ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Fed και Πούτιν οδηγούν σε πτώση το ΧΑ, μεγάλες πιέσεις για τράπεζες

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 830 μονάδων διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, υποαποδίδοντας έναντι της Ευρώπης. Πτώση άνω του 2% για τις τράπεζες, ξεπερνούν το 1% οι απώλειες για τα ΕΛΠΕ.

Σε κλοιό σημαντικών πιέσεων κινείται η εγχώρια αγορά, τόσο εν αναμονή μίας νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed όσο και μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Β. Πούτιν, ο οποίος δεν δίστασε να τονίσει ότι η χώρα του μπορεί να κάνει χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων. 

Ταυτόχρονα, όμως, το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αρκετές συνεδριάσεις όπου είχε καλύτερη εικόνα, υποαποδίδει έναντι της Ευρώπης, στην οποία επικρατούν μεικτές τάσεις καθώς ο Stoxx 600 ενισχύεται έστω και κατά το οριακό 0,17%, ενώ αντίθετα πιέσεις και πτώση 0,4% εμφανίζει ο γερμανικός DAX

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:21 εμφανίζει απώλειες 0,75% στις 827,62 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 4,90 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,89% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,32%. 

Στο στόχαστρο των πωλητών οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη στο -2,12%. Αν και οι τράπεζες είναι αυτές που ωφελούνται περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων, η βασική ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι αυτές ακριβώς οι κινήσεις αλλά και η επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση της ανάπτυξης. Πτώση 1,77% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,55%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,96%, ενώ 2,41% χαμηλότερα κινείται η Τρ. Πειραιώς

Στα αρνητικά για την αγορά αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία το νέο ράλι στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις δηλώσεις Πούτιν, με τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον ΟΤΕ να κρατά αντίσταση και να ενισχύεται 0,45%, ενώ σε θετική πορεία «γύρισε» και η  Coca-Cola HBC με κέρδη 0,6%, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες κοντά στο 0,7%. Πτώση 0,45% για τον ΟΠΑΠ στο -% και τη ΔΕΗ να υποχωρεί 0,57%. Απώλειες άνω του 1% για τα ΕΛΠΕ, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της, κ. Αν.  Ανδρέας Σιάμισιη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «άδικο και εξοντωτικό» ενδεχόμενο φόρο 33% στα κέρδη της εταιρείας, κάτι το οποίο έχει προτείνει η Κομισιόν για όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πετρελαίου και διυλιστηρίων. Θετική, πάντως, κίνηση για τη Motor Oil με κέρδη 0,76%.

Από τους επιμέρους δείκτες οριακή άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (+0,06%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-2,18%), των Τραπεζών (-2,02%) και των Πρώτων Υλών (-1,46%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Attica Bank +4,63% και Λάνακαμ +2,60%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εβροφάρμα -16,87% και Prodea -9,77%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτική κίνηση και προσεκτική κατοχύρωση κερδών για το Χρηματιστήριο

Στις τραπεζικές μετοχές εστιάζονται οι μεγαλύτερες πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 1,3%. Αρνητικό το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις ράλι σε Χρηματιστήριο Αθηνών και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές άνω του +2%, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ισχυρή άνοδος για την Ευρώπη, ελπίδες για «αυτοσυγκράτηση» από τη Fed.