ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη «βουτιά» των ελληνικών CDS, «δώρο» για τις τράπεζες

Μέσα σε μια εβδομάδα, το spread του ελληνικού CDS μειώθηκε από τις 130 στις 103 μονάδες βάσης, δηλαδή σχεδόν κατά το ένα πέμπτο. Μικρότερες προμήθειες στο Δημόσιο για τον «Ηρακλή» θα πληρώσουν οι τράπεζες.

Θεαματική αποκλιμάκωση σημειώνει το spread των ελληνικών CDS (Credit Default Swaps), δηλαδή των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που διευκολύνει την προσπάθεια των τραπεζών να εφαρμόσουν τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής», χωρίς να επιβαρυνθούν υπερβολικά από τις προμήθειες που θα πληρώνουν στο Δημόσιο.

Στο τελευταίο δελτίο του οίκου Moody's, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους εκδότες χρέους που είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα spread των CDS μεταξύ 11 και 18 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της CMA, το spread μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης μέσα μια εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν κατά το ένα πέμπτο. Από τις 130 μονάδες βάσης, «προσγειώθηκε» στις 103, αντανακλώντας τη μεγάλη βελτίωση των εκτιμήσεων των επενδυτών για το ρίσκο της χώρας.

Οι εκδότες χρέους με τη μεγαλύτερη μείωση στα spread των CDS (πηγή: Moody's)

cds_greece18Dec

Τα τωρινά στοιχεία κάνουν να φαίνονται πολύ μακρινές οι εποχές, όπου η Ελλάδα θεωρείτο από τους επενδυτές ένα στοίχημα πολύ υψηλού ρίσκου και για να ασφαλίσει κανείς ένα ομόλογο για πέντε χρόνια έπρεπε να πληρώνει απαγορευτικά υψηλό spread. Κι όμως, αυτές οι εποχές δεν είναι τόσο μακρινές: μόλις στις 4 Ιανουαρίου 2019, το spread ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερο, στις 463 μονάδες βάσης!

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και αυτό αντανακλάται όχι μόνο στα spread των cds, αλλά και στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, που έχουν γίνει αρνητικά για περιόδους έως και έξι μηνών. Στα 5ετή ομόλογα, η απόδοση στη δευτερογενή αγορά έχει πέσει στο επίπεδο του 0,50% και στα 10ετή κινείται πέριξ του 1,40%.

Η μείωση του spread των CDS έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το CDS του Δημοσίου θα είναι, σύμφωνα με το νόμο για το σχέδιο «Ηρακλής», η βάση υπολογισμού των προμηθειών που θα πληρώνουν στο κράτος για τις εγγυήσεις που θα παράσχει σε τιτλοποιήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζοντας το κόστος αυτό με βάση προηγούμενες, υψηλότερες τιμές των CDS, είχε εκτιμήσει ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν έως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως, για εγγυήσεις έως 12 δισ. ευρώ, δηλαδή υπολογίσθηκε ότι το κόστος θα ήταν 1,70%. Με τη μείωση, όμως, που σημειώνεται ήδη και εφόσον αυτή διατηρηθεί, η ελάφρυνση για τις τράπεζες θα μπορούσε να φθάσει σε δεκάδες εκατ. ευρώ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ευκαιρία των τραπεζών για κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

Η άρση των περιορισμών από την ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες να αγοράσουν τίτλους με αυξημένη απόδοση, μετά την άνοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Τα κέρδη από trading το 2019 εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 766 εκατ.
bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάρτι» στα ελληνικά ομόλογα, πτώση 30% της απόδοσης του 5ετούς

Η συμφωνία Μητσοτάκη - Λαγκάρντ για απελευθέρωση αγορών ομολόγων από ελληνικές τράπεζες συμπιέζει σχεδόν κατά το ένα τρίτο σήμερα την απόδοση του 5ετούς ομολόγου, στο 0,387%. Η στρατηγική των traders.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα 120 δισ. τον μήνα από τη Fed και η αγωνία των χρηματιστηρίων

Το μόνο που συμφώνησαν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες στα τέλη Ιουλίου είναι ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να αρχίσει η μείωση των αγορών ομολόγων, που αποτέλεσαν «καύσιμο» για τις αγορές.