ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Πάρτι στις αγορές για τον πληθωρισμό, «άνεμος» 900 μονάδων στο ΧΑ

«Έκρηξη» ανόδου στη Wall Street φέρνει άνεμο αισιοδοξίας στις αγορές, με προσδοκία για τερματισμό των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια. Τα ισχυρά αποτελέσματα τραπεζών και blue chips δίνουν ορμή στο ΧΑ για την υπέρβαση των 900 μονάδων.

Εν μέσω ενός «κύματος» θετικών ειδήσεων τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και διεθνώς, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι έτοιμο να κάνει την υπέρβαση και να επανακτήσει το όριο των 900 μονάδων μετά από πολύ καιρό. Εξαιρετικά αποτελέσματα τραπεζών αλλά και blue chips της πραγματικής οικονομίας, που οδεύουν για χρήση – ρεκόρ όλων των εποχών, μεγάλη κινητικότητα στην οικονομία με ξεμπλοκάρισμα υποθέσεων που χρονίζουν (ΛΑΡΚΟ, Ναυπηγεία Ελευσίνας), αλλά κυρίως επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου διεθνώς, μετά τις ανακοινώσεις για τον μειωμένο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, είναι οι καταλύτες που ενισχύουν το momentum στο Χ.Α.

Και αν τα αποτελέσματα τραπεζών και blue chips ήταν λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενα, καθώς μετά τα εκπληκτικά εξάμηνα, το τρίτο τρίμηνο καρπώθηκε όλη την υπεραξία από την εξαιρετική σεζόν του τουρισμού (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), οι ανακοινώσεις για την ανέλπιστη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε χαμηλό 9μήνου, μόλις 7,7%, ήταν κάτι που δεν είχε προεξοφληθεί και λειτούργησε ως «φιτίλι» για γενικευμένο ξέσπασμα κυρίως στους δείκτες της Wall Street που έκαναν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο του 2020: 3,70% ο Dow Jones, 5,54% ο S&P 500 και 7,35% ο Nasdaq.

Αυτό που «πανηγύρισαν» χθες οι αγορές ήταν η διαφαινόμενη... λύση της πολιορκίας από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν στη Fed περιθώριο να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τα συμβόλαια επιτοκίων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού της Fed δείχνουν πάνω από 80% πιθανότητα η επόμενη αύξηση επιτοκίων να μην είναι 75 μονάδες βάσης, αλλά 50 μονάδες. Αυτό προκάλεσε και απότομη πτώση του δείκτη ισοτιμιών του δολαρίου κατά 2,2%, σε χαμηλό δύο μηνών, η οποία δείχνει ότι οδηγείται στο τέλος της η φυγή κεφαλαίων προς την ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος, που προκαλούσε παγκόσμια πίεση στις αγορές.

Θυμίζουμε ότι στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, αλλάζοντας μετά από δέκα και πλέον χρόνια τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και δίνοντας «γραμμή» για παρόμοιες κινήσεις όλων των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών. Μένει βεβαίως να δούμε τι θα πράξει η Fed το Δεκέμβριο, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Πάντως, γεγονός είναι ότι χθες καταγράφηκε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων ετών στη Wall Street, το οποίο συνεχίσθηκε σήμερα το πρωί στα ασιατικά χρηματιστήρια και αναμένεται να πάρει σειρά η Ευρώπη, με τους επενδυτές απανταχού να είναι διατεθειμένοι ξανά να αναλάβουν ρίσκα σε μετοχές, ενώ κατακόρυφα οπισθοχώρησε ο δείκτης φόβου VΙΧ που έπεσε στις 23,51 μονάδες (-9,89%). Μόνο στον Nasdaq, η κεφαλαιοποίηση του δείκτη αυξήθηκε περίπου 800 δισ. δολάρια χθες, ενδεικτικό του αγοραστικού κύματος που διαμορφώθηκε, με αιχμή τις τεχνολογικές μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν πάθει πανωλεθρία.

