ΓΔ: 1412.49 -0.30% Τζίρος: 64.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:12 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Σε κλοιό επιτοκίων οι αγορές, εισαγόμενη πίεση και στην Αθήνα

Δεύτερη μέρα πτώσης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures της Wall. Ξεπερνούν το 1% οι απώλειες στο ΧΑ.

Αντιμέτωποι με μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα είναι οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο, καθώς αντιλαμβάνονται, πλέον, πλήρως ότι οι προειδοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών ότι βασικός στόχος είναι η πάταξη του πληθωρισμού ακόμη και εάν αυτό πλήξει την ανάπτυξη, δεν είναι «κενές» απειλές αλλά η ουσιαστική τους θέση, στην οποία είναι αποφασισμένες να παραμείνουν και στο μέλλον. 

Οι ανακοινώσεις εκ μέρους Fed και ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, αλλά κυρίως οι δηλώσεις τόσο του Τζερόμ Πάουελ όσο και της Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξαν ότι η αισιόδοξη εκτίμηση των αγορών για διακοπή των αυξήσεων επιτοκίων στο α’ τρίμηνο του 2023 και πιθανή έναρξη των μειώσεων ακόμη και εντός του επόμενου έτους, ήταν λανθασμένες. Και οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ θα παραμείνουν σε υψηλά και «περιοριστικά», όπως τα χαρακτήρισαν, επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι το peak για τα αμερικανικά επιτόκια μπορεί να φθάσει ακόμη και το 5,25% από 5% που ήταν η εκτίμηση πριν από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας και στην Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 3%. 

Την ίδια ώρα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα για αρκετές οικονομίες δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ (μεταποίηση και υπηρεσίες) στην ευρωζώνη έφθασε στις 48,8 μονάδες από 47,8 τον Νοέμβριο, αλλά παραμένει σε περιοχή συρρίκνωσης  κάτω από το 50, με τον Δεκέμβριο να είναι ο έκτος διαδοχικός μήνας που διατηρείται χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων. 

Επιπρόσθετα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, βάσει των τελικών στοιχείων της Eurostat, υποχώρησε στο 10,1% από 10,6% που ήταν τον Οκτώβριο, αλλά ήταν υψηλότερος κατά 0,1% σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας. 

Πτώση 1,38% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 1,16%, τον FTSE 100 στο -1,40%, ενώ 1,57% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Απώλειες 0,86% για τον FTSE MIB και 1,12% για τον ΙΒΕΧ 35

Στο «κόκκινο» και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει απώλειες 1,14%, τον S&P 500 στο -1,20% και τον Nasdaq να κινείται 0,88% χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street εμφάνισε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές από τον Μάιο, ενώ οδεύουν να κλείσουν τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα πτώσης. 

Υποχωρεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών 

Αν και έχει επιδείξει ξεκάθαρες τάσεις αυτονόμησης και έχει ακολουθήσει πορεία καλύτερη των διεθνών αγορών, κάτι που σημειώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε ελεγχόμενες απώλειες, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη η πτώση έφθασε το 3%, σήμερα το ΧΑ δέχεται εισαγόμενες πιέσεις. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:04 εμφανίζει απώλειες 1,35% στις 904,68 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 20,2 εκατ. ευρώ. Πτώση 1,52% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο -0,51%. 

Απώλειες 1,65% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1,41%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 2,52%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,67% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 2,25% χαμηλότερα. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται, εκ νέου, στο προσκήνιο λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το τραπεζικό πακέτο στήριξης στους ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επιθετική έναντι των τραπεζών, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες τόσο στην ΤτΕ όσο και στον SSM. Κέρδη άνω του 1,3% για τον τίτλο της Attica Bank, μετά την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τον επενδυτικό όμιλο Ellington.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ράλι με κέρδη που ξεπερνούν το 3% εμφανίζει η μετοχή της Sarantis, ενώ με θετικό βηματισμό κινείται και αυτή της Viohalco, έχοντας κέρδη 0,25%. Πτώση 1,74% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο -1,62%, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 1,34% και τη ΔΕΗ να αποδυναμώνεται 1,90%. Απώλειες άνω του 3% για τη Mytilineos και άνω του 2% για τη Motor Oil, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ElvalHalcor, Jumbo και ΕΥΔΑΠ

Η πτώση στο ΧΑ καταφθάνει ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση μεγεθών εννεάμηνου, με τις εισηγμένες να ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και να δείχνουν ότι «αντέχουν» στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και η ταυτόχρονη ενίσχυση του κόστους δανεισμού λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό αποτελεί απόρροια και του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία έχει πορεία καλύτερη από αυτή της ευρωζώνης, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που, αν και θα υπάρξει μεγάλη υποχώρηση της ανάπτυξης, δεν θα διολισθήσουν σε ύφεση το 2023. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η Coca-Cola HBC «κρατά» το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Σταθερά σε ανοδική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Καλή η εικόνα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών.