ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Με την εντονότερη εκτίναξη από το 1999 μπήκε το Χρηματιστήριο στο 2023

Έντονος δυναμισμός της αγοράς στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις, με «πονταρίσματα» από ξένους θεσμικούς σε τράπεζες και blue chips που έχουν μείνει πίσω. Η προσέγγιση των υψηλών 8ετίας και το στοίχημα των 1.000 μονάδων.

Το καλύτερο ξεκίνημα από το μακρινό 1999 και τη χρονιά της υπερβολής έχει κάνει φέτος το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ ξεπερνά στις πρώτες συνεδριάσεις ακόμη και το εκπληκτικό ξεκίνημα του 2022, όταν είχε «γράψει» κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη 2,81%.

Μολονότι είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να κριθεί και να ζυγιστεί η πορεία του Ιανουαρίου για το Χ.Α. καθώς το δείγμα είναι μόλις πέντε συνεδριάσεις, εντούτοις όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν ότι η εικόνα της αγοράς είναι αναβαθμισμένη, ανεβάζοντας κατακόρυφα και τις προσδοκίες για νέες υπερβάσεις ίσως και άμεσα.

Και στις πέντε έως τώρα συνεδριάσεις του έτους ο Γ.Δ. κλείνει ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 3,55%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 3,96% και τον τραπεζικό δείκτη να ηγείται της ανόδου με ράλι +9,55%. Σε αντίστοιχο αριθμό συνεδριάσεων το 1999, ο Γ.Δ. κατέγραψε άνοδο 9%, καθώς τότε βρισκόταν στις 3.000 μονάδες, ο FTSE κέρδιζε 9,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν στο +8,70%.

Φυσικά, καμιά σύνδεση και καμιά συσχέτιση δεν μπορεί να γίνει με εκείνη την εποχή, τόσο με πραγματικούς οικονομικούς όρους, όσο και με όρους… πρακτικούς και τεχνικούς, δεδομένου ότι ήταν εντελώς άλλη η φυσιογνωμία της αγοράς τότε, ο Γ.Δ. αποτελούνταν από άλλες μετοχές, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος ήταν εντελώς διαφορετικός.

Πέρυσι, το 2022 που η αγορά είχε κάνει τον καλύτερο Ιανουάριο από το 1999, ο Γ.Δ., όπως προαναφέρθηκε, το πρώτο πενθήμερο είχε άνοδο 2,81%, ο FTSE 25 είχε ενισχυθεί 3,07% και ο τραπεζικός δείκτης +7,72%. Το 2021, αντίστοιχα στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις ο Γ.Δ. είχε πτώση 1,04% με τις τράπεζες σε υποχώρηση 7,32%, το 2020 ο Γ.Δ. είχε ξεκινήσει με άνοδο 0,76% το πρώτο πενθήμερο, ο FTSE 25 ήταν στο +0,41% και οι τράπεζες +3,06%.

Το 2019, που ήταν εκλογική χρονιά και το Χ.Α. έκλεισε συνολικά με άνοδο 50% με τις τράπεζες στο +101%, το πρώτο πενθήμερο είχε ξεκινήσει με άνοδο 2,09% σε επίπεδο Γ.Δ., ο FTSE 25 είχε κέρδη 2,57% και οι τράπεζες +1,32%. Το 2018 ο Γ.Δ. είχε ξεκινήσει επίσης καλά, με άνοδο 2,78% το πενθήμερο, με τον FTSE 25 στο +2,08% και τον τραπεζικό στο +1,33%.

Όπως γίνεται αντιληπτό και μολονότι το δείγμα είναι μικρό και μπορεί να ανατραπεί, ιδιαίτερα αν αλλάξει αίφνης το κλίμα διεθνώς, το φετινό ξεκίνημα είναι πολλά υποσχόμενο και πιθανότατα προϊδεάζει για μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Το γεγονός άλλωστε ότι πέρυσι, σε μια χρονιά μεγάλης πτώσης διεθνώς, το Χ.Α. μπόρεσε και «γύρισε» δύο φορές από σημαντικές απώλειες που ξεπερνούσαν το 10%, κλείνοντας τελικώς στο +4,08%, όταν δείκτες – οδηγοί του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος είχαν πτώση από 8,5% έως 33% (Nasdaq), δείχνει ότι σε διαφορετικές συνθήκες, μπορεί να δώσει πολύ καλύτερες αποδόσεις.

Δεν αποκλείεται αυτές οι συνθήκες να διαμορφωθούν φέτος, που είναι επίσης μια χρονιά εκλογών, που σε ποσοστό άνω του 70% στη Μεταπολίτευση δίνουν θετικά κλεισίματα για το χρηματιστήριο, ενώ υπάρχει και η προοπτική μιας πιθανής ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, που θα αλλάξει εντελώς το επενδυτικό και οικονομικό προφίλ της χώρας.

Αύξηση τζίρου και εισροές

Το θετικό είναι ότι η ελληνική αγορά αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, έστω και από την τάξη των αναδυόμενων, καθώς από τις τρεις μετοχές στον MSCI Standard Greece έως πριν από ενάμιση χρόνο, πλέον έχει εννέα συμμετοχές και έως το Μάρτιο ίσως προστεθεί και η Motor Oil.

Συνάμα, οι εισροές συνεχίζονται, καθώς το 2021 είχαν καταγραφεί «πονταρίσματα» από ξένους θεσμικούς αξίας 125 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022, σε μια δύσκολη χρονιά με εκροές από όλες σχεδόν τις αγορές του κόσμου, στο Χ.Α., το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφηκαν εισροές 22,83 εκατ. ευρώ.

Τον φετινό Ιανουάριο φαίνεται πως οι ξένοι θεσμικοί κινούνται με τη λογική του "January Effect", «χτίζοντας» επενδυτικές θέσεις για την υπόλοιπη χρονιά. Ποντάρουν πρωτίστως, όπως έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, που φαίνεται να παίρνουν ξανά την κηδεμονία της αγοράς, αλλά και σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω το 2022.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συναλλαγές στο Χ.Α. παρουσιάζουν κλιμάκωση μέρα με την ημέρα, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση που ανήλθαν στα 143 εκατ. ευρώ και μολονότι τα 66,71 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, εκ των οποίων τα 50 εκατ. στη Mytilineos, εντούτοις ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν 76,29 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επίδοση των τελευταίων μηνών, αν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου που έγινε το rebalancing λόγω της εισαγωγής της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI.

Περίπου το 30% των χθεσινών συναλλαγών, έγιναν από τις τράπεζες που διακίνησαν 43 εκατ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις (και) του 2022 αλλά και ευρύτερα. Υπάρχουν πονταρίσματα σε μετοχές που είτε υστέρησαν το 2022, είτε έχουν κάποιο story. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας μετοχής είναι η Alpha Bank που ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που υποχώρησε (άνω του 7%) το 2022, όμως έχει συμπληρώσει 5ήμερο ράλι το 2023 με συνολικά κέρδη 14,50%, ενώ χθες ξέσπασε με +7,01% και όγκο 17,44 εκατ. τεμάχια με τον κορυφαίο τζίρο της αγοράς (19,42 εκατ. ευρώ) αν εξαιρεθούν τα 56 εκατ. ευρώ της Mytilineos που οφείλονται στο πακέτο των 50 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ που υποχώρησε 30% το 2022 κερδίζει ήδη 9,38% το νέο έτος, η Πειραιώς βρίσκεται ήδη στο +8,48% με νέα υψηλά σχεδόν δέκα μηνών, η Aegean Airlines +8,70% και η Eurobank +8,82%. Πολύ δυνατή εικόνα είχε (και) χθες η Πειραιώς με άνοδο 4,07% και κλείσιμο στα 1,56 ευρώ, που είναι υψηλό 11μήνου, καθώς το αμέσως προηγούμενο ήταν την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία, στις 23/2/22, όταν είχε βρεθεί στα 1,5760 ευρώ. Είναι σαφές ότι και οι τράπεζες κλείνουν το… ρήγμα της πτώσης λόγω του πολέμου, ενώ είναι σε εντελώς άλλη κατάσταση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στη χθεσινή καλή εικόνα του Χ.Α. και κυρίως στις τράπεζες έπαιξε η έκθεση – παρέμβαση της Societe Generale που επισήμανε πως θεωρεί «δίκαιη» την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα στις 21 Απριλίου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 700 μονάδες (701,75 μονάδες +3,54% και στο υψηλό ημέρας) για πρώτη φορά από τις 23 Φεβρουαρίου 2022. Ο τραπεζικός δείκτης έχει υψηλό τελευταίων ετών στις 752,66 μονάδες από τις 16/2/22, που σημαίνει ότι υπολείπεται ακόμη, οπότε αν κάνει κίνηση προς τα προηγούμενα υψηλά, θα «τραβήξει» νομοτελειακά και το Γενικό Δείκτη προς τις 1.000 μονάδες.

Άλλωστε, ο Γ.Δ. που έκλεισε χθες στις 962,84 μονάδες, έφτασε έως εδώ ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται από το ρεκόρ του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πλέον, ο Γ.Δ. απέχει λιγότερο από 1% από τις 973,27 μονάδες που είναι το υψηλό που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022, επίπεδο που αποτελεί και το υψηλότερο «σκαλί» που έχει δει η αγορά από το Δεκέμβριο του 2014, ήτοι οκτώ χρόνια πίσω. Η απόστασή του από τις 1.000 μονάδες, μάλιστα, είναι μικρότερη από 4%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. έχει πετύχει ισάριθμες τεχνικές υπερβάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς υπερκέρασε διαδοχικά τις 930, τις 940, τις 950 μονάδες και τις 960 μονάδες. Το διεθνές κλίμα γενικά είναι υποστηρικτικό, με τις προσδοκίες ότι θα «φρενάρουν» τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες. Η ελληνική αγορά έχει λόγους να εστιάζει πρωτίστως σε εγχώριους καταλύτες φέτος, όπως άλλωστε έκανε και πέρυσι που καταγράφηκε μπαράζ από deals κυρίως στον ενεργειακό τομέα, ενώ οι εισηγμένες παρουσίασαν την κορυφαία χρήση της ιστορίας τους.

Πλέον, έχοντας συμπληρώσει έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις και δέκα ανοδικές στις δώδεκα που έχουν γίνει από τις 20 Δεκεμβρίου, εύλογα το Χ.Α. ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει διόρθωση ώστε να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές και να ανανεωθεί η δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, κάθε διόρθωση δεν θα πρέπει να διαταράσσει τα τεχνικά κεκτημένα, ενώ η κατάκτηση της περιοχής των 950 – 960 μονάδων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περισσότερες συνεδριάσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της υπέρβασης των υψηλών 8ετίας, οπότε ίσως δούμε διστακτικότητα ή και συσσώρευση στα παρόντα επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητούν ευκαιρίες και νέα… stories οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, στο ταμπλό επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι επενδυτές ψάχνουν στόχους για ποντάρισμα. Ο κλάδος Πληροφορικής δημιουργεί προσδοκίες και συγκεντρώνει «πονταρίσματα».