ΓΔ: 1221.05 -1.23% Τζίρος: 46.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio
Φώτο: Shutterstock

Γκρεμίζει τις τιμές του φυσικού αερίου η καλοκαιρία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κάτω από τα 70 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη σήμερα, ενώ στις ΗΠΑ έχει πέσει κατά 60% σε σχέση με τον Μάρτιο. Πολύ υψηλά τα αποθέματα στην Ευρώπη. Τι συμβαίνει με τις τιμές του πετρελαίου.

Χαμηλότερα και από το επίπεδο των 70 ευρώ/μεγαβατώρα υποχωρεί σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, λόγω του συνδυασμού καλύτερων σε σύγκριση με την εποχή καιρικών συνθηκών αλλά και του γεγονότος ότι η Ευρώπη έχει φροντίσει να γεμίσει τις αποθήκες της. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας υποχωρεί σήμερα άνω του 4% και διαμορφώνεται στα 69,28 ευρώ η μεγαβατώρα, με την πορεία του το τελευταίο διάστημα να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «βουτιά», με δεδομένο ότι τον Αύγουστο είχε ξεπεράσει τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Βέβαια παρά τη μεγάλη πτώση οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα των 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν δύο χρόνια, αλλά τα δεδομένα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «φυσιολογικά» καθώς συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η ΕΕ έχει επιβάλει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και εν γένει βρίσκεται εν τω μέσω της διαδικασίας να αλλάξει πλήρως την ενεργειακή της αλυσίδα και τις χώρες από τις οποίες αντλεί τις ενεργειακές της προμήθειες. 

Ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί σε αποκλιμάκωση των τιμών είναι το γεγονός ότι η πληρότητα στα ευρωπαϊκά αποθέματα, χάρη στο ζεστό καιρό, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται στο 83,5%, δηλαδή πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο που είναι στο 70% αυτή την περίοδο του χρόνου. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γαλλία και τη Γερμανία

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, επίσης, οι τιμές του αερίου είναι 60% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαρτίου, για δύο λόγους:

  • Πρώτα από όλα οι θερμοκρασίες είναι επίσης υψηλές. Χιονιάς και καταιγίδες αφορούν μόνο τα βόρεια τμήματα της τεράστιας χώρας, η οποία άλλωστε προς το νότο συνορεύει με το Μεξικό, μία χώρα στον τροπικό του Καρκίνου.
  • Αλλά υπάρχει και το ατύχημα του Ιουνίου στο εργοστάσιο υγροποίησης αερίου για εξαγωγές στο Freeport του Τέξας. Υπάρχει άφθονο αέριο που δεν υγροποιείται και διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, πιέζοντας τις τιμές.

Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο

Οι τιμές του αργού δεν έχουν βρει ισχυρή τάση. Τα ακριβά επιτόκια, η επιβράδυνση των οικονομιών σε Κίνα Ευρώπη και ΗΠΑ, με την Κίνα να υποφέρει από την πανδημία και οι τελευταίες προειδοποιήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που προβλέπει ύφεση, δεν έχουν επιτρέψει ανοδικό ξέσπασμα. 

Οι επενδυτές αναμένουν ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η ζήτηση θα είναι πολύ χαλαρή και αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη υποχώρηση τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό, τα οποία μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση υποχωρούν, εκ νέου, άνω του 1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πούτιν: Μόνο με ρούβλια το φυσικό αέριο, απειλεί με διακοπή παροχής

Ανατρέπει ο Ρώσος πρόεδρος την αισιοδοξία ότι θα συνεχίζονταν οι πληρωμές σε ευρώ και δολάρια. Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πτωτικά το πετρέλαιο εν όψει της παρέμβασης Μπάιντεν.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση άνω του 5% για το πετρέλαιο, ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 100 δολαρίων υποχώρησε το αμερικανικό αργό, ενώ οριακά υψηλότερα από τα 100 δολάρια κινείται το brent, υπό το φως ελπίδων ότι μπορεί να υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.