ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Alpha Bank: Ξεπέρασαν τα 1,75 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο

Στο 11,875% υποχωρεί το επιτόκιο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει άντληση ποσού έως και 400 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ξεπέρασαν το επίπεδο των 1,75 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο ομόλογο της Alpha Bank, ενώ είναι πιθανόν να αντληθεί ποσό έως και 400 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 300 εκατ. ευρώ. 

Το μεγάλο ύψος των προσφορών οδηγεί και σε υποχώρηση το επιτόκιο το οποίο εκτιμάται ότι θα «κλείσει» στο επίπεδο του 11,875%, έναντι αρχικής εκτίμησης ότι θα διαμορφώνονταν μεταξύ 12,25% και 12,50%. 

Υπενθυμίζεται πως η έκδοση αφορά τίτλο Additional Tier 1 και προσμετράται στα κεφάλαια, ενώ έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια. Η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου «Project Tomorrow» και τη βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας το 2022.

Ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, ήδη από το 2021, η τράπεζα είχε συμπεριλάβει και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης δείκτη βασικών κεφαλαίων σε επίπεδα τουλάχιστον 13%.

Η έκδοση αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια της τράπεζας και της επιτρέπει, μέσω μόχλευσης, να στηρίξει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, βεβαίως, την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της. 

Όπως, εξάλλου, έχει τονίσει η τράπεζα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεως ομολόγων Αdditional Τier 1 και Tier 2. 

Εις ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους 1 δισ. με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020. Από 2019 έως σήμερα, η Alpha Bank είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλα τα instruments (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1). Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της Τράπεζας, μέσω εκδόσεων ομολόγων, ανέρχεται σε Ευρώ 2,8 δισ., ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η  ισχυρή δυναμική πρόσβασης της στις κεφαλαιαγορές και επιτυγχάνεται διαφοροποιημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει. Εν όψει της έκδοσης διοργανώνεται σειρά παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σταθερού εισοδήματος από σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2023.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