ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Οι εκπλήξεις του 2023 στις αγορές: «Βουτιά» πετρελαίου και bitcoin

Σύμφωνα με τη Standard Chartered, τον επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται μια κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, ενώ το κορυφαίο κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στα 5.000 δολ. Τι λέει για Fed και τεχνολογικές μετοχές.

Αν υπάρχει κάτι που απεχθάνονται οι αγορές αυτό είναι οι εκπλήξεις. Όμως γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τις αποκλείσουν και ως εκ τούτου κάθε φορά που συμβαίνουν προσπαθούν να προσαρμοστούν ανάλογα. 

Το 2023 αναμένεται ότι θα είναι ένα έτος αρκετά δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία, με διολίσθηση σε ύφεση, διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αλλά και ορισμένες πιθανές εκπλήξεις τις οποίες οι αγορές δεν έχουν «αποτιμήσει ορθά», όπως εκτιμούν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Standard Chartered, με επικεφαλής τον Έρικ Ρόμπερτσον

Ο κορυφαίος αναλυτής προειδοποιεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα ακόμη έτος για «γερά νεύρα και σπαζοκεφαλιές», με γεγονότα τα οποία πιθανώς να οδηγήσουν σε βουτιά τις μετοχές. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει μία πιθανή κατάρρευση της τιμής πετρελαίου, εκ βάθρων αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Fed, περαιτέρω πτώση για την υψηλή τεχνολογία, ένα ράλι του χρυσού και μία απότομη προσγείωση της αξίας του bitcoin. 

Κατάρρευση στην αγορά πετρελαίου 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμειναν ασταθείς καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Μειώθηκαν κατά 35% μεταξύ 14 Ιουνίου και 28 Νοεμβρίου, με τις περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα να αποτρέπουν την περαιτέρω επιτάχυνση της διολίσθησης.

Ωστόσο, ο Ρόμπερτσον εκτιμά ότι μια βαθύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση, συμπεριλαμβανομένης μιας καθυστέρησης στην ανάκαμψη της Κίνας,  λόγω μιας απροσδόκητης αύξησης νέων κρουσμάτων κορονοϊού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου» ακόμη και σε οικονομίες που εκτιμάται ότι δεν θα διολισθήσουν σε ύφεση το 2023 

Εάν, δε, σταματήσει η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, τότε το υψηλό premium που προέρχεται από αυτήν θα υποχωρήσει και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βουτιά 50% της τιμής του πετρελαίου στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους. 

«Με την ταχεία πτώση των τιμών του πετρελαίου, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες πέραν του πρώτου τριμήνου του 2023 και συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός. Αν και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι παρατεταμένες, το τέλος του πολέμου προκαλεί την πλήρη εξαφάνιση του πριμ κινδύνου που στήριζε τις τιμές της ενέργειας. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τις στρατιωτικές συγκρούσεις είχε συμβάλει στο να διατηρηθούν οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αυξημένες σε σχέση με τις τιμές spot, αλλά η μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου και το τέλος του πολέμου βλέπουν την καμπύλη του πετρελαίου να αντιστρέφεται το 1ο τρίμηνο του 2023», εκτιμά ο αναλυτής. 

Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο το brent θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 40 δολάρια, από σχεδόν 80 που είναι αυτή τη στιγμή. 

Μειώσεις επιτοκίων από τη Fed

Οι κεντρικές τράπεζες το 2022 ξεκίνησαν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ να παραδέχεται ότι η αρχική εκτίμηση ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ήταν παροδικές τελικά αποδείχθηκε λανθασμένη. 

Οι αγορές εκτιμούν ότι το ζενίθ για τα αμερικανικά επιτόκια θα είναι το 5% εντός του επόμενου έτους. Ο Ρόμπερτσον εκτιμά ότι ένας πιθανός κίνδυνος για το επόμενο έτος είναι ότι η Fed έχει υποτιμήσει την πραγματική ζημιά στην αμερικανική οικονομία από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων. 

Σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια έως και κατά 200 μονάδες βάσης, προκειμένου να τη σώσει, σύμφωνα με τον αναλυτή.

«Το αφήγημα το 2023 αλλάζει γρήγορα, καθώς οι ρωγμές στα θεμέλια εξαπλώνονται από τους πιο υψηλά μοχλευμένους τομείς της οικονομίας ακόμη και στους πιο σταθερούς. Το μήνυμα της Fed αλλάζει και από την ανάγκη να διατηρηθούν οι νομισματικές συνθήκες περιοριστικές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα περνά στην ανάγκη παροχής ρευστότητας για να αποφευχθεί μια ολοκληρωτική ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας».

