ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Αυξημένος τζίρος και υπεραπόδοση έναντι της Ευρώπης για το Χρηματιστήριο

«Κλειδώνει» τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Viohalco να ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 3% και 2% αντίστοιχα. Μεικτές τάσεις για τράπεζες.

Αντιστάσεις στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και σταθερή πορεία πέριξ των 1.000 μονάδων ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αυξημένο τζίρο και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε αρκετά blue chips. 

Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες κινούνται με αρνητικό πρόσημο, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,25%, στον απόηχο της αναπάντεχης ανάκαμψης της δραστηριότητας σε μεταποίηση και υπηρεσίες, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για τον δείκτη ΡΜΙ, που οδηγούν σε επιστροφή των ανησυχιών για πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. Σταθερά σε αρνητική πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,22%. 

Ο Γενικός Δείκτης κατέκτησε τις 1.000 μονάδες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ για αρκετή ώρα υπήρξε επικράτηση των πωλητών, με κατοχύρωση κερδών σε μετοχές, αλλά κατόρθωσε να γυρίσει εκ νέου σε θετική πορεία, με αποτέλεσμα στις 14:17 να εμφανίζει κέρδη 0,56% στις 1.003,44 μονάδες, αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.004,90 μονάδων (+0,97%) με χαμηλό ημέρας στις 994,93 μονάδες (-0,29%). Σταθερά σε πολύ καλή πορεία η αξία των συναλλαγών, που φθάνει στα 50,7 εκατ. ευρώ και επιβεβαιώνει την τάση που έχει καταγραφεί από την αρχή του τρέχοντος έτους. Στο +0,48% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,44%. 

Εναλλαγές πρόσημων αλλά και περιορισμένο εύρος διακύμανσης για τον τραπεζικό δείκτη που κινείται στο +0,16%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,17%, τη Eurobank να έχει πτώση 0,79%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,82% εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα και η Τρ. Πειραιώς κινείται 0,94% υψηλότερα. Νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» για τον κλάδο από τον οίκο Standard & Poor's, ο οποίος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τα «όπλα» για να διαχειριστούν την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η κερδοφορία τους θα φθάσει στα επίπεδα των ευρωπαϊκών το επόμενο διάστημα. 

Ισχυρά κέρδη άνω του 3% για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ άνω του 2% κινείται αυτή της Viohalco. Άνω του 1% οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos. Οριακή διακύμανση για την Coca-Cola HBC με απώλειες 0,095%, ενώ στάσιμος είναι ο τίτλος του ΟΤΕ, με αυτόν του ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,83%. Πιέσεις με πτώση άνω του 1% για Ελλάκτωρ, μετά από το ανοδικό σερί και Aegean, ενώ σε ανάλογη πορεία κινείται και η μετοχή της Sarantis

Όλα δείχνουν ότι αυτό λοιπόν που διαβλέπουν οι ξένοι επενδυτές στην παρούσα κατάσταση της χώρας, είναι ότι μετά από μια δωδεκαετία απομόνωσης, με μνημόνια, δημοσιονομική επιτήρηση, υποβάθμιση της οικονομίας και έκπτωση του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, έχει ήδη τροχοδρομηθεί η επιστροφή σε όλα τα επίπεδα. Προεξοφλείται η αναβάθμιση της οικονομίας μέσα στο 2023 -το πρώτο σημαντικό «ραντεβού» είναι στις 21 Απριλίου 2022 με τον οίκο Standard and Poor’s- και κατόπιν η επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές άρα σε μεγαλύτερη «πίτα» επενδυτικών κεφαλαίων.

Συνάμα, την προσεχή Παρασκευή 27/1 προεξοφλείται πως ο οίκος Fitch θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε μια συγκυρία όπου διεθνώς όχι μόνο δεν υπάρχουν αντίστοιχες αναβαθμίσεις, αλλά συζητούνται υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και του υψηλού πληθωρισμού.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