από εκεί έχει να κερδίσει κάτι. Η διαβεβαίωση ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο έδωσε χαρά στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα δείχνοντας από την άλλη την σιγουριά του στις εξελίξεις».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «οι 818 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση της Αγοράς δίνοντας το έναυσμα για μια πρώτη αντίδραση. Το ανοδικό δρομολόγιο έχει ακόμα περιθώρια εκτόνωσης ως τις 866 μονάδες όπου και αναμένεται να δοκιμάσει τις χρονοσειρές των 200 και 30 ημερών που κινούνται στην ευθεία και συγκλίνουν στο ίδιο επίπεδο.

Ο κινητός μέσος των 200 ημερών είθισται να διασπάται σε δύο χρόνους, επομένως η διαφυγή του Γενικού Δείκτη από την Πτωτική Αγορά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής “μάζεψε” μια πτώση τεσσάρων ημερών βελτιώνοντας τα συναλλακτικά δεδομένα δίνοντας πιθανότητες στο σενάριο συνέχισης της ανόδου τις επόμενες ημέρες. Συμπερασματικά η νέα εβδομάδα προκρίνει την πιθανότητα μιας ήπιας ανοδικής κίνησης, εκτονώνοντας περαιτέρω μέρος από τις πιέσεις από το εύρος της πτώσης μεταξύ 899-818 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.