ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Απειλούν τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα τα funds ανοικτού τύπου

Το Ταμείο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει εξασφάλιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια διαθέτουν επαρκή εργαλεία διαχείρισης της ρευστότητάς τους.

Για σημαντικό κίνδυνο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των ανοικτών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, κάνει λόγο το Διεθνές Ταμείο σε έκθεσή του. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η  συνολική αξία του καθαρού ενεργητικού των συγκεκριμένων κεφαλαίων έχει τετραπλασιαστεί από το 2008, φθάνοντας τα 41 τρισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2022 και αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο του ενεργητικού του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Τα αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά εκείνα που πραγματοποιούν καθημερινές εξαγορές ενώ κατέχουν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενισχύσουν τις επιπτώσεις των δυσμενών κλυδωνισμών αυξάνοντας την πιθανότητα φυγής των επενδυτών και πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Αυτό συμβάλλει στη μεταβλητότητα στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και ενδεχομένως απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Οι ανησυχίες αυτές είναι ιδιαίτερα επίκαιρες τώρα που οι κεντρικές τράπεζες ομαλοποιούν την πολιτική τους εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές. Μια άτακτη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές εξαγορές από αυτά τα κεφάλαια και να συμβάλει στην ένταση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων. 

Τα περιουσιακά στοιχεία (ιδίως τα ομόλογα) που διακρατούνται από σχετικά μη ρευστοποιήσιμα αμοιβαία κεφάλαια είναι πιο «εύθραυστα», με μεγαλύτερη μεταβλητότητα των αποδόσεων, ιδίως σε περιόδους πίεσης της αγοράς. Μια σημαντική μείωση της ρευστότητας των αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως αυτή που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αγοράς τον Μάρτιο του 2020, μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα των αποδόσεων των ομολόγων κατά περισσότερο από 20%. 

Οι επενδύσεις των ανοικτών αμοιβαίων κεφαλαίων προηγμένων οικονομιών στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με σημαντικές επιπτώσεις. Μια σημαντική μείωση της ρευστότητας των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων προηγμένων οικονομιών, συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2020, μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων των αναδυόμενων αγορών κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό. 

Είναι σημαντικό ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις των λιγότερο ρευστών αμοιβαίων κεφαλαίων ανοικτού τύπου στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύσφιξη των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο μεταξύ της φυγής των επενδυτών και της μεταβλητότητας των αγορών περιουσιακών στοιχείων. 

Οι συστάσεις του Ταμείου 

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα εν λόγω κεφάλαια χρησιμοποιούν επαρκή εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων για τον δυνητικό μετριασμό των τρωτών σημείων και των συστημικών επιπτώσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων ανοικτού τύπου, αλλά δεν υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των εργαλείων. 

Τα εργαλεία που αποσκοπούν στον περιορισμό των τρωτών σημείων μέσω της μείωσης του κινδύνου φυγής των επενδυτών, όπως η τακτική τιμολόγηση (swing pricing) ή οι εισφορές κατά της ρευστοποίησης, μπορούν να είναι δυνητικά αποτελεσματικά για τον μετριασμό των ευθραυστότητας των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τα λιγότερο ρευστά αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου. 

Η τιμολόγηση swing χρησιμοποιείται συνήθως από τα αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου σε ορισμένες δικαιοδοσίες, αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της, να διασφαλίζουν ότι οι συντελεστές swing αντικατοπτρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο των συναλλαγών στις τιμές και να ενθαρρύνουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών τιμολόγησης swing και των μεθοδολογιών βαθμονόμησης. 

Πρόσθετα εργαλεία διαχείρισης της ρευστότητας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της συχνότητας των εξαγορών, συνδέοντάς την με τη ρευστότητα των χαρτοφυλακίων των αμοιβαίων κεφαλαίων, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η υποκείμενη ευπάθεια που σχετίζεται με την αναντιστοιχία ρευστότητας. - Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηρότερης παρακολούθησης των πρακτικών διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας των αμοιβαίων κεφαλαίων από τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές. 

Δεδομένων των δυσμενών διασυνοριακών επιδράσεων, οι αποδέκτριες οικονομίες πρέπει να λάβουν τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις για να μετριάσουν τους δυνητικούς συστημικούς κινδύνους από τις ευμετάβλητες ροές κεφαλαίων που προέρχονται από αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη συνεχή εμβάθυνση των εγχώριων αγορών, τη χρήση μακροοικονομικών, προληπτικών μέτρων και μέτρων διαχείρισης των κεφαλαιακών ροών και τη συναλλαγματική παρέμβαση σύμφωνα με τις συστάσεις της θεσμικής άποψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από 5% υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου μετά τις προβλέψεις του ΔΝΤ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και προειδοποίησε για υψηλότερο πληθωρισμό.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κάτω από το όριο του 4% μετά από τρεις μήνες το 10ετές

Νέα ώθηση στις αγορές των ομολόγων έδωσαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Η ικανοποιητική αύξηση των θέσεων εργασίας προκαλεί αυξημένες πιέσεις στη Fed για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής της.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις για Wall Street και ευρωαγορές προκαλεί η αμερικανική αγορά εργασίας

Σε αρνητική στροφή για την εβδομάδα ο S&P 500, ενώ ενισχύονται οι αποδόσεις αμερικανικών ομολόγων αλλά και το δολάριο. Σήμα της αγοράς εργασίας προς τη Fed για συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.