ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Πώς οι επενδύσεις του ομίλου Viohalco «νίκησαν» την ενεργειακή κρίση

Τα καλύτερα αποτελέσματα εξαμήνου στην ιστορία του πέτυχε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας. Κλειδί της επιτυχίας η στροφή σε προϊόντα υψηλής διεθνούς ζήτησης, που έδωσε στον όμιλο ισχύ στην τιμολόγηση.

Τους καρπούς όλων των επενδύσεων εκσυγχρονισμού που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε οι μονάδες του να παράγουν άκρως ανταγωνιστικά προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της παγκόσμιας ζήτησης δρέπει ο όμιλος Viohalco, ο οποίος πέτυχε το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας του το 2022, βάζοντας πλώρη για μια χρήση που ο κύκλος εργασιών θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 7-8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αυξήθηκε σημαντικά ο καθαρός δανεισμός που στο 1ο εξάμηνο του 2022 ανήλθε στα 2,196 δισ. ευρώ, έναντι 1,684 δισ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2021. Μετά την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 2,175 δισ. ευρώ έναντι 1,664 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Αξιοποιώντας τη βελτιστοποιημένη παραγωγική δυναμικότητα, το πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο προϊόντων, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα λόγω των παγκόσμιων τάσεων επένδυσης στη βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα, από συσκευασίες φαγητών έως μεγάλες υποδομές, γέφυρες, αγωγούς, καλώδια κ.α., τόσο η μητρική όσο και οι θυγατρικές του ομίλου πέτυχαν νέα ρεκόρ το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ακριβώς λόγο της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα που κινούνται προς τη βιωσιμότητα, ο όμιλος μπόρεσε και αντιπαρήλθε στο ενεργειακό κόστος, καθώς είχε την ευχέρεια να περάσει μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα που διανέμει σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως. Έτσι, πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα σ’ όλες τις γραμμές μεγεθών, ενώ όλες οι θυγατρικές έχουν μεγάλο ανεκτέλεστο, έχοντας φτάσει στη μεγαλύτερη παραγωγική βάση που είχαν ποτέ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco το 1ο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 3,597 δισ. ευρώ έναντι 2,489 δισ. ευρώ πέρυσι (+45%), αποτυπώνοντας την άνοδο της ζήτησης σε όλους τους κλάδους, την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών μετάλλων, καθώς και τον αντίκτυπο του πληθωριστικού περιβάλλοντος. Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 355 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 196 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε 412 εκατ. ευρώ έναντι 253 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 63%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για την περίοδο ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 137 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 (αύξηση 114%), κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του κλάδου αλουμινίου, της σταθερής ανάπτυξης του κλάδου καλωδίων και των βελτιωμένων επιδόσεων του κλάδου χάλυβα.

Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 67% ή 673 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021, κυρίως ως επακόλουθο της αύξησης των τιμών μετάλλων και της πίεσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη των εταιρειών.

Οι εξελίξεις κατά κλάδο δραστηριότητας

Στη βελτίωση των μεγεθών συνέβαλαν καταλυτικά οι επενδύσεις, που ήταν επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα και της αστικοποίησης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στον κλάδο αλουμινίου, ο τομέας έλασης αλουμινίου επέδειξε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και αποδοτικότητα, αξιοποιώντας την πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα που προήλθε από την επένδυση στο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου Tandem, ενώ παράλληλα διατήρησε την ανάπτυξή του σε στρατηγικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων του κλάδου αποτυπώνει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς και τη συνεχή ανοδική τάση της ζήτησης για λύσεις ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Ο κλάδος χαλκού συνέχισε να αναπτύσσεται, εστιάζοντας περισσότερο στην κερδοφορία παρά στους όγκους. Συνεχίστηκαν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, του χαρτοφυλακίου προϊόντων και της κερδοφορίας. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα προϊόντα του κλάδου, ειδικά για όσα έχουν εφαρμογή στην ηλεκτροκίνηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εξηλεκτρισμό και τη μεταφορά ενέργειας παραμένουν θετικές.

