ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Κόκκινος Οκτώβρης στις αγορές, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο στο 5%

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% για Stoxx 600 και DAX από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως χρυσός, ο οποίος αγγίζει τα 2.000 δολάρια.

Στο έλεος των πωλητών βρίσκονται οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να αγγίζει το 5%, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 και τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια καταφυγίων όπως ο χρυσός αλλά και το αμερικανικό δολάριο. 

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με φόβους ότι θα υπάρξει είσοδος στις πολεμικές συγκρούσεις και άλλων χωρών και κυρίως του Ιράν, σε συνδυασμό με τη διάθεση των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν σε επίπεδα – ρεκόρ τα επιτόκια για διάστημα πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημιουργεί ένα τοξικό συνδυασμό τόσο για τις μετοχές όσο και για τα κρατικά ομόλογα. 

Η πορεία της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έφθασε έως και το 4,999%, αλλά και η νέα εκτίναξη του brent άνω των 93 δολαρίων, επιδεινώνει το, ήδη, δύσκολο κλίμα στις αγορές, ενώ όλοι βρίσκονται εν αναμονή μίας χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον Stoxx 600 να ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ανάλογη είναι η πορεία που ακολουθεί ο γερμανικός DAX. Σημειώνεται ότι και οι δύο δείκτες εμφανίζουν απώλειες άνω του -3% από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τη σημερινή συνεδρίαση, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί σε νέο χαμηλό 7 μηνών. 

Το αρνητικό κλίμα επέτειναν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα αργήσουν, τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αν και γεγονός αδιαμφησβήτητο δεν είναι τέτοια ώστε να δημιουργεί συνθήκες εφησυχασμού, με τη Fed να παραμένει σε επαγρύπνηση. 

Σε χθεσινή του ομιλία στο Economic Club of New York, o Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός, αν και υποχωρεί, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται, σύντομα, να επιστρέψει στο επιθυμητό επίπεδο του 2%. Ως εκ τούτου η Fed παραμένει σε επαγρύπνηση, με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων να μεταφέρεται για το απώτερο μέλλον. 

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και μερικοί μήνες καλών στοιχείων είναι μόνο η αρχή αυτού που θα χρειαστεί για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προς τον στόχο μας. Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες ενδείξεις ή πού θα κατασταλάξει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα. Αν και η πορεία είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα, οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας φροντίζει να παρέμβει στις αγορές ομολόγων, καθώς η απόδοση για το 10ετές ομόλογο της χώρας έφθασε στο υψηλό επίπεδο 10 ετών, ενώ ο χρυσός συνεχίζει αμείωτος το ράλι του, αγγίζοντας το επίπεδο των 2.000 δολαρίων και έχοντας κέρδη που ξεπερνούν το 7% από τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

«Το γεγονός ότι υπήρξε μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων τις τελευταίες 48 ώρες, παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 υποχώρησε πάνω από 2% και ο δείκτης VIX έκλεισε πάνω από το 21 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, είναι πολύ ανησυχητικό», τονίζει ο Άλβιν Ταν, κορυφαίος αναλυτής της RBC Capital.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η αύξηση του παγκόσμιου κόστους δανεισμού οδήγησαν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών σε χαμηλό 11 μηνών, όπως και τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε την Πέμπτη από τους Αμερικανούς να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για να βοηθήσουν το Ισραήλ να πολεμήσει τη Χαμάς, ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν άμεσα χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχαίτισε τρεις πυραύλους κρουζ και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα Χούτι από την Υεμένη δυνητικά προς το Ισραήλ. Μια αμερικανική βάση στο Ιράκ είχε επίσης δεχθεί επίθεση δήλωσε η Ουάσινγκτον.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές θα ήθελαν να πουλήσουν, ενώ πολύ λίγοι θα ήθελαν να αγοράσουν. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι επενδυτές δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να «φορτωθούν» περισσότερο ρίσκο, ιδιαίτερα εν όψει του Σαββατοκύριακου όπου μπορούν να υπάρξουν ακόμη πιο δυσμενής εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», σημειώνει η Κ. Ρόντα, επικεφαλής αναλύσεων στο capital.com.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι εκπλήξεις του 2023 στις αγορές: «Βουτιά» πετρελαίου και bitcoin

Σύμφωνα με τη Standard Chartered, τον επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται μια κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, ενώ το κορυφαίο κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στα 5.000 δολ. Τι λέει για Fed και τεχνολογικές μετοχές.
JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες επενδύσεις προτείνει η JPMorgan για άμυνα έναντι του πληθωρισμού

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν κόσμο με υψηλότερο πληθωρισμό. Τα μετρητά έδωσαν διέξοδο σε επενδυτές σε περίοδο απότομης αύξησης των επιτοκίων, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, τονίζει ο οίκος.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στην Ευρώπη αναμένουν οι αναλυτές, νέο ράλι για αποδόσεις ομολόγων

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο διάστημα «βλέπει» το 71% των διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα της BofA. Αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων από τα πρακτικά της Fed.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.