ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
BlackRock
Φωτο: Shutterstock

BlackRock: Έρχονται ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία των εισηγμένων

«Αυτό για το οποίο ανησυχούμε όλο και περισσότερο είναι οι υποβαθμίσεις των κερδών. Η φρασεολογία των διοικήσεων έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει και θα δούμε αρκετά σημαντικές μειώσεις προβλέψεων για το 2023», τονίζει αναλυτής του κορυφαίου οίκου διαχείρισης κεφαλαίων.

Όσοι επενδυτές παλεύουν από τη μία πλευρά με τις αυξήσεις επιτοκίων κα από την άλλη με το ενδεχόμενο ύφεσης σε αρκετές οικονομίες, καλό θα ήταν να έχουν στο μυαλό του ότι το επόμενο «κάστρο που θα πέσει» θα είναι αυτό των εκτιμήσεων για την εταιρική κερδοφορία, όπως τουλάχιστον προειδοποιεί η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, BlackRock.

Όπως σημειώνει ο Nigel Bolton, στέλεχος του κορυφαίου επενδυτικού ομίλου «αυτό για το οποίο ανησυχούμε όλο και περισσότερο είναι οι υποβαθμίσεις των κερδών και δεν είχαμε κάτι τέτοιο ακόμη. Όμως η φρασεολογία των διοικήσεων έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει και θα δούμε αρκετά σημαντικές μειώσεις προβλέψεων για το 2023». 

Πρόκειται για πρόβλεψη που εξασθενίζει περαιτέρω τις προοπτικές για τις μετοχές, οι οποίες έχουν βρεθεί σε ελεύθερη πτώση φέτος λόγω των ανησυχιών για την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της Fed, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. 

Οι προβλέψεις των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές μέχρι στιγμής και οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια κέρδους μόλις άρχισαν να ξεφεύγουν από τα ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, οι αναβαθμίσεις εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις υποβαθμίσεις, σύμφωνα με δείκτη της Citigroup. Αλλά υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια, με τη FedEx να βλέπει κέρδη δύο ετών στις μετοχές της να εξανεμίζονται την περασμένη εβδομάδα, αφού προειδοποίησε για επιδείνωση των συνθηκών. 

Ενώ μια ισχυρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί περίοδος κερδών δεύτερου τριμήνου τροφοδότησε ένα απότομο καλοκαιρινό ράλι στις μετοχές, τόσο ο δείκτης S&P 500 όσο και ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχουν πλέον χάσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών. Οι στρατηγικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Morgan Stanley, Goldman Sachs Group και Sanford C. Bernstein προειδοποιούν για κινδύνους στην εταιρική κερδοφορία.

Στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock Investment, μεταξύ των οποίων και ο Wei Li, ανέφεραν σε σημείωμά τους ότι το σενάριο των υψηλότερων επιτοκίων και μιας «επικείμενης ύφεσης» δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στις αγορές μετοχών. Από την πλευρά του ο Bolton δήλωσε ότι η τελευταία ανάκαμψη των μετοχών ήταν «απλώς ένα bear market rally» και ότι μια επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης και μια «πιο επιθετική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» Fed θα πυροδοτήσουν νέα χαμηλά. Παρόλα αυτά, βλέπει ότι τα κέρδη των ΗΠΑ υπεραποδίδουν έναντι εκείνων της Ευρώπης λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο.

Μεταξύ των τομέων, ο Bolton δήλωσε ότι οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ οι ενεργειακές μετοχές είναι πιθανό να ενισχυθούν τους επόμενους 6 έως 12 μήνες, καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα φανεί πιθανότατα στις εταιρείες χάλυβα, τσιμέντου και χημικών.

«Βλέπουμε οικονομική επιβράδυνση, υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πληθωριστικές πιέσεις και μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών και των μακροπρόθεσμων αιτιών της ενεργειακής κρίσης», τόνισε αναφερόμενος στην Ευρώπη. 

Η Ευρώπη αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, αφού πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στηριζόταν σε ρωσικές εισαγωγές για το 40% του φυσικού αερίου της. Η ανάγκη αυτή επιδεινώθηκε στις αρχές του μήνα, όταν ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

«Ο απλούστερος τρόπος για να μετριάσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκια είναι να γνωρίζουμε τις εταιρείες με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ως ποσοστό του εισοδήματος - ειδικά όταν η ενέργεια δεν παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές», τονίζει το στέλεχος της BlackRock και προσθέτει ότι «οι ενεργειακές ανάγκες της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας ισοδυναμούσαν με 51 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το 2019. Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτής της ενέργειας παρέχεται από φυσικό αέριο, ενώ λιγότερο από το 1% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η BlackRock εστιάζει σε εταιρείες στην Ευρώπη με παγκόσμια διαφοροποιημένες δραστηριότητες που τις προστατεύουν από τις επιπτώσεις της κρίσης φυσικού αερίου στην ήπειρο, ενώ ο Bolton πρότεινε ότι από τις εταιρείες που είναι συγκεντρωμένες στην ήπειρο, οι εταιρείες με μεγαλύτερη πρόσβαση στις σκανδιναβικές ενεργειακές προμήθειες θα τα πάνε καλύτερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτόκια και μετοχές: Τι δείχνει η σύγκριση με την bear market του '80

Σχεδόν τρία χρόνια χρειάστηκε η Wall Street για να συνέλθει από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της εποχής του Πολ Βόλκερ, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές με τη σημερινή επιθετική πολιτική της Fed.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Διχασμένοι οι αναλυτές για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών λόγω κρίσης

Η πολύ καλή πορεία των μεγεθών των περισσότερων εισηγμένων στον S&P 500 στο β' τρίμηνο, τίθεται υπό αμφισβήτηση από αρκετούς αναλυτές, λόγω υψηλού πληθωρισμού και φόβων ύφεσης στις ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Δεν τέλειωσαν τα δύσκολα παρά το ράλι του Ιουλίου στις αγορές

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν δύσκολες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και στην Κίνα αναμένεται «προσγείωση» το β' εξάμηνο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.