ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ποντάρουν σε γρήγορη αναβάθμιση οι ξένοι, ρεκόρ 9 εβδομάδων ανόδου στο ΧΑ

Εννέα διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, για πρώτη φορά από το 2004 - 2005. Ο Δείκτης κερδίζει φέτος 18,60% και έχει αυτονομηθεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές. Κρίσιμα «ραντεβού» με DBRS και S&P τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Εικόνα αγοράς, που όχι απλώς έχει επιβεβαιωθεί το ρητό ότι σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, αλλά πλέον –με ξεκάθαρο τρόπο– η πορεία της «μαρτυρά» τα μελλούμενα και δείχνει ότι προεξοφλεί σημαντικές θετικές εξελίξεις και μάλιστα εγγύτερα απ’ ότι αναμένονταν, εκπέμπει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η από το 2022 αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των διεθνών αγορών, αλλά πολύ περισσότερο η φετινή –σχεδόν χωρίς ανάσα– ανοδική πορεία, που έχει φέρει σε ρεκόρ οκτώμισι ετών το Γενικό Δείκτη, είναι σαφές ότι εδράζεται στην προεξόφληση ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.

Φυσικά αναφερόμαστε στην προεξόφληση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, είτε στο πρώτο ραντεβού με τον καναδικό οίκο DBRS που έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου 2023, είτε στο επόμενο, με τη Standard & Poor’s, που έχει οριστεί για τις 21 Απριλίου.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς που… βιάζεται να κατοχυρώσει επίπεδα, απλώς «ερμηνεύει» την προεξόφληση πολλών εκ των δυνατών επενδυτών, που κάνουν το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο, ότι, είτε το Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο, είτε και στις δύο περιπτώσεις, η Ελλάδα θα πετύχει την πολυπόθητη αναβάθμιση, που θα αλλάξει εκ νέου όλο το status quo σε οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.

Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα το 2010 και παραμένει σε υποβαθμισμένο καθεστώς εδώ και 13 χρόνια, κάνοντας ρεκόρ συγκριτικά με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που μπήκαν σε προγράμματα προσαρμογής, αλλά βγήκαν πολύ ενωρίτερα. Επίσης, από το καλοκαίρι του 2013 η Ελλάδα έχει γίνει η πρώτη και μοναδική χώρα που υποβαθμίστηκε από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές του δείκτη MSCI.

Επίσης, θυμίζουμε πως ο οίκος DBRS, ο οποίος θα δημοσιεύσει την επόμενη ετυμηγορία του σε είκοσι ημέρες, είναι αυτός που άνοιξε πρώτος το χορό των αναβαθμίσεων και στην περίπτωση της… επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα όταν βγήκε από το δικό της μνημόνιο. Ο καναδικός οίκος τοποθετεί την Ελλάδα ένα «σκαλοπάτι» πριν από το investment grade στην κατηγορία «BB (high)» με σταθερό outlook.

Πρόσφατα η γαλλική τράπεζα Societe Generale χαρακτήρισε ως «δίκαιη» την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα στις 21 Απριλίου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Στις 27 Ιανουαρίου, ο οίκος Fitch βελτίωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας δίνοντας σε ΒΒ+ (από ΒΒ) με σταθερές προοπτικές, ήτοι ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, παρότι πολλοί θεωρούσαν ότι η προοπτική διπλής εκλογικής αναμέτρησης θα εμπόδιζε αυτή την αναβάθμιση.

Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει υποβαθμιστεί, πέφτοντας στη μικρή… λίμνη των παγκοσμίων επενδυτικών κεφαλαίων, οπότε μια αλλαγή και μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα «σφραγίσει» την επιστροφή της χώρας στη μεγάλη κατηγορία. Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Θα αναβαθμίσει όλα τα assets της χώρας και θα συμβάλει σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Πολλά επενδυτικά κεφάλαια που λόγω καταστατικού αποκλείουν την (υποβαθμισμένη) Ελλάδα από τους επενδυτικούς στόχους τους, θα επανέλθουν. Θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στις αγορές και θα διευρύνει τις πηγές άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων, ενώ θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Πολύ ευεργετικά θα λειτουργήσει μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και στον τραπεζικό κλάδο που είναι ο πρώτος και ο πιο «ευαίσθητος» δείκτης σε κεφαλαιώδεις –θετικές ή αρνητικές– αλλαγές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Δεν βλέπουν πολιτικό ρίσκο 

Καταλυτικό ρόλο στην ανάγνωση των οίκων αξιολόγησης που πιθανότατα τους οδηγήσει στο να μην αναβάλουν –λόγω εκλογών– την όποια θετική (προγραμματισμένη) ετυμηγορία τους, ασφαλώς φαίνεται πως παίζει το σχεδόν ακυρωμένο πολιτικό ρίσκο. Η αγορά έχει δείξει τόσο στην πρόσφατη πρόταση μομφής -όπου το Χ.Α. έκανε ράλι και στα ομόλογα υπήρξε πλήρης αποστασιοποίηση- όσο και ευρύτερα, ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενο πολιτικό ρίσκο, εκλογικούς κλυδωνισμούς και άλλα τέτοια του πρόσφατου ή απώτερου παρελθόντος.

Διαγωνισμοί «τρέχουν» και κλειδώνουν, έργα ανατίθενται, συμφωνίες υπογράφονται, οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει λειτουργώντας ως επιταχυντής, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών.

Αναλυτές σημειώνουν πως είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, όπου, μολονότι η χώρα ευρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, εντούτοις όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει οι επιχειρηματικές, οικονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις, αλλά επιταχύνονται.

Ο λόγος είναι, όπως ισχυρίζονται, οι ξεκάθαροι πολιτικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί –όπως μαρτυρούν όλες οι δημοσκοπήσεις- που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δίνουν τέτοιο «αέρα» συνέχισης των ήδη δρομολογημένων πολιτικών σε οικονομία, επενδύσεις, επιχειρήσεις και χρηματιστήριο σε κυβέρνηση που έρχεται από τη «φθορά» 4ετίας.

Ρεκόρ 18 ετών με εννέα σερί ανοδικές εβδομάδες

Το Χ.Α. πέτυχε κάτι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς έκλεισε και την εβδομάδα που πέρασε ανοδικά, που σημαίνει ότι συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, κάτι που –όπως θυμίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης– είχε να γίνει 18 χρόνια, από τις 19 Νοεμβρίου 2004 – 28 Ιανουαρίου 2005.

Οι εννέα σερί ανοδικές εβδομάδες αλλά και ο πέμπτος –εκτός απροόπτου– σερί ανοδικός μήνας (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος), είναι απλώς στατιστικές που έρχονται να καταδείξουν τις υπερβάσεις που έχει κάνει ο Γενικός Δείκτης.

Αρχικά έκλεισε τον κύκλο των απωλειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, «σπάζοντας» τις 973 μονάδες που ήταν τα υψηλά… 7ετίας από πέρυσι το Φεβρουάριο, κατόπιν διέσπασε τις 1.000 μονάδες μετά από οκτώ χρόνια, κλείνοντας έναν ολόκληρο κύκλο δραματικών οικονομικών και πολιτικών γεγονότων όπως δημοψήφισμα, capital controls, κλεισίματος τραπεζών και ακροβασίες με το Grexit, ενώ χθες έκλεισε πάνω και από τις 1.100 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 24 Σεπτεμβρίου 2014.

Στη μεγάλη εικόνα, ασχέτως με τις εύλογες υπερβολές και τις επιμέρους παραμέτρους, η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει –έστω και ελάχιστα– την «ψαλίδα» της διαφοράς των αποδόσεων συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες, παρά το υπερδωδεκαετές bull market, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να φλερτάρουν με τα ιστορικά υψηλά τους, όπως οι δείκτες FTSE 100 στο Λονδίνο και CAC 40 στο Παρίσι.

Οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια στο εγχώριο χρηματιστήριο, καθώς τον μήνα Φεβρουάριο μόνο σε μια συνεδρίαση ο τζίρος έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος τζίρος του 2023 διαμορφώνεται στα 102,3 εκατ. ευρώ, με άνοδο 38,3% έναντι της περασμένης χρονιάς.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,47%, ο Mid Cap έκλεισε στο +2,06% και ο τραπεζικός δείκτης στο +3,09%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. καταγράφει ράλι +18,60%, καταγράφοντας μακράν το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων πολλών ετών, ο FTSE 25 κερδίζει 18,77%, ο Mid Cap είναι στο +15,72% και ο τραπεζικός +35,06%.

Τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την περιήγηση του στις ζώνες της υπερτιμήσεων, καθώς μετά τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία διαγράμματα οι ταλαντωτές "κοκκίνησαν" και σε μηνιαίο επίπεδο, φαινόμενο το οποίο είχε ξανασυμβεί το 2007. Ήδη η αγορά έχει σημειώσει αθροιστικά κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου που προσεγγίζουν το 20% και είναι λογικό η πληθωρική εικόνα αποδόσεων να έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών.

Παρόλα αυτά, οι διορθώσεις που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα είναι σχετικά ρηχές και αναχαιτίσιμες από τους αγοραστές, υπό την έννοια της συρρίκνωσης των απωλειών στο τέλος της ημέρας, ενώ καθημερινά υπάρχει εφεδρεία δυνάμεων από ημερήσιους πρωταγωνιστές που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την τάση».

Έτσι, ο αναλυτής πιστεύει ότι «η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής αφού πρακτικά το διάγραμμα του 2014 που υποδεικνύει τα σημεία αντίστασης μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του 2015 δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο. Οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας, οι 1.100 μονάδες δείχνουν προς ώρας να κατοχυρώνονται, με τις 1.050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε σταυροδρόμι η χρηματιστηριακή αγορά: Τα νέα δεδομένα μετά τα Τέμπη

Το τραγικό δυστύχημα εισάγει νέους παράγοντες πολιτικής αβεβαιότητας και δημιουργεί την πρώτη αμφισβήτηση του θετικού σεναρίου πρόωρης αναβάθμισης. Ανθεκτική συμπεριφορά στη χθεσινή διόρθωση, με αγοραστές στα χαμηλά.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η τονωτική ένεση στο ΧΑ από τον οίκο S&P και το στοίχημα των 1.425 μονάδων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα μετά την τριήμερη αντίδραση και την αναβάθμιση από την S&P. Προβληματίζει η αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω των νέων εκτιμήσεων για τα επιτόκια.
ΑΓΟΡΕΣ

Πλούτο 22 δισ. δημιούργησε το 2023 το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Παρά τα κέρδη άνω του 38% φέτος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το Χ.Α. παραμένει ακόμη υποτιμημένο αν συγκριθεί με τις διεθνείς αγορές, ενώ υπάρχει μια σειρά από λόγους που συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο της αγοράς το 2024.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Παίζει άμυνα το ΧΑ στη διεθνή αβεβαιότητα με deals και καλά αποτελέσματα

Σε μια εβδομάδα νέων απωλειών για τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 33% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με εβδομαδιαία άνοδο 1,79%.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Στοίχημα αυτονόμησης στο Χρηματιστήριο κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα

Με «εφόδιο» την αναβάθμιση από την S&P, το ΧΑ θα προσπαθήσει να κρατήσει καλύτερη πορεία από τα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το γεωπολιτικό ρίσκο και τα επιτόκια.