Ο κλάδος καλωδίων, χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, σε συνδυασμό με την παραγωγική αποδοτικότητα και την ομαλή εκτέλεση πολύπλοκων έργων διατήρησε τη δυναμική του. Οι πωλήσεις προήλθαν από ένα ευρύ φάσμα καλωδίων και οδήγησαν σε ικανοποιητική αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής. Οι βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις συνδυάστηκαν με αρκετές αναθέσεις νέων έργων, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα καταγράφηκε ανάκαμψη της ζήτησης λόγω γεωπολιτικών παραγόντων. Παρατηρήθηκε κατά συνέπεια επανέναρξη πολλών έργων που είχαν αναβληθεί, καθώς και σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, παρότι το προϊοντικό μείγμα των παραγγελιών που εκτελέστηκαν επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία του κλάδου. Το τρέχον χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.

Ο μετασχηματισμός του ομίλου και το Euronext

Ο όμιλος Viohalco από το 2013 όταν και άλλαξε φορολογική έδρα και παράλληλα έκανε διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο Euronext και στο Χ.Α., εφάρμοσε το δικό του «μνημόνιο» εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να γίνει αποτελεσματικότερο το management και να ενισχυθούν τα brands του οργανισμού.

Το πλάνο ανασυγκρότησης του ομίλου περιλάμβανε μεταξύ άλλων περικοπές δαπανών, διασυνοριακές συγχωνεύσεις θυγατρικών και γενικότερα ένα ριζικό μετασχηματισμό από μια ελληνική εταιρεία με δαιδαλώδεις και πολύπλοκες διαδικασίες διάρθρωσης και διοίκησης, σε έναν πολυεθνικό όμιλο που «χτυπά» πλέον έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποτε ο όμιλος είχε οκτώ εισηγμένες εταιρείες (Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελβάλ, Σωληνουργία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ και Fitco), ενώ πλέον μετά από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, στο ταμπλό έχουν μείνει μόνο η μητρική Viohalco, η Cenergy Hondigs που προέκυψε από τη συγχώνευση Ελληνικών Καλωδίων με τη Σωλ. Κορίνθου και η ElvalHalcor που αποτελεί τη συνένωση των ομώνυμων θυγατρικών Ελβάλ και Χαλκόρ, ενώ διατηρεί 40% στη ΣΙΔΜΑ.

H Viohalco είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, με ιστορία περίπου 90 χρόνια, ενώ πριν ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των τελευταίων ετών αποτελούνταν από ένα σύμπλεγμα περίπου 80 θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, διατηρώντας ακόμη και σήμερα 28 εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε οκτώ χώρες, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε πάνω από είκοσι χώρες και πελάτες που εξυπηρετούνται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας καθώς πραγματοποιεί πάνω από το 85% του κύκλου εργασιών της εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elvalhalcor-alouminio-elval
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία ο όμιλος Viohalco για το placement της ElvalHalcor

Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Viohalco στην ElvalHalcor θα επιτρέψει τη συμμετοχή της στον δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι νέες ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρωχαρτική: Ακύρωσε την είσοδο στο ΧΑ, πέτυχε ρεκόρ τζίρου το 2022

Στα 72 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο τζίρος της Endless EC (πρώην Ευρωχαρτική) το 2022, με άλμα από τα 58,5 εκατ. ευρώ το 2021.Η εταιρεία ετοίμαζε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2021, αλλά τελικά έκανε πίσω.
SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πολυεθνική από το Βασιλικό της Εύβοιας που κάνει ρεκόρ τζίρου το 2022

Η Sabo αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσχιδείς ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με παρουσία σε 55 και πλέον χώρες. Το 2022 πέτυχε ιστορικά υψηλά μεγέθη με τζίρο 80 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη περίπου 30% σε όλες τις θυγατρικές της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική επένδυση του ομίλου Viohalco με το βλέμμα στα θαλάσσια αιολικά

Νέα παραγωγική μονάδα στον Βόλο με επενδυτική δαπάνη 100 εκατ. για να κατασκευάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τμήματα ανεμογεννητριών για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αίτηση για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ κερδοφορίας από την Έλτον Χημικά, εξετάζει εξαγορές στο εξωτερικό

Η εισηγμένη «σκανάρει» μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Πολωνία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία, προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορά. Επίσης, υπάρχουν σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές.