ΓΔ: 1435.14 -0.94% Τζίρος: 71.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφει ο πολιτικός κίνδυνος στο ΧΑ με νέα σενάρια για τις εκλογές

Νέους παράγοντες πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της διαφαινόμενης παράτασης της προεκλογικής περιόδου, καλείται να σταθμίσει η αγορά. Πιο δύσκολη η αναβάθμιση από DBRS και S&P. Αλλαγή τάσης δείχνει η τεχνική εικόνα.

Νέο τοπίο διαμορφώνεται πλέον και στο χρηματιστήριο μετά την τραγωδία των Τεμπών, που επαναφέρει στο προσκήνιο το... ξεχασμένο πολιτικό ρίσκο, καθώς ο χρόνος των εκλογών απομακρύνεται από τις 9 Απριλίου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την επίδραση των τραγικών γεγονότων στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κλίμα ευδαιμονίας και ενθουσιