ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς γίνονται πάλι οι τράπεζες η ατμομηχανή του χρηματιστηρίου

Έχοντας ράλι +25% το 2023 και +81% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, ο τραπεζικός κλάδος πλέον αποτελεί το ένα τέταρτο της συνολικής κεφαλαιοποίησης και επηρεάζει τον Δείκτη κατά 23%.

Ατμομηχανή της ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου τείνει να ξαναγίνει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς, μετά από αρκετά χρόνια συρρίκνωσης και εξαιρετικά κακής συμπεριφοράς, επιστρέφει για τα καλά, έχοντας ανεβάσει σημαντικά τη συνολική κεφαλαιοποίησή του, αυξάνοντας συνάμα και την επιρροή στον Γενικό Δείκτη αλλά και στον FTSE 25.

Ο τραπεζικός δείκτης χθες έκλεισε πάνω από τις 800 μονάδες για πρώτη φορά από τις 19 Φεβρουαρίου 2020, που σημαίνει ότι έκλεισε τον κύκλο πτώσης λόγω του Covid-19 και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις 924 μονάδες που είναι τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται ήδη 25% το 2023, ενώ από τα χαμηλά των 443,16 μονάδων που είχε κατέλθει στις 5 Ιουλίου 2022, εν μέσω έξαρσης του πολιτικού ρίσκου λόγω των σεναρίων πρόωρων εκλογών, σημειώνει ράλι αντίδρασης 80,72%! Το ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται πολύ λιγότερο, καθώς κερδίζει 32%, ενώ ο FTSE 25 βρίσκεται στο +35%, κάτι που πιστοποιεί ότι ο τραπεζικός κλάδος γίνεται ξανά η ναυαρχίδα της ανόδου της αγοράς.

Σε μια συγκυρία λοιπόν που ο Γ.Δ. έχει σχεδόν ισοφαρίσει το υψηλό οκτώ ετών φτάνοντας χθες ενδοσυνεδριακά στις 1.035 μονάδες, και δεδομένης της εύλογης κόπωσης ορισμένων blue chips της πραγματικής οικονομίας, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που δύναται να «τραβήξει» το Γ.Δ.. σε νέες υπερβάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από τις 1.400 μονάδες.

Πλέον, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Χ.Α. είναι στα 15,34 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης όλης της αγοράς που είναι πέριξ των 63 δισ. ευρώ, ενώ η αθροιστική επιρροή στο Γενικό Δείκτη έχει ανέλθει στο 23%.

Όλως παραδόξως, λόγω των σταθμίσεων που κάνει το σύστημα της ΕΧΑΕ, η Πειραιώς, μολονότι είναι στην θέση των αποτιμήσεων των συστημικών, επηρεάζει το Γ.Δ. περισσότερο, ήτοι 6,33%. Η Eurobank επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 5,63%, η Alpha Bank κατά 5,56% και η Εθνική κατά 5,47%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 162,5% από τα χαμηλά των 0,71 ευρώ του Ιουλίου ‘22, η Eurobank βρίσκεται στο +83,23% συγκριτικά με τα 0,7204 της 5ης Ιουλίου, η Alpha Bank είναι στο +72,32% από το χαμηλό 52 εβδομάδων και η Εθνική στο 69% από το ναδίρ 52 εβδομάδων που ήταν το Μάρτιο του ‘22.

Ο κλάδος μπορεί να αλλάξει επίπεδο το Χρηματιστήριο

Κανείς δεν ξεχνά ασφαλώς το γεγονός ότι η αγορά έχει πληρώσει ακριβά τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, όμως αυτή είναι η φυσιογνωμία του ρηχού και μονοδιάστατου ελληνικού χρηματιστηρίου, που αντανακλά την επίσης μονοδιάστατη τραπεζοκεντρική και εστιασμένη στις υπηρεσίες ελληνική οικονομία, ελλείψει κλάδων – ηγετών και μεγάλης βιομηχανικής εκπροσώπησης, όπως γίνεται σε άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης με κυρίαρχο τον DAX της Φρανκφούρτης.

Θυμίζουμε ότι η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου λόγω της πτώχευσης της χώρας την προηγούμενη δωδεκαετία έβγαλε σύσσωμο τον κλάδο από το δείκτη MSCI Standard Greece, όμως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές έχουν επιστρέψει στον εν λόγω δείκτη, άρα και στο ραντάρ ισχυρών ξένων. Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα στον MSCI.

Τον Μάιο του 2021 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που επέστρεψε μετά από χρόνια στον MSCI Standard Greece, τον Ιούλιο του ίδιου έτους επανήλθε η Alpha Bank μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική ήταν η τελευταία προσθήκη τον Μάιο του 2022. 

Ο κλάδος ισοπεδώθηκε χρηματιστηριακά όλη την προηγούμενη δεκαετία, συγκρίσεις και συμψηφισμοί τωρινών αποτιμήσεων με το παρελθόν δεν στέκουν, δεδομένου ότι οι μετοχές μηδένισαν πολλές φορές.

Η αλλαγή που φέρνει η αύξηση επιτοκίων

Η αλλαγή στρατηγικής από τις κεντρικές τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο, όπου ξεκίνησαν μπαράζ αύξησης επιτοκίων, αλλάζει τα δεδομένα προς όφελος του τραπεζικού κλάδου διεθνώς. Ωφελημένες βγαίνουν και οι ελληνικές τράπεζες, που προσδοκούν ρεκόρ κερδοφορίας το 2023 και ουσιαστική επιστροφή στο core business τους, μετά από πολλά χρόνια φθοράς, διαγραφής επισφαλειών και συρρίκνωσης.

Το «γύρισμα» του οικονομικού κύκλου και η αλλαγή των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, με την προσδοκία μάλιστα επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας, αντανακλάται και μέσα από το νέο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε νέα τραπεζικά ιδρύματα, ή και σε μικρότερα σχήματα.

Μετά την αποψίλωσή του από το ταμπλό, όπου από τις 15 εισηγμένες του κλάδου το 2007 έχουν μείνει οι τέσσερις συστημικές, η Attica Bank και η Τράπεζα Ελλάδος, ετοιμάζονται για το 2023 και 2024 οι εισαγωγές των Optima Bank και Παγκρήτρια, σηματοδοτώντας την επιστροφή, έστω και με εντελώς άλλα δεδομένα, από πλευράς χρηματοοικονομικής υπόστασης, καταστημάτων και λειτουργίας.

Οι εξελίξεις με την Παγκρήτρια και την Attica Bank, η ανάπτυξη της Optima Bank, η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές των Πειραιώς και Alpha Bank, το χρηματιστηριακό ράλι των τεσσάρων συστημικών, μαρτυρούν ότι ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει. Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθεί μοιραία και νομοτελειακά, τους κύκλους της οικονομίας, κάτι που έχει κάνει και ο εγχώριος την τελευταία 15ετία.

Κέρδη ρεκόρ «βλέπουν» οι τράπεζες το 2023

Για την καλύτερη χρήση των τελευταίων είκοσι ετών οδεύουν οι τράπεζες το 2023, επωφελούμενες από την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και κυρίως το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον. Το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επωφεληθούν τα μέγιστα από την άνοδο των επιτοκίων ενώ οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους χρήματος, κυρίως στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, θα αποτυπωθεί με καθυστέρηση.

Η βελτίωση των οργανικών κερδών θα επιτρέψει στις συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση, ενώ ίσως οι Eurobank και Εθνική διανείμουν μέρισμα και για την χρήση του 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες τις τελευταίες εβδομάδες, αρχής γενομένης από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, έχουν δημοσιευτεί πάνω από 15 εκθέσεις – αναλύσεις θετικές για τον τραπεζικό κλάδο, με ανεβασμένες τιμές στόχους και σημαντικές αναβαθμίσεις.

Η ανοδική πορεία της οικονομίας και των επενδύσεων, με το Ταμείο Ανάκαμψης να παίζει καθοριστικό ρόλο, θα δώσουν νέα ώθηση στην πιστωτική επέκταση. Το 2022 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο +5% (Νοέμβριος 2022) για τον ιδιωτικό τομέα (με την επιχειρηματική πίστη να «τρέχει» με +10,4%, ενώ για την εφετινή χρονιά οι τράπεζες αναμένουν η πιστωτική επέκταση να κυμανθεί μεταξύ 7% και 9%.

Σε γενικές γραμμές κάθε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προσθέτει έσοδα 200 εκατ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες. Για το 2023 εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα από τόκους δανείων θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή αύξηση, μετά την αφαίρεση των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά, θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ, επίδοση που θα δώσει μεγάλη ώθηση στα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα των εγχώριων τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από τη Fed στις αγορές, επιστροφή των αγοραστών στο ΧΑ

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάνω από 2% ανοίγουν τον δρόμο για νέα ρεκόρ στις αγορές. Πάνω από 5.200 μονάδες ο S&P 500 και από τις 18.000 ο DAX. Ισχυρή ανάκαμψη στο ΧΑ μετά την πτώση.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ηχηρή» επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ, ζητούμενο μια αντίδραση με διάρκεια

Η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων πέντε μηνών σημειώθηκε χθες στο ΧΑ. Αφορμή, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που «γύρισαν» το κλίμα στις αγορές. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Τι λένε οι χρηματιστές Ν. Χρυσοχοΐδης και Β. Χαρατσής.
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, διολίσθηση σε χαμηλά τετραμήνου

Χάνονται τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει η αγορά μετά τις εκλογές του Μαΐου, μεγάλες εντολές πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου (Merit) και Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).