ΓΔ: 1444.48 -0.29% Τζίρος: 1.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Διεύρυνση απωλειών για το Χρηματιστήριο με υποτονική αξία συναλλαγών

Πτωτική κίνηση για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζονται οι πιέσεις για ΕΛΠΕ και Motor Oil. Χαμηλότερα από τις 830 μον. ο Γενικός Δείκτης.

Διευρύνονται οι απώλειες στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα από το επίπεδο των 830 μονάδων και σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ παράλληλα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται η αξία των συναλλαγών. 

Πτωτικές οι τάσεις και στην Ευρώπη, εν αναμονή της απόφασης της Fed την Τετάρτη, με τις αγορές να προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%. Πτώση 0,87% για τον πανευρωπαίκό Stoxx 600, ενώ στο -0,76% κινείται ο γερμανικός DAX. Πτώση άνω του 0,8% εμφανίζουν τα futures της Wall Street. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:58 εμφανίζει απώλειες 0,92% στις 828,50 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 827,22 μονάδων και του υψηλού των 835,25 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών στα 12,91 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,78% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,74%. 

Πτωτική πορεία συνεχίζει να ακολουθεί ο τραπεζικός δείκτης στο -0,32%. Κέρδη 0,44 % για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,48%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,34%, ενώ απώλειες 1,57% εμφανίζει η Τρ. Πειραιώς

Στο «κόκκινο» σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 1,62%, τον ΟΤΕ στο -0,70%, τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 0,53%. «Μαζεύει» τα κέρδη της στο +0,69% η ΔΕΗ, ενώ σταθερά σε κλοιό πιέσεων παραμένουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil, με απώλειες 2,01% και 1,73% αντίστοιχα, στον απόηχο της πρόθεσης της Κομισιόν να φορολογήσει τα υπερκέρδη και των διυλιστηρίων. 

Η πτώση στο ΧΑ είναι αποτέλεσμα και των έντονων ανησυχιών που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο, με τις Κεντρικές Τράπεζες να έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι έχουν ως προτεραιότητα την πάταξη του πληθωρισμού, ακόμη και εάν η ασκούμενη νομισματική πολιτική πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών. Παράλληλα η ενεργειακή κρίση που μαστίζει κυρίως την Ευρώπη, δεν φαίνεται να υποχωρεί αν και καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα. 

Όπως, όμως, έδειξε η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου είχε, επίσης, σημειωθεί μεγάλη πτώση στις ενεργειακές τιμές τον Αύγουστο, τον πληθωρισμό δεν τροφοδοτεί μόνο το υψηλό κόστος στην ενέργεια αλλά και η διοχέτευσή του στις τιμές μεγάλης σειράς καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και ήδη πρώτης ανάγκης. 

Την ίδια ώρα, πάντως, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να στέλνει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα, με τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία να παραμένει ενισχυμένος και μάλιστα κατά 38,9% τον Ιούλιο, χάρη στην πορεία των κλάδων διυλιστηρίων και ορυχείων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