ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

NBG Sec.: Οι κορυφαίες επιλογές για το 2023, πώς θα κινηθεί το ΧΑ

Έτος δύο ταχυτήτων για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή. Καταλύτης η επενδυτική βαθμίδα, μικρός ο κίνδυνος λόγω εκλογών.

Έτος με δύο πρόσωπα θα είναι για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η NBG Securities, εκτιμώντας ότι η αγορά θα εμφανίσει σημάδια «στασιμότητας» μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών και θα κινηθεί το επόμενο διάστημα υψηλότερα. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η ελληνική αγορά εισήλθε στο 2023 με ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις, με βασικό παράγοντα ώθηση τις τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν θετικά προσκείμενη παρά τις «γκρίζες» εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία, τα προβλήματα λόγω πανδημίας στην Κίνα και τον υψηλό πληθωρισμό που ταλαιπωρεί την Ευρώπη.  Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΧΑ ακολουθεί πολύ καλή πορεία από την αρχή του 2023 και σχετίζονται με: 

  • Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, 
  • Την πολιτική σταθερότητα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και 
  • Την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. 

Αναφερόμενοι στην οικονομία οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναφέρουν ότι το μακροοικονομικό τους σενάριο παραμένει αρκετά ευνοϊκό (ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,0%-2,0% ετησίως), με την επιβράδυνση να αποδίδεται κυρίως στην προβλεπόμενη εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ, στην καθυστερημένη επίδραση του πληθωριστικού/ενεργειακού σοκ και στις λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει την αύξηση των εταιρικών κερδών και, ως εκ τούτου, τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, ενώ παράλληλα παρέχει και καθοδική στήριξη.

Για το ζήτημα των εκλογών αναφέρει ότι οι γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023. Με δεδομένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης,  με δεδομένο ότι, καθώς είναι πιο πιθανό να διεξαχθούν δύο γύροι εκλογών, εκτιμάται θα χρειαστούν εβδομάδες για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, συνολικά, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς την αγορά, αναμένεται χαμηλός κίνδυνος όσον αφορά καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και/ή ουσιαστική αλλαγή στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. Ωστόσο, μια κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική.

Το στοίχημα επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο χρηματιστηριακής αγοράς. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της NBG Securities, η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τη επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή στο 2ο εξάμηνο του 2023, μετά τις γενικές εκλογές την άνοιξη του 2023, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό στόχο, ιδίως στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει ανοδικά τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αναμένεται ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών (αναμφίβολα ένας θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει δύο χρόνια για να υλοποιηθεί)

Η πορεία του ΧΑ

Οι προσδοκίες για φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν την απαραίτητη αφήγηση για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές στο 2ο εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς. Με αυτό το δεδομένο, μετά το ράλι από τις αρχές του 2023 στις ελληνικές μετοχές, οι αναλυτές της χρηματιστηριακές παραμένουν πιο επιφυλακτικοί στις προοπτικές για τις μετοχές όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένουν αβέβαιες.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τονίζεται ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μερισματικές μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς. 

Οι κορυφαίες επιλογές 

Οι κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), οι οποίες ταιριάζουν με την αμυντική πρόταση και την πρόταση για τοποθετήσεις σε μετοχές αξίας για το 1ο εξάμηνο. 

Επιπλέον, περιλαμβάνουν εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αναδιάρθρωση, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου και καλές προοπτικές ανάπτυξης (Autohellas) ή συνδυάζοντας πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings). 

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, διατηρείται η θετική στάση λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της δυνητικής διανομής μερίσματος. Η κορυφαία επιλογή στον τραπεζικό τομέα είναι η Τράπεζα Πειραιώς κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς οι αναλυτές βλέπουν μια πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της στοιχείων.

Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι κορυφαίες μετοχές των αναλυτών: Γιατί «βλέπουν» ισχυρή άνοδο το 2023

Ανθεκτική ανάπτυξη, κινητικότητα με deals, επενδυτική βαθμίδα και «σβήσιμο» του πολιτικού ρίσκου δίνουν ισχυρή ανοδική δυναμική στο ΧΑ. Ποιες είναι οι μετοχές που προτιμούν επτά εγχώριοι και ξένοι επενδυτικοί οίκοι.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Pantelakis Sec.: Οι έξι κορυφαίες επιλογές για το 2023, πώς θα κινηθεί το ΧΑ

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η εγχώρια αγορά έχει «αλλάξει επίπεδο», βοηθούμενη από την καλή πορεία της οικονομίας αλλά και τη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας. Ελκυστικές παραμένουν οι αποτιμήσεις.