ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
currency-agores-markets
Φώτο: Shutterstock

Ebury: Το βλέμμα των αγορών στραμμένο σε ΕΚΤ, Fed και Bank of England

Το δολάριο έχει πλέον υποχωρήσει κατά 6% από τα υψηλά του στα μέσα Οκτωβρίου, και σε όρους σταθμισμένων συναλλαγών, οι επενδυτές τοποθετούνται πλέον ως πωλητές σε σχέση με αυτό.

Μια ομιλία με σχετικά ήπιο τόνο από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ καθώς και η προοπτική για απομάκρυνση της Κίνας από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID τροφοδότησαν το ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και έριξαν το δολάριο, το οποίο υποχώρησε έναντι όλων των άλλων G10 νομισμάτων.

Όπως σημειώνει στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, το δολάριο έχει πλέον υποχωρήσει κατά 6% από τα υψηλά του στα μέσα Οκτωβρίου, και σε όρους σταθμισμένων συναλλαγών, οι επενδυτές τοποθετούνται πλέον ως πωλητές σε σχέση με αυτό. Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια σταθεροποίηση προς το τέλος του έτους, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο επιθετική θα είναι η στάση των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών στην προσεχή συνεδρίασή τους το Δεκέμβριο.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ήσυχη όσον αφορά στις δημοσιεύσεις στοιχείων και στις ειδήσεις πολιτικής, και οι αγορές πιθανότατα θα περάσουν τις μέρες περιμένοντας τις τρεις μεγάλες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα σε διάστημα μικρότερο από 24 ώρες , δηλαδή της Federal Reserve, της Τράπεζα της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στερλίνα 

Η στερλίνα συνέχισε την ισχυρή της ανάκαμψη από τα βάθη της δημοσιονομικής κρίσης, καθώς οι αγορές αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα ακολουθηθούν ορθολογικές δημοσιονομικές πολιτικές, και το σκηνικό γίνεται πιο φιλικό στην ανάληψη κινδύνων γενικότερα. Η συζήτηση για ένα μοντέλο ελβετικού τύπου για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθυσήχασε επίσης τις αγορές την περασμένη εβδομάδα και ορισμένα επιθετικά σχόλια από μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής πιθανώς σημαίνουν ότι η στερλίνα ευκολότερα θα ενισχυθεί παρά θα υποτιμηθεί, τουλάχιστον μέχρι η Τράπεζα της Αγγλίας να ξεκαθαρίσει τη θέση της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σε δέκα ημέρες δηλαδή  από τώρα. 

Ευρώ

Η έλλειψη ειδήσεων από την ευρωζώνη που θα μπορούσαν να κινήσουν τις αγορές την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, σημαίνει ότι το ευρώ κινείται ως επί το πλείστον αντιδρώντας σε ειδήσεις που έρχονται από μακριά, ιδίως στις ΗΠΑ και την Κίνα. Και οι δύο έδιναν θετικές ειδήσεις, με τον Πάουελ να στέλνει το μήνυμα για άνοδο μόλις 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, και τις κινεζικές αρχές να σηματοδοτούν ότι τα μέτρα περιορισμού θα χαλαρώσουν ότι οι πολιτικές μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά προς την κορυφή του εύρους διακύμανσης μετξύ του 1 προς 1 και 1.05, όπου διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες. 

Δολάριο 

Οι αγορές αναζητούσαν απελπισμένα ένα σημάδι ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να απομακρυνθεί από τις τεράστιες αυξήσεις των 75 μονάδες βάσης, και το βρήκαν την περασμένη εβδομάδα. Μία αύξηση 50 μονάδων βάσης για τον Δεκέμβριο έχει πλέον τιμολογηθεί, και ενώ σε προηγούμενους κύκλους αυξήσεων αυτό θα θεωρούνταν μια αξιοσημείωτη κίνηση, τώρα εκλαμβάνεται ως μία καλή είδηση στο μέτωπο των τιμών. Τα νέα την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικά για την οικονομία και ανάμεικτα για τον πληθωρισμό. Τα πραγματικά νούμερα οικονομικής δραστηριότητας είναι μέχρι στιγμής ισχυρά στις ΗΠΑ, και η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ισχυρή. Ενώ η έκθεση για τον πληθωριστικό δείκτη PCE επιβεβαίωσε τα καλά νέα από την προηγούμενη έκθεση για τον ΔΤΚ, οι μισθοί τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο, και φαίνεται ότι προσπαθούν να καλύψουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας την προοπτική δευτερογενών πληθωριστικών επιπτώσεων. Προς το παρόν, όλα έχουν ξεχαστεί μέσα στους πανηγυρισμούς για το πέρας των 75 μονάδων βάσης. Τα ομόλογα σημείωσαν ράλι παράλληλα με τις τιμές κινδύνου, και το δολάριο συνέχισε να διορθώνει από τα κέρδη του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βυθίζει τις αγορές, μεγάλες απώλειες στη Wall Street

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μαζικές ρευστοποιήσεις σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια. Στο 2% οι απώλειες του Dow Jones, 1% του S&P 500 ενώ ανθεκτικός εμφανίζεται ο Nasdaq. «Βουτιά» άνω του 3% για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ανοδικό μομέντουμ η Wall Street, οδηγεί την κούρσα η τεχνολογία

Ξεχωρίζει η άνοδος της μετοχής της Meta που ξεπερνάει το 20% και έχει φτάσει σε υψηλό οκτώ μηνών, δίνοντας ώθηση και στις υπόλοιπες τεχνολογικές μετοχές. Θετικό το κλίμα και στις δυο όχθες του Ατλαντικού μετά τις δηλώσεις Πάουελ.
Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τεχνολογία και αμερικανικό ΑΕΠ οδηγούν υψηλότερα τη Wall Street

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Tesla πυροδότησαν την ανοδική τάση στον Nasdaq, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να ενισχύονται, ενώ τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έχουν τονώσει το επενδυτικό κλίμα.