ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στη δίνη του διεθνούς sell off το ΧΑ, μεγάλες πιέσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μάχη για να κρατήσει τις 800 μονάδες από τον Γεν. Δείκτη.

Στους πωλητές παραδίδεται για μία ακόμη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει να χάσει ακόμη και το ορόσημο των 800 μονάδων και σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται αρνητικά. 

Εξίσου δυσχερές το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πληθαίνουν οι αναλυτές που προχωρούν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 1,64% και τον γερμανικό DAX να κινείται 1,47% χαμηλότερα. 

Παρά την αρχική προσπάθεια να αυτονομηθεί ο Γενικός Δείκτης στις 13:22 εμφανίζει απώλειες 1,72% στις 803,51 μονάδες, το οποίο είναι και το χαμηλό ημέρας, ενώ ο υψηλό ήταν στις 819,59 μονάδες. Σχετικά αυξημένη η αξία των συναλλαγών στα 21,86 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,87%, ενώ απώλειες 1,19% εμφανίζει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στο -2,61%. «Βουτιά» 4,3% για την Τράπεζα Πειραιώς, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 2,06%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 1,50% και τη Eurobank να κινείται 3,43% χαμηλότερα. 

Μόνο η μετοχή της Viohalco εμφανίζει έστω και οριακή άνοδο 0,15%, ενώ αμετάβλητες διατηρούνται αυτές των Sarantis και ΕΥΔΑΠ. Οι υπόλοιποι τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο κόκκινο, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 2,17%, την Coca-Cola HBC να έχει απώλειες 1,88%, τον ΟΠΑΠ στο -1,56% και τη ΔΕΗ 1,54% χαμηλότερα. 

Οι επιθετικές κινήσεις εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών αλλά και η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση δεν αφήνουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να «πάρουν ανάσα», ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα. 

Βάσει της τακτικής έρευνας του Bloomberg μεταξύ 16 αναλυτών κορυφαίων οίκων ο Stoxx 600 αναμένεται ότι θα κλείσει το έτος με πτώση 13%, εμφανίζοντας την χειρότερη πορεία του από το 2018, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού δημιουργεί αρκετές ανησυχίες για την εταιρική κερδοφορία ενώ καθιστά και πιο ακριβή τη συμμετοχή στις αγορές. 

Πρόσθετος πονοκέφαλος για την Ευρώπη και οι επικείμενες εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι προηγείται το ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» και τις αγορές να εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το μέλλον της οικονομίας της χώρας, την οποία βαραίνει και ένα ιδιαίτερα υψηλό χρέος.  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτική κίνηση και προσεκτική κατοχύρωση κερδών για το Χρηματιστήριο

Στις τραπεζικές μετοχές εστιάζονται οι μεγαλύτερες πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 1,3%. Αρνητικό το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων.