ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Με την εντονότερη εκτίναξη από το 1999 μπήκε το Χρηματιστήριο στο 2023

Έντονος δυναμισμός της αγοράς στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις, με «πονταρίσματα» από ξένους θεσμικούς σε τράπεζες και blue chips που έχουν μείνει πίσω. Η προσέγγιση των υψηλών 8ετίας και το στοίχημα των 1.000 μονάδων.

Το καλύτερο ξεκίνημα από το μακρινό 1999 και τη χρονιά της υπερβολής έχει κάνει φέτος το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ ξεπερνά στις πρώτες συνεδριάσεις ακόμη και το εκπληκτικό ξεκίνημα του 2022, όταν είχε «γράψει» κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη 2,81%.

Μολονότι είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να κριθεί και να ζυγιστεί η πορεία του Ιανουαρίου για το Χ.Α. καθώς το δείγμα είναι μόλις πέντε συνεδριάσεις, εντούτοις όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν ότι η εικόνα της αγοράς είναι αναβαθμισμένη, ανεβάζοντας κατακόρυφα και τις προσδοκίες για νέες υπερβάσεις ίσως και άμεσα.

Και στις πέντε έως τώρα συνεδριάσεις του έτους ο Γ.Δ. κλείνει ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 3,55%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 3,96% και τον τραπεζικό δείκτη να ηγείται της ανόδου με ράλι +9,55%. Σε αντίστοιχο αριθμό συνεδριάσεων το 1999, ο Γ.Δ. κατέγραψε άνοδο 9%, καθώς τότε βρισκόταν στις 3.000 μονάδες, ο FTSE κέρδιζε 9,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν στο +8,70%.

Φυσικά, καμιά σύνδεση και καμιά συσχέτιση δεν μπορεί να γίνει με εκείνη την εποχή, τόσο με πραγματικούς οικονομικούς όρους, όσο και με όρους… πρακτικούς και τεχνικούς, δεδομένου ότι ήταν εντελώς άλλη η φυσιογνωμία της αγοράς τότε, ο Γ.Δ. αποτελούνταν από άλλες μετοχές, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος ήταν εντελώς διαφορετικός.

Πέρυσι, το 2022 που η αγορά είχε κάνει τον καλύτερο Ιανουάριο από το 1999, ο Γ.Δ., όπως προαναφέρθηκε, το πρώτο πενθήμερο είχε άνοδο 2,81%, ο FTSE 25 είχε ενισχυθεί 3,07% και ο τραπεζικός δείκτης +7,72%. Το 2021, αντίστοιχα στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις ο Γ.Δ. είχε πτώση 1,04% με τις τράπεζες σε υποχώρηση 7,32%, το 2020 ο Γ.Δ. είχε ξεκινήσει με άνοδο 0,76% το πρώτο πενθήμερο, ο FTSE 25 ήταν στο +0,41% και οι τράπεζες +3,06%.

Το 2019, που ήταν εκλογική χρονιά και το Χ.Α. έκλεισε συνολικά με άνοδο 50% με τις τράπεζες στο +101%, το πρώτο πενθήμερο είχε ξεκινήσει με άνοδο 2,09% σε επίπεδο Γ.Δ., ο FTSE 25 είχε κέρδη 2,57% και οι τράπεζες +1,32%. Το 2018 ο Γ.Δ. είχε ξεκινήσει επίσης καλά, με άνοδο 2,78% το πενθήμερο, με τον FTSE 25 στο +2,08% και τον τραπεζικό στο +1,33%.

Όπως γίνεται αντιληπτό και μολονότι το δείγμα είναι μικρό και μπορεί να ανατραπεί, ιδιαίτερα αν αλλάξει αίφνης το κλίμα διεθνώς, το φετινό ξεκίνημα είναι πολλά υποσχόμενο και πιθανότατα προϊδεάζει για μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Το γεγονός άλλωστε ότι πέρυσι, σε μια χρονιά μεγάλης πτώσης διεθνώς, το Χ.Α. μπόρεσε και «γύρισε» δύο φορές από σημαντικές απώλειες που ξεπερνούσαν το 10%, κλείνοντας τελικώς στο +4,08%, όταν δείκτες – οδηγοί του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος είχαν πτώση από 8,5% έως 33% (Nasdaq), δείχνει ότι σε διαφορετικές συνθήκες, μπορεί να δώσει πολύ καλύτερες αποδόσεις.

Δεν αποκλείεται αυτές οι συνθήκες να διαμορφωθούν φέτος, που είναι επίσης μια χρονιά εκλογών, που σε ποσοστό άνω του 70% στη Μεταπολίτευση δίνουν θετικά κλεισίματα για το χρηματιστήριο, ενώ υπάρχει και η προοπτική μιας πιθανής ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, που θα αλλάξει εντελώς το επενδυτικό και οικονομικό προφίλ της χώρας.

Αύξηση τζίρου και εισροές

Το θετικό είναι ότι η ελληνική αγορά αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, έστω και από την τάξη των αναδυόμενων, καθώς από τις τρεις μετοχές στον MSCI Standard Greece έως πριν από ενάμιση χρόνο, πλέον έχει εννέα συμμετοχές και έως το Μάρτιο ίσως προστεθεί και η Motor Oil.

Συνάμα, οι εισροές συνεχίζονται, καθώς το 2021 είχαν καταγραφεί «πονταρίσματα» από ξένους θεσμικούς αξίας 125 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022, σε μια δύσκολη χρονιά με εκροές από όλες σχεδόν τις αγορές του κόσμου, στο Χ.Α., το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφηκαν εισροές 22,83 εκατ. ευρώ.

Τον φετινό Ιανουάριο φαίνεται πως οι ξένοι θεσμικοί κινούνται με τη λογική του "January Effect", «χτίζοντας» επενδυτικές θέσεις για την υπόλοιπη χρονιά. Ποντάρουν πρωτίστως, όπως έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, που φαίνεται να παίρνουν ξανά την κηδεμονία της αγοράς, αλλά και σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω το 2022.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συναλλαγές στο Χ.Α. παρουσιάζουν κλιμάκωση μέρα με την ημέρα, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση που ανήλθαν στα 143 εκατ. ευρώ και μολονότι τα 66,71 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, εκ των οποίων τα 50 εκατ. στη Mytilineos, εντούτοις ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν 76,29 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επίδοση των τελευταίων μηνών, αν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου που έγινε το rebalancing λόγω της εισαγωγής της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI.

Περίπου το 30% των χθεσινών συναλλαγών, έγιναν από τις τράπεζες που διακίνησαν 43 εκατ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις (και) του 2022 αλλά και ευρύτερα. Υπάρχουν πονταρίσματα σε μετοχές που είτε υστέρησαν το 2022, είτε έχουν κάποιο story. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας μετοχής είναι η Alpha Bank που ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που υποχώρησε (άνω του 7%) το 2022, όμως έχει συμπληρώσει 5ήμερο ράλι το 2023 με συνολικά κέρδη 14,50%, ενώ χθες ξέσπασε με +7,01% και όγκο 17,44 εκατ. τεμάχια με τον κορυφαίο τζίρο της αγοράς (19,42 εκατ. ευρώ) αν εξαιρεθούν τα 56 εκατ. ευρώ της Mytilineos που οφείλονται στο πακέτο των 50 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ που υποχώρησε 30% το 2022 κερδίζει ήδη 9,38% το νέο έτος, η Πειραιώς βρίσκεται ήδη στο +8,48% με νέα υψηλά σχεδόν δέκα μηνών, η Aegean Airlines +8,70% και η Eurobank +8,82%. Πολύ δυνατή εικόνα είχε (και) χθες η Πειραιώς με άνοδο 4,07% και κλείσιμο στα 1,56 ευρώ, που είναι υψηλό 11μήνου, καθώς το αμέσως προηγούμενο ήταν την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία, στις 23/2/22, όταν είχε βρεθεί στα 1,5760 ευρώ. Είναι σαφές ότι και οι τράπεζες κλείνουν το… ρήγμα της πτώσης λόγω του πολέμου, ενώ είναι σε εντελώς άλλη κατάσταση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στη χθεσινή καλή εικόνα του Χ.Α. και κυρίως στις τράπεζες έπαιξε η έκθεση – παρέμβαση της Societe Generale που επισήμανε πως θεωρεί «δίκαιη» την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα στις 21 Απριλίου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 700 μονάδες (701,75 μονάδες +3,54% και στο υψηλό ημέρας) για πρώτη φορά από τις 23 Φεβρουαρίου 2022. Ο τραπεζικός δείκτης έχει υψηλό τελευταίων ετών στις 752,66 μονάδες από τις 16/2/22, που σημαίνει ότι υπολείπεται ακόμη, οπότε αν κάνει κίνηση προς τα προηγούμενα υψηλά, θα «τραβήξει» νομοτελειακά και το Γενικό Δείκτη προς τις 1.000 μονάδες.

Άλλωστε, ο Γ.Δ. που έκλεισε χθες στις 962,84 μονάδες, έφτασε έως εδώ ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται από το ρεκόρ του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πλέον, ο Γ.Δ. απέχει λιγότερο από 1% από τις 973,27 μονάδες που είναι το υψηλό που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022, επίπεδο που αποτελεί και το υψηλότερο «σκαλί» που έχει δει η αγορά από το Δεκέμβριο του 2014, ήτοι οκτώ χρόνια πίσω. Η απόστασή του από τις 1.000 μονάδες, μάλιστα, είναι μικρότερη από 4%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. έχει πετύχει ισάριθμες τεχνικές υπερβάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς υπερκέρασε διαδοχικά τις 930, τις 940, τις 950 μονάδες και τις 960 μονάδες. Το διεθνές κλίμα γενικά είναι υποστηρικτικό, με τις προσδοκίες ότι θα «φρενάρουν» τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες. Η ελληνική αγορά έχει λόγους να εστιάζει πρωτίστως σε εγχώριους καταλύτες φέτος, όπως άλλωστε έκανε και πέρυσι που καταγράφηκε μπαράζ από deals κυρίως στον ενεργειακό τομέα, ενώ οι εισηγμένες παρουσίασαν την κορυφαία χρήση της ιστορίας τους.

Πλέον, έχοντας συμπληρώσει έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις και δέκα ανοδικές στις δώδεκα που έχουν γίνει από τις 20 Δεκεμβρίου, εύλογα το Χ.Α. ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει διόρθωση ώστε να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές και να ανανεωθεί η δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, κάθε διόρθωση δεν θα πρέπει να διαταράσσει τα τεχνικά κεκτημένα, ενώ η κατάκτηση της περιοχής των 950 – 960 μονάδων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περισσότερες συνεδριάσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της υπέρβασης των υψηλών 8ετίας, οπότε ίσως δούμε διστακτικότητα ή και συσσώρευση στα παρόντα επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τρίμηνο μεγάλων κερδών στο Χρηματιστήριο παρά τη διόρθωση του Μαρτίου

Πάνω από 13% η άνοδος του Γενικού Δείκτη, έως 43,7% οι αποδόσεις σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Μόνο πέντε μετοχές διασώθηκαν από τη γενική υποχώρηση του Μαρτίου. Ο πολιτικός κίνδυνος και οι ελπίδες αναβάθμισης.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ενδείξεις σταθεροποίησης στις αγορές, άμυνα για τις 1.000 μονάδες στο ΧΑ

Θετικά κλεισίματα των αμερικανικών δεικτών την Παρασκευή και άνοδος των futures στην Ασία δημιουργούν ελπίδες για τις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου. Απώλειες 9,57% «γράφει» μέσα στον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης και 20,83% ο τραπεζικός.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει νέες ισορροπίες το χρηματιστήριο, εστιάζει σε εκλογές και οικονομία

Προσπάθεια υπέρβασης της διεθνούς αναταραχής, συσσώρευση στα επίπεδα των 1.050 μονάδων χωρίς βιαστικές κινήσεις από πωλητές. Οι εκλογικοί υπολογισμοί και η προσπάθεια της κυβέρνησης για φυγή προς τα εμπρός.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθιά ανάσα για τις τραπεζικές μετοχές, κέρδη 7,5% σε δύο συνεδριάσεις

Τελειώνει η διεθνής τραπεζική αναταραχή, «παρών» από αγοραστές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Ώθηση στον κλάδο από τους οίκους Moody's και DBRS. Τον Μάιο οι εκλογές, απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής για το ΧΑ στις 1.000 μονάδες με το βλέμμα στην Credit Suisse

Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων ελβετικών θα κρίνουν την πορεία των αγορών από τη Δευτέρα. Τονωτικές ενέσεις από την έκθεση της DBRS για τράπεζες και τις προβλέψεις Moody's για το ΑΕΠ.