ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο αλλά με καλύτερη εικόνα από τις ευρωαγορές

Ξεχωρίζουν οι μετοχές Viohalco και ΕΥΔΑΠ μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα θετικών μεγεθών α' εξαμήνου. Διατηρούνται οι πιέσεις για τις τράπεζες.

Λιγότερο από 60 λεπτά κράτησε η προσπάθεια της αγοράς να αυτονομηθεί από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο των 820 μονάδων και τους επενδυτές να εμφανίζονται απρόθυμοι για οποιαδήποτε «εντυπωσιακή» κίνηση, είτε αυτή αφορά αγορά είτε πώληση μετοχών. 

Πάντως οι πιέσεις είναι αρκετά πιο επιθετικές στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά % και τον γερμανικό DAX να αποδυναμώνεται %, στον απόηχο ενός μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και της νέας κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:40 υποχωρεί 0,28% στις 815,29 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και να φθάνει στα 8,68 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,37% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο +0,30%. 

Συνεχίζονται οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,86%. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι ο τομέας που ευνοείται περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων, οι ανησυχίες για το πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός και η ενεργειακή αναταραχή στην οικονομία κρατούν τους επενδυτές μακριά από τον κλάδο. Πτώση 0,59% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,69%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,92% και την Τρ. Πειριαώς να κινείται 1,70% χαμηλότερα. 

Σημαντικά κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τη μετοχή της Viohalco, με τον όμιλο να πετυχαίνει το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας του το 2022, βάζοντας πλώρη για μια χρήση που ο κύκλος εργασιών θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 7-8 δισ. ευρώ. Θετική  αντίδραση της αγοράς και στην ανακοίνωση των μεγεθών α' εξαμήνου από την ΕΥΔΑΠ, με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο 0,54%. Ήπια ανοδική κίνηση και κέρδη μόλις 0,07% για τον ΟΤΕ, ενώ ήπιες πιέσεις δέχεται η ΔΕΗ στο -0,19%. Αμετάβλητες παραμένουν οι μετοχές Coca-Cola HBC και ΟΠΑΠ

Η αγορά όσο και εάν θέλει να «διαχωρίσει τη θέση της» από τις ευρωπαϊκές δεν είναι εύκολο να το πράξει, ενώ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με αρκετούς αναλυτές να συνιστούν στους επενδυτές αποφυγή των ευρωπαϊκών αγορών και να προχωρούν σε συνεχείς υποβαθμίσεις τόσο της τιμής - στόχου για τον Stoxx 600 όσο και αυτών επιμέρους μετοχών. Όπως τονίζουν παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές στις ΗΠΑ, το ρίσκο είναι τόσο υψηλό ώστε οι επενδυτές καλό θα ήταν να μην το αναλάβουν. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δραματικές διακυμάνσεις στις αγορές, «μαζεύτηκαν» οι μεγάλες απώλειες

Η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων και η φημολογία για αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ βελτίωσαν το αρχικά πολύ κακό κλίμα στις αγορές και περιόρισαν τις απώλειες των δεικτών. Στο -0,88% το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.