ΓΔ: 1440.78 -0.55% Τζίρος: 55.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σε σταυροδρόμι η χρηματιστηριακή αγορά: Τα νέα δεδομένα μετά τα Τέμπη

Το τραγικό δυστύχημα εισάγει νέους παράγοντες πολιτικής αβεβαιότητας και δημιουργεί την πρώτη αμφισβήτηση του θετικού σεναρίου πρόωρης αναβάθμισης. Ανθεκτική συμπεριφορά στη χθεσινή διόρθωση, με αγοραστές στα χαμηλά.

Αν και είναι πρόωρο για ασφαλή συμπεράσματα, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τους δεκάδες νεκρούς και την ανείπωτη καταστροφή, άνοιξε πολύ μεγάλη πληγή στα… σωθικά όλης της κοινωνίας, τέτοια που θα πάρει πολύ καιρό να κλείσει, αν κλείσει ποτέ, ενώ αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στην πολιτική, στην οικονομία και το χρηματιστήριο.

Είναι ένα γεγονός τέτοιας τραγικότητας που φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα στον πολιτικοοικονομικό στίβο, δημιουργεί νέες δυσκολίες στην προεκλογική προσπάθεια ατζέντα της κυβέρνησης, υποχρεώνοντάς τη να μεταβάλλει και τους εκλογικούς σχεδιασμούς, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το «νεκρό» χρόνο που θα υπάρξει έως τις πρώτες εκλογές, οι οποίες πλέον φαίνεται ότι δεν θα γίνουν στις 9 Απριλίου, όπως αναμενόταν -αυτό μαρτυρά και η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η τραγωδία στα Τέμπη διαταράσσει, άγνωστο σε ποιο βαθμό, το κλίμα ευδαιμονίας που επικρατούσε στο χώρο της οικονομίας και των επενδύσεων, ενώ «απαγορεύει» κομπασμούς και θριαμβολογίες για τα επιτεύγματα στην οικονομία, δυσχεραίνοντας την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος. Μέσα σε δύο μόλις 24ωρα λοιπόν, μια στρωτή κατά τα άλλα προεκλογική περίοδος, με την αγορά να μην βλέπει πολιτικό ρίσκο καθώς οι συσχετισμοί ήταν ξεκάθαροι, φαίνεται πως θολώνει μερικώς, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, μπαίνει το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας το οποίο έως πρότινος δεν υπήρχε.

Κάποιοι αναλυτές μάλιστα το πάνε λίγο παραπέρα, σημειώνοντας πως πλέον στην καθημερινότητα της αγοράς μπαίνουν άλλα δεδομένα, που πιθανότατα να θολώσουν, έστω και βραχυχρόνια, το momentum και να περιορίσουν μερικώς το κλίμα ευδαιμονίας που υπήρχε έως το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν ότι η συγκυρία είναι κομβική, καθώς επίκεινται δύο κρίσιμες ετυμηγορίες από οίκους αξιολόγησης, της DBRS την επόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου και της Standards and Poor’s στις 21 Απριλίου. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο τα απρόβλεπτα χαρακτηριστικά της τρέχουσας συγκυρίας και τα νέα δεδομένα στον πολιτικό στίβο να οδηγήσουν τους οίκους σε δεύτερες σκέψεις και πιθανή αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν και το κεντρικό «στοίχημα» που προεξοφλούσε η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα.

Δεδομένου ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κακό… ιστορικό με την Ελλάδα, μιας και προ δεκατριών ετών από τη στάθμιση Α βρέθηκε πολύ γρήγορα στην κατηγορία της χρεοκοπίας, δεν αποκλείεται τώρα να δώσουν ένα χρονικό… τράτο στην όποια θετική ετυμηγορία τους, καλύπτοντας τα νώτα τους, μπροστά στις πολιτικοοικονομικές αβεβαιότητες και στο ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα των επόμενων δέκα εβδομάδων.

Είτε έρθει πάντως η αναβάθμιση στις 10 Μαρτίου, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι η συγκυρία εκ των πραγμάτων αλλάζει την ατζέντα, χωρίς να είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα αλλάξει το βασικό σενάριο της γρήγορης αναβάθμισης που είχε προκαλέσει την ισχυρή ανοδική κίνηση της αγοράς με μεγάλες τοποθετήσεις από ξένους, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τζίρους.

Επιπλέον, αναλυτές σημειώνουν πως η αγορά θα περιμένει ίσως τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα έχουν τους συσχετισμούς μετά το δυστύχημα, όπου εκεί θα «ζυγιστούν» τα νέα δεδομένα, θα μετρηθεί η οργή, αλλά και η πιθανή μικρή ή μεγαλύτερη φθορά –έστω και προσωρινή– της κυβέρνησης.

Μέσα σε όλα αυτά, ενσκήπτουν και διαρκώς νέες αφορμές προβληματισμού διεθνώς, αν και προς το παρόν, το momentum του Χ.Α. ήταν τόσο ισχυρό που σε καμιά περίπτωση δεν επηρεαζόταν. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο σημείωσε πτώση αλλά μικρότερη των προσδοκιών, καθώς σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat διαμορφώθηκε στο 8,5% από 8,6% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές, κατά μέσο όρο είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 8,2%.

Παράλληλα ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρείται ενέργεια και τρόφιμα, ενισχύθηκε στο 5,6% από 5,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Για την Ελλάδα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι αποκλιμακώθηκε έντονα, στο 6,5% από 7,3% που ήταν τον Ιανουάριο και συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων για τα κράτη - μέλη του ευρώ.

Η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα πείθει όλο περισσότερο τους αναλυτές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια και πέραν του Μαρτίου, όπου έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε σε συνέντευξή της η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο, ενώ το ύψος τους αλλά και ο τελικός αριθμός τους θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα έχει η τράπεζα στην κατοχή της. Ταυτόχρονα, η Κρ. Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό δεν επηρέασαν χθες σοβαρά τον δείκτη Stoxx 600, που έκλεισε με μικρή άνοδο (+0,50%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι αμερικανικοί δείκτες, ύστερα από δηλώσεις του προέδρου της Fed της Ατλάντα περί πιθανής παύσης των αυξήσεων στα επιτόκια το καλοκαίρι. Οι αναλυτές συμφωνούν, ωστόσο, ότι η «μάχη» με τον πληθωρισμό αποδεικνύεται πολύ δύσκολη και στην πορεία είναι πιθανό να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις στα χρηματιστήρια, που ως τώρα μοιάζουν να μην φοβούνται τις κεντρικές τράπεζες.

Η αγορά «σηκώθηκε» από τα χαμηλά χθες

Το πρώτο μισό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν σε ευθεία αντανάκλαση όλων όσων αναφέρουμε παραπάνω, καθώς ευνόησε τις ρευστοποιήσεις και την κατοχύρωση κερδών, όμως στο τέλος διασώθηκαν κρίσιμες στηρίξεις και όλοι οι δείκτες έκλεισαν μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές διατηρούν τις προσδοκίες τους για τη συνέχεια, χωρίς να σπεύδουν να προεξοφλήσουν τα δυσμενέστερα σενάρια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.118,79 μονάδες με πτώση 1,26% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.120,21 μονάδες (-1,14%), όμως το χαμηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 1.102,94 μονάδες όταν ο Γ.Δ. υποχωρούσε κατά 2,66%. Είναι θετικό για την αγορά ότι κράτησε το όριο των 1.100 μονάδων που είναι κρίσιμο για την ψυχολογία της αγοράς, ενώ αυτό το όριο δεν παραβιάστηκε ούτε στο χαμηλό ημέρας της αγοράς.

Σύμφωνα με χθεσινό (πρωινό) σχόλιο του CEO της Fast Finance Ηλία Ζαχαράκη «κλείσιμο κάτω από τις 1.115 μονάδες θα ανακόψει την επιθετική τάση, ενώ στο intraday δοκιμάζεται η ζώνη του στοπ μας στις 1.101 μονάδες, που μας δίνει έξοδο αν κλείσει ώρα κάτω από αυτό». Η αγορά έκλεισε πάνω από τις 1.115 μονάδες, ενώ ο Γ.Δ. στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 1.102,94 μονάδες, άρα δεν διέσπασε τις 1.101 μονάδες. Μένει να δούμε αν αυτή η τεχνική προσέγγιση θα επιβεβαιωθεί σήμερα και την άλλη εβδομάδα.

Κατά τα λοιπά, η διόρθωση που έλαβε χώρα τόσο στον Large Cap όσο και στον Mid Cap εστιάστηκε πρωτίστως σε μετοχές που είχαν πολύ μεγάλα κέρδη και ήταν εποικοδομητική για την τεχνική αποφόρτιση της αγοράς και την ανατροφοδότηση της ρευστότητας. Επίσης, είναι θετικό ότι ο τζίρος ήταν μειωμένος (118,6 εκατ.) έναντι της πρώτης συνεδρίασης του Μαρτίου που ήταν πάνω από τα 130 εκατ. ευρώ αλλά και μειωμένη έναντι των μέσων συναλλαγών του Φεβρουαρίου, κάτι που δείχνει ότι δεν υπήρξε ξεφόρτωμα γενικευμένο στην αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Η αγωνία για τον χρησμό της S&P και τα επόμενα στοιχήματα για το ΧΑ

Απίθανη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τις αποψινές ανακοινώσεις από την S&P, διατηρούνται όμως οι προσδοκίες για αναβάθμιση του outlook. Τα ρίσκα των εκλογών και ο επόμενος ενάρετος κύκλος για την οικονομία και το χρηματιστήριο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στους ρυθμούς των δημοσκοπήσεων και της Standard & Poor's το Χρηματιστήριο

Την ετυμηγορία της S&P περιμένει η αγορά στις 21 Απριλίου, ενώ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των δημοσκοπήσεων. Τα κέρδη σε επτά συνεχείς συνεδριάσεις, η μικρή διόρθωση των τραπεζών και το rotation στις τοποθετήσεις.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ποντάρουν σε γρήγορη αναβάθμιση οι ξένοι, ρεκόρ 9 εβδομάδων ανόδου στο ΧΑ

Εννέα διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, για πρώτη φορά από το 2004 - 2005. Ο Δείκτης κερδίζει φέτος 18,60% και έχει αυτονομηθεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές. Κρίσιμα «ραντεβού» με DBRS και S&P τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η τονωτική ένεση στο ΧΑ από τον οίκο S&P και το στοίχημα των 1.425 μονάδων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα μετά την τριήμερη αντίδραση και την αναβάθμιση από την S&P. Προβληματίζει η αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω των νέων εκτιμήσεων για τα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Παίζει άμυνα το ΧΑ στη διεθνή αβεβαιότητα με deals και καλά αποτελέσματα

Σε μια εβδομάδα νέων απωλειών για τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 33% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με εβδομαδιαία άνοδο 1,79%.