Τεχνολογικοί «πονοκέφαλοι»

Οι τεχνολογικές μετοχές με προσανατολισμό στην ανάπτυξη υπέστησαν πλήγμα κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς η απότομη άνοδος των επιτοκίων αύξησε το κόστος κεφαλαίου. Αλλά η Standard Chartered αναφέρει ότι ο κλάδος θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερη πτώση το 2023.

Μεταξύ των εκπλήξεων που εξετάζει ο Ρόμπερτσον είναι και το ενδεχόμενο ο Nasdaq να υποχωρήσει κατά ένα πρόσθετο 50% κι να προσγειωθεί στις 6.000 μονάδες. «Ο τεχνολογικός τομέας σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει να έχει προβλήματα το 2023, επιβαρυνόμενος από την πτώση της ζήτησης για hardware, λογισμικό και ημιαγωγούς. Περαιτέρω, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και η συρρίκνωση της ρευστότητας οδηγούν σε κατάρρευση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών εταιρειών, προκαλώντας περαιτέρω σημαντικές μειώσεις αποτίμησης σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς και ένα κύμα απωλειών θέσεων εργασίας», σημειώνει ο Ρόμπερτσον. 

Μάλιστα προχωρά ένα βήμα πιο πέρα υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει κύμα πτωχεύσεων στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα το μερίδιο του κλάδου στον S&P 500 να υποχωρήσει στο 20% από 29,5% που ήταν στο ζενίθ της ανόδου για την τεχνολογία, έως το τέλος του 2023. 

«Η κυριαρχία του τεχνολογικού τομέα στον S&P 500 παρασύρει και τον ευρύτερο δείκτη μετοχών προς τα κάτω. Ο τεχνολογικός τομέας ηγείται μιας παγκόσμιας κατάρρευσης των μετοχών», είναι το δυσάρεστο σενάριο του Ρόμπερτσον. 

Ράλι χρυσού και «βουτιά» του bitcoin

Το bitcoin θα μπορούσε να σημειώσει σημαντικές απώλειες το επόμενο έτος, καθώς ο τεχνολογικός τομέας συνεχίζει να υποφέρει και ο χώρος των κρυπτογράφων βλέπει περισσότερες πτωχεύσεις και κινδύνους μετάδοσης. 

Μάλιστα ο Ρόμπερτσον υποστηρίζει ότι μπορεί να βουλιάξει έως και τα 5.000 δολάρια, δηλαδή να βρεθεί κατά 70% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 17.000 δολάρια που διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα και έχοντας, ήδη, δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την αρχή του 2022. 

Ένα άλλο σενάριο είναι ο χρυσός να κάνει ράλι καθώς το bitcoin πέφτει, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους από την ψηφιακή εκδοχή του χρυσού στο πραγματικό μέταλλο. Ο Ρόμπερτσον εκτίμησε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να κάνει άλμα στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος «καθώς τα κρυπτονομίσματα πέφτουν περαιτέρω και περισσότερες εταιρείες κρυπτογράφησης υποκύπτουν σε πιέσεις ρευστότητας και αποσύρσεις επενδυτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin, Gold, Xrisos, Xrysos
ΑΓΟΡΕΣ

Φεύγουν δισεκατομμύρια από τον χρυσό και επενδύονται στο Bitcoin

Επενδυτές πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα προστατεύει καλύτερα από τον πληθωρισμό. Σε 12μηνη βάση, ο χρυσός υποχωρεί 8,4%, ενώ η τιμή του bitcoin έχει εκτιναχθεί κατά 390% και πολλοί «βλέπουν» τα 100.000 δολ.
Xrysos, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν χάνει τη λάμψη του ο χρυσός: Δίνει φέτος κέρδη 14% στους επενδυτές

Στροφή σε ασφαλείς τοποθετήσεις σε εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων συντηρούν το ενδιαφέρον για τον χρυσό. Συναλλαγές 150 δισ. δολ. την ημέρα.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αλλαγή φρουράς στις ευρωπαϊκές μετοχές: Πού ποντάρουν τώρα οι επενδυτές

Μετοχές που έχουν κάνει μεγάλο ράλι βρίσκονται στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω και είναι πιθανό να ωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.