Πρόκειται για ένα ράλι που ίσως έρχεται να «απαντήσει» στο γιατί οι αγορές έχουν αλλάξει ρότα τις τελευταίες εβδομάδες, κινούμενες πεισματικά ανοδικά, εν μέσω δυσμενών εξελίξεων στην ευρύτερη οικονομία και στην υπόλοιπη ειδησεογραφία. Όμως, ως γνωστόν οι αγορές προεξοφλούν πράγματα και καταστάσεις πολύ πριν λάβουν χώρα.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με τον DAX της Φρανκφούρτης να κερδίζει 3,51% με κλείσιμο πάνω από τις 14.100 μονάδες μετά από καιρό (απέχοντας πλέον λιγότερο από 2.200 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του), ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,75% με κλείσιμο στις 431,89 μονάδες.

Έτοιμος για τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Μέσα σε αυτό το θετικό περιβάλλον το Χ.Α. χθες, μολονότι στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης διόρθωνε ελεγχόμενα, μετά τις ανακοινώσεις από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στις 15:30 μ.μ. μονομιάς γύρισε θετικά, αυξάνοντας παράλληλα και τις συναλλαγές του, στο ανοδικό κομμάτι της συνεδρίασης. Η είσοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον δείκτη MSCI που ανακοινώθηκε αργά χθες δίνει πρόσθετη ώθηση στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15:55 μ.μ. ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό των 900,55 μονάδων όταν κέρδισε 0,98%, ακουμπώντας αυτό το όριο για πρώτη φορά από τις 25 Αυγούστου, όταν επίσης ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως τις 900,98 μονάδες. Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι αυτή τη φορά το Χ.Α. μπορεί να ανακτήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και – εν ευθέτω χρόνω – να κινηθεί προς τα προηγούμενα υψηλά του ξεκινήματος της χρονιάς, ήτοι προς τις 930 ή 950 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι εξαιρετικά, με τον κλάδο να έχει αναλάβει πλήρως τα ηνία της αγοράς, έχοντας σημαντικό ράλι 26,05% από τις αρχές Οκτωβρίου. Επιπλέον, υπάρχει η υποστήριξη από blue chips της πραγματικής οικονομίας που επίσης ανακοινώνουν αποτελέσματα ρεκόρ, ενώ παραμένει η κινητικότητα για επιχειρηματικές συμφωνίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια πειστική και ανθεκτική υπέρβαση των 900 μονάδων ασφαλώς είναι η αύξηση των συναλλαγών που ιδανικά θα πρέπει να ανέλθουν στα 70-80 εκατ. ευρώ, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά έδωσε το ράλι άνω του 10% τον Οκτώβριο με το μικρότερο μέσο τζίρο του 2022, μόλις στα 50,59 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει σημειώσει ο χρηματιστής Ηλίας Ζαχαράκης, η ευκολία με την οποία η αγορά υποχώρησε έως τις 789 μονάδες με μικρούς τζίρους, είναι αυτή που μπορεί να δώσει – και ήδη δίνει - «εύκολη» αντίδραση και κίνηση προς τις 900 μονάδες, καθώς αποσύρονται οι πωλητές.

Όπως και να ‘χει, όγκοι και τζίροι θα πρέπει να αυξηθούν στο Χ.Α. καθώς όσο η αγορά παραμένει τόσο ρηχή, σε καμιά περίπτωση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ταχύτατα μπορεί να γίνει «βορά» σε κάθε είδους φημολογία ή δυσμενή είδηση, με δείκτες και μετοχές να γκρεμίζονται. Είναι ένα… έργο, που το έχουμε δει πολλάκις στο Χ.Α.

