ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δύσκολοι καιροί για… πρίγκιπες των deals, δεν αναμένεται ανάκαμψη το 2023

Υψηλά επιτόκια και οικονομική επιβράδυνση προβλέπεται να κρατήσουν στα επίπεδα του 2022 την αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων, που είχε εκτιναχθεί σε ύψος ρεκόρ το 2021.

Μειώθηκε απότομα η αξία των συμφωνιών διεθνώς για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2022, μετά το ρεκόρ του προηγούμενου έτους και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι επίσης δύσκολο, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και των υψηλών επιτοκίων. 

Όπως συμβαίνει με τις συχνά καταστροφικές για την αξία των επιχειρήσεων συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι αριθμοί δεν βγαίνουν για όσους κλείνουν μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, γράφει ο Τζεφ Γκόρντφαρμπ, σχολιαστής στο Reuters. Μετά από ένα ρεκόρ σε συμφωνίες, ύψους 5,8 τρισ. δολ. το 2021, έχουν υποστεί μια  αντιστροφή της τύχης τους ενώ η ύφεση θα διαρκέσει και το 2023.

Μόλις τα διευθυντικά στελέχη και οι βαρόνοι των εξαγορών ανέκαμψαν από το αρχικό σοκ της πανδημίας το 2020, ξεκίνησαν ένα επικό ξεφάντωμα συμφωνιών. Το επόμενο έτος έφερε 64% περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, 40% πάνω από το προηγούμενο υψηλό των 4,1 τρισ. δολ. το 2007, ακριβώς πριν ο κόσμος κοιτάξει στην οικονομική άβυσσο. Ως εκ τούτου, η πτώση του 2022 είναι κατανοητή, ειδικά δεδομένων των υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία συνέβαλαν σε πτώση 17% του δείκτη S&P 500 για το έτος έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η αξία των συναλλαγών μειώθηκε σε περίπου 3,5 τρισ. δολ.,36% χαμηλότερος από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αν και παρέμεινε μπροστά από τον ρυθμό του 2020.  Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία σημαντική αναθεώρηση: η μεγαλύτερη συναλλαγή του έτους, η συμφωνία της Microsoft, ύψους 69 δισ. δολ. για την εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard (ATVI.O) , μένει μετέωρη μετά την προσπάθεια των αντιμονοπωλιακών αρχών των ΗΠΑ για να την σταματήσουν.

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες επαναπροσανατολίζονται στη νέα πραγματικότητα. Η έμφαση θα δοθεί στις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν περίπου 800 δισ. δολ. αποθεματικών για νέες εξαγορές. Με μόχλευση, το ποσό θα μπορούσε εύλογα να υποστηρίξει επενδύσεις περίπου 2 τρισ. δολ. Οι εταιρείες private equity αντιπροσώπευαν ήδη το ιστορικό υψηλό του 22% της αξίας συναλλαγών το 2022.

Παγιδευμένες με δάνεια δισεκατομμύριων που οι επενδυτές δεν θέλουν πλέον να αγοράσουν, οι τράπεζες θέλουν να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους πριν δανείσουν ξανά. Οι αγοραστές και οι πωλητές πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στο τέλος του εξαιρετικά φθηνού χρήματος. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται: Το χρέος που εκδίδεται από εταιρείες με χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας έχει απόδοση σχεδόν 9%, σχεδόν διπλάσια από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον δείκτη ICE BofA Single-B High Yield Index.

Αυτό το περιβάλλον χρηματοδότησης υποδηλώνει ότι οι εταιρικοί αγοραστές θα χρησιμοποιήσουν περισσότερες μετοχές ως πληρωμή, παρότι βιομηχανίες πλούσιες σε μετρητά όπως αυτές των φαρμακευτικών προϊόντων μπορεί να παραμείνουν ενεργές σε συμφωνίες.

Παρά τις ελπίδες ανάκαμψης, η ιστορία δείχνει ότι θα υπάρξει άλλη μια δύσκολη χρονιά για συμβούλους εξαγορών και συγχωνεύσεων, πολλοί από τους οποίους ήδη περιορίζουν τις θέσεις εργασίας και μειώνουν τα μπόνους. Μετά το 2007, ο όγκος συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκε για δύο χρόνια, έως και κατά 52%, πριν ανακάμψει. Το ίδιο συνέβη και μετά το 2015, αν και με μικρότερη πτώση 21%.

Καθώς επικρατούν δυνητικά ζοφερές οικονομικές συνθήκες, οι τραπεζίτες θα είναι τυχεροί αν επαναλάβουν το 2022.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών για το 2022 ανήλθε στα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η κορύφωση της δραστηριότητας σημειώθηκε το 2021, όταν έκλεισαν συμφωνίες 5,8 τρισ. δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Καλπασμός... ταύρων στα χρηματιστήρια και προειδοποιήσεις για κινδύνους

Ράλι σε επίπεδα ρεκόρ για τους δείκτες S&P 500 και Stoxx 600 φέρνουν οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και καλύτερη ανάπτυξη. Τι εκτιμούν Goldman Sachs και Citi. Γιατί ανησυχούν δύο «γκουρού» των αγορών.
ΑΓΟΡΕΣ

Απογοητεύει η Fed τη Wall Street: Μάιο ή Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων

«Σβήνουν» οι ελπίδες για μείωση τον Μάρτιο: «Δεν είναι πιθανό», τονίζει ο Τζερόμ Πάουελ. Αμετάβλητο στο 5,4% το βασικό επιτόκιο. Μπορεί να συνυπάρξει η μείωση πληθωρισμού με υγιή αγορά εργασίας, λέει ο επικεφαλής της Fed.