ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
FTX, BITCOIN, CRYPTO
Φωτο: Shutterstock

Σε πτώχευση το ανταλλακτήριο FTX, νέα «βουτιά» 5% για το bitcoin

Το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια για να διασωθεί και οδεύει σε πτώχευση, ενώ παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ.

Διαδικασία πτώχευσης στις ΗΠΑ κινεί το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, FTX, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ παραιτείται, μετά από μια κρίση ρευστότητας στον όμιλο κρυπτονομισμάτων που προκάλεσε κλυδωνισμούς στα κρυπτονομίσματα και παρεμβάσεις εποπτικών αρχών.

Η προβληματική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων αγωνιζόταν να συγκεντρώσει κεφάλαια δισεκατομμυρίων για να αποτρέψει την κατάρρευση, κάτι που δεν έγινε εφικτό, ενώ παράλληλα βρίσκεται υπό των έλεγχο των αμερικανικών εποπτικών αρχών.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι η FTX και το συνδεδεμένο με αυτήν ταμείο συναλλαγών κρυπτογράφησης Alameda Research και περίπου 130 άλλες εταιρείες έχουν κινήσει εθελοντική διαδικασία πτώχευσης σύμφωνα με το κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού νόμου στο Ντέλαγουερ.

Ο Τζον Τζ. Ρέι έχει διοριστεί διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο Μπάνκμαν Φράιντ έχει παραιτηθεί, αλλά θα βοηθήσει σε μια ομαλή μετάβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αναταραχή που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο με μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από το FTX και την εγκατάλειψη της συμφωνίας εξαγοράς του από το ανταλλακτήριο Binance, έχει προκαλέσει νέες απώλειες στο bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα.

Η χθεσινή πορεία ανάκαμψης του bitcoin διακόπηκε και υποχωρεί σχεδόν κατά 5%, κάτω από τα 16.400 δολ. ενώ τις τελευταίες πέντε ημέρες η πτώση του κορυφαίου κρυπτονομίσματος ξεπερνά το 22%.

Το FTX προσπαθούσε να συγκεντρώσει περίπου 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές και αντιπάλους, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο πηγές, καθώς το ανταλλακτήριο προσπαθούσε να σωθεί μετά τις αποσύρσεις πελατών.

Η δυσχερής θέση σηματοδοτεί μια ραγδαία ανατροπή για τον Μπάνκμαν Φράιντ, τον 30χρονο που αποτέλεσε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του χώρου των κρυπτονομισμάτων,  η περιουσία του οποίου υπολογιζόταν από το Forbes σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από δύο μήνες. Πλέον, εκτιμάται ότι η αξία έχει πέσει κάτω από 1 δισ. δολ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Σημαντική ανάκαμψη στην ευρωζώνη καθώς υποχωρεί ο φόβος για ύφεση

Επίσης η προσοχή θα στραφεί στην πρώτη ανάγνωση της αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο όπου αναμένεται να παρουσιάσει υγιή ανάπτυξη και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα επιβεβαιωθεί η μέτρια καθοδική του τάση.
FTX
ΔΙΕΘΝΗ

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX

Ο 30χρονος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση στο δικαστήριο στις Μπαχάμες και παρά τις καθυστερήσεις που προσπάθησε να κάνει, ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.