Χθες η αξία συναλλαγών το πρώτο (πτωτικό) πεντάωρο κινούνταν πολύ νωθρά, φτάνοντας έως τις 15:30 μ.μ. μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις υπήρξε η ανοδική στροφή, έγιναν άλλα 25 εκατ. ευρώ σε σχεδόν μιάμιση ώρα κανονικής συνεδρίασης ολοκληρώνοντας στα 57 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, στις 15:00 μ.μ. ανοίγουν τα desk από την Αμερική, τα οποία έχουν σημαίνονται ρόλο και στο Χ.Α.

Γύρισε θετικά το Χ.Α. το 2022

Πλέον το Χ.Α. έχει γυρίσει θετικά το 2022, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 0,63%, ο FTSE 25 καταγράφει άνοδο 2,09%, ενώ οδηγός παραμένει ο τραπεζικός δείκτης που ενισχύεται σε ποσοστό 12% και είναι αυτός που έχει αλλάξει τα δεδομένα. Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15% στις 643,87 μονάδες, επίπεδα που παραπέμπουν σε υψηλά εξήμισι μηνών, καθώς σε αυτά ήταν ξανά στις 29 Απριλίου 2022.

Μετά το ράλι του Οκτωβρίου, και ο Νοέμβριος έως τώρα είναι θετικός μήνας για την ελληνική αγορά, με τον Γ.Δ. να κερδίζει 2,82%, ο FTSE 25 είναι στο +3,43%, ο Mid Cap στο +2,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 6,55%. Από τις αρχές Οκτωβρίου πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 13,37%, ο FTSE 25 είναι στο +15,19%, ο Mid Cap +7,64% και ο τραπεζικός – όπως προαναφέρθηκε – στο +26,05%.

Στην κορυφή των αποδόσεων είναι η Πειραιώς που καταγράφει ράλι αποκατάστασης +29,70% από τις αρχές Οκτωβρίου, γυρνώντας θετικά το 2022 μολονότι είχε φτάσει να υποχωρεί έως 44%, η Eurobank σημειώνει άνοδο 27,34% από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, η Εθνική +26,67% και η Alpha Bank +22,26%, αποτελώντας και τη μοναδική από τις συστημικές που υποχωρεί ακόμη από την αρχή του έτους (-8,51%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πολιορκημένες από τα επιτόκια οι αγορές, «στέγνωσαν» οι συναλλαγές στο ΧΑ

Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed με προειδοποίηση ότι δεν θα υπάρξει μείωση φέτος, οι αυστηρές δηλώσεις Λαγκάρντ και η διάψευση Γιέλεν για την επέκταση εγγύησης καταθέσεων βαραίνουν το κλίμα στις αγορές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό έλεγχο η διεθνής πυρκαγιά στις τράπεζες, έμεινε όρθιο και ελπίζει το ΧΑ

Το κρίσιμο τεχνικό όριο των 1.030 μονάδων κρατιέται στο χρηματιστήριο και αφήνει περιθώριο ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινητοποιούνται δραστικά για να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ευκαιρία αγορών κάθε υποχώρηση του ΧΑ, οι ξένοι «βλέπουν» την αναβάθμιση

Προεξοφλώντας ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει σύντομα, τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια κάνουν… ουρά για τοποθετήσεις. Στις 15 συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχει «περάσει» τζίρος σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ελπίδες για "January effect" στις αγορές, σε τροχιά υπέρβασης το ΧΑ

Τα καλά νέα από πληθωρισμό - επιτόκια σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενισχύουν το σενάριο ανόδου τον πρώτο μήνα του έτους. Το ΧΑ καλείται να επιβεβαιώσει τις υπερβάσεις της περασμένης εβδομάδας και να «δέσει» τις 950 – 955 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο έτους στο ΧΑ με προσδοκίες για... επιστροφή στον Φεβρουάριο

Το χαμένο έδαφος μετά το ξέσπασμα του πολέμου καλύπτει το χρηματιστήριο: 16 συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, κέρδη 3% από την αρχή του έτους και εικόνα ανθεκτικότητας. Κρίσιμα τα «σήματα» από Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.