ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Enria
Ο Αντρέα Ενρία. Πηγή: Shutterstock

Α. Ενρία: Κίνδυνοι για τις τράπεζες παρά την καλή εικόνα των ισολογισμών

Ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ τονίζει οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των αμερικανικών και κύρια αιτία είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές αποτελεί μία από τις αιτίες για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Αντρέα Ενρία. 

Σε συνέντευξή του στο φόρουμ του ΙΙF, ο κ. Ενρία και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σημειώνει ότι «αν αρχίσουμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, η πρώτη παρατήρηση θα πρέπει να είναι οι αποτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές. Ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία των αμερικανικών τραπεζών είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό και αυτό αντανακλά μια σειρά από παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των τραπεζών. Έχουμε τον πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη μετά από 75 χρόνια και ένα ενεργειακό σοκ που έχει επίσης σπείρει κάποιες διαιρέσεις στην αντίδραση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, αυτό έχει παγώσει το κλίμα και δυστυχώς, δεν είναι τόσο καλό. Οι αποτιμήσεις παραμένουν πολύ πιεσμένες, αλλά ελπίζω ότι αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το μακροοικονομικό σοκ, θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε την πορεία προς μια ισχυρότερη αξιολόγηση και από την αγορά, από τους επενδυτές, των ευρωπαϊκών τραπεζών». 

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις προοπτικές των τραπεζικών ομίλων τόνισε ότι οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα είναι απόλυτα φυσικό να δημιουργεί ανησυχία. Όπως σημείωσε, «αν κοιτάξετε τους ισολογισμούς των τραπεζών, όλα φαίνονται πολύ καλά. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πολύ θετικό. Είμαι βέβαιος ότι και το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει πολύ καλά. Το σύνολο του έτους θα είναι πιθανότατα ένα καλό έτος. Αν εξετάσετε επίσης τις προβλέψεις, αν εξετάσετε τις βασικές παραδοχές - ακόμη και ρηχή ύφεση, καθοδικά σενάρια - η θετική επίδραση των επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους φαίνεται να είναι κυρίαρχη, ακόμη και υπό το πρίσμα μιας πιθανής επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ή αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων τίτλων. Επομένως, πολύ θετικό για τις τράπεζες. Στη συνέχεια, εάν εξετάσετε τις παγκόσμιες εξελίξεις και νομίζω ότι αρχίζετε να βλέπετε μια πολύ πιο δυσοίωνη εικόνα. Ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί αν ανατρέξετε στην πανδημία, αυτό που είχατε εκεί ήταν μια κατάσταση στην οποία είχαμε ένα αρχικό «παγωμένο ντους»  αλλά στη συνέχεια οι διαδοχικές προβλέψεις άρχισαν να βελτιώνονται και να βελτιώνονται. Εδώ έχουμε το αντίθετο - ξεκινήσαμε με την ιδέα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ίσως ένα είδος στοχευμένου σοκ για τις τράπεζες με ανοίγματα εκεί. Στη συνέχεια αρχίζετε να βλέπετε ότι η μία μακροοικονομική προβολή μετά την άλλη χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που με αφήνει λίγο επιφυλακτικό και νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ επικεντρωμένοι στο σενάριο κινδύνου που έχουμε μπροστά μας».

Υποστήριξε ότι υπήρξε κάποια αυξημένη συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα, η οποία όμως ήταν κυρίως εντός των χωρών και όχι διασυνοριακή και τώρα έχει κάπως εξασθενήσει. «Προς το παρόν, δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη. Δεν νομίζω ότι προέρχεται από τη ρυθμιστική ή εποπτική πλευρά, αλλά είναι περισσότερο θέμα της αγοράς. Νομίζω ότι, με το βλέμμα στο μέλλον, υπάρχει χώρος για ενοποίηση και οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές στον τομέα αυτό». 

«Όταν μπήκα στην ΕΚΤ, η εντύπωση που αποκόμισα από τραπεζίτες και επενδυτές ήταν ότι υπήρχε η αντίληψη ότι η ΕΚΤ, η εποπτική αρχή, ήταν εχθρική προς την εξυγίανση λόγω ανησυχιών για το "πολύ μεγάλο για να αποτύχει" και άλλα παρόμοια», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «νομίζω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι αυτό δεν ισχύει. Έχουμε καταστήσει σαφές πώς θα αντιμετωπίσουμε την ενοποίηση από προληπτική άποψη, η οποία είναι ουδέτερη, οπότε δεν υπάρχει αύξηση των πρόσθετων κεφαλαίων». 

Ο κ. Ενρία αναφέρθηκε στην αποδοτικότητα του κόστους (επισημαίνοντας την έλλειψη επαρκών επενδύσεων στην τεχνολογία), σε κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο και στην ανάγκη για αναπροσανατολισμό των επιχειρηματικών μοντέλων. Από την πλευρά των αρχών, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων αποτέλεσε επίσης παράγοντα.

«Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από αυτά τα πράγματα βελτιώνονται. Όσον αφορά το κόστος και τα επιχειρηματικά μοντέλα, νομίζω ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει καλή πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Είδα επίσης πολλές ενοποιήσεις σε κάποιο βαθμό: αν κοιτάξετε τους μεγάλους αριθμούς, δεν είναι τόσο πολλοί, αλλά αν κοιτάξετε τους επιχειρηματικούς κλάδους, υπήρξαν πολλές συναλλαγές στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, στα δομημένα προϊόντα, στη χρηματοδοτική μίσθωση και στις υπηρεσίες θεματοφυλακής και διακανονισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες έψαχναν πραγματικά να αναπτυχθούν σε τομείς όπου ήθελαν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», εκτίμησε.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Σενάριο ύφεσης 1,9% φέτος και 4,5% το 2023 στο stress test των ελληνικών τραπεζών

Για πρώτη φορά θα είναι προκαθορισμένες οι παράμετροι για τα έσοδα από προμήθειες, ενώ οι τράπεζες θα κληθούν να αναφέρουν κατά τομέα τις προβλέψεις που θα σχηματίσουν στο δυσμενές σενάριο. Έλεγχοι στα μοχλευμένα δάνεια.