ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Στη δίνη του διεθνούς sell off το ΧΑ, μεγάλες πιέσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μάχη για να κρατήσει τις 800 μονάδες από τον Γεν. Δείκτη.

Στους πωλητές παραδίδεται για μία ακόμη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει να χάσει ακόμη και το ορόσημο των 800 μονάδων και σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται αρνητικά. 

Εξίσου δυσχερές το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πληθαίνουν οι αναλυτές που προχωρούν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 1,64% και τον γερμανικό DAX να κινείται 1,47% χαμηλότερα. 

Παρά την αρχική προσπάθεια να αυτονομηθεί ο Γενικός Δείκτης στις 13:22 εμφανίζει απώλειες 1,72% στις 803,51 μονάδες, το οποίο είναι και το χαμηλό ημέρας, ενώ ο υψηλό ήταν στις 819,59 μονάδες. Σχετικά αυξημένη η αξία των συναλλαγών στα 21,86 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,87%, ενώ απώλειες 1,19% εμφανίζει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στο -2,61%. «Βουτιά» 4,3% για την Τράπεζα Πειραιώς, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 2,06%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 1,50% και τη Eurobank να κινείται 3,43% χαμηλότερα. 

Μόνο η μετοχή της Viohalco εμφανίζει έστω και οριακή άνοδο 0,15%, ενώ αμετάβλητες διατηρούνται αυτές των Sarantis και ΕΥΔΑΠ. Οι υπόλοιποι τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο κόκκινο, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 2,17%, την Coca-Cola HBC να έχει απώλειες 1,88%, τον ΟΠΑΠ στο -1,56% και τη ΔΕΗ 1,54% χαμηλότερα. 

Οι επιθετικές κινήσεις εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών αλλά και η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση δεν αφήνουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να «πάρουν ανάσα», ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα. 

Βάσει της τακτικής έρευνας του Bloomberg μεταξύ 16 αναλυτών κορυφαίων οίκων ο Stoxx 600 αναμένεται ότι θα κλείσει το έτος με πτώση 13%, εμφανίζοντας την χειρότερη πορεία του από το 2018, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού δημιουργεί αρκετές ανησυχίες για την εταιρική κερδοφορία ενώ καθιστά και πιο ακριβή τη συμμετοχή στις αγορές. 

Πρόσθετος πονοκέφαλος για την Ευρώπη και οι επικείμενες εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι προηγείται το ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» και τις αγορές να εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το μέλλον της οικονομίας της χώρας, την οποία βαραίνει και ένα ιδιαίτερα υψηλό χρέος.  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή εβδομαδιαία πτώση 3,11% στο Χρηματιστήριο μετά από οκτώ άνοδους

Με πτώση 3,11% έκλεισε η αγορά αυτή την εβδομάδα, μετά από οκτώ ανοδικές εβδομάδες και συνολικά κέρδη 12,27%. Η Goldman Sachs παραμένει θετική για το ΧΑ, ανεβάζοντας την εκτίμηση του Γενικού Δείκτη στις 2.500 μονάδες.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθιση τιμών με -2,82% στο Χρηματιστήριο και μαζικές ρευστοποιήσεις

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,82% στις 2.288,83 μονάδες και τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 389 εκατ. ευρώ, με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ και φρένο στο ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων
ΟΛΠ
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΛΠ: Τι «φρενάρει» τη μετοχή παρά τα ισχυρά μεγέθη και το γεμάτο ταμείο

Η μετοχή του ΟΛΠ υποαποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη παρά τα αυξημένα κέρδη, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και την πρόοδο επενδύσεων. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες, η πτώση όγκων και οι προσδοκίες για υψηλότερο μέρισμα στο επίκεντρο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

«Φωτιές» στο ταμπλό από εκθέσεις, έρχεται αναβάθμιση για ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ

Οι εκθέσεις των αναλυτών βάζουν «φωτιά» στο ταμπλό, με τράπεζες και ΕΥΔΑΠ στο επίκεντρο. Η JP Morgan βλέπει τη ΔΕΗ σε αναβαθμισμένο δείκτη MSCI, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύεται ακολουθώντας τα χνάρια της Euronext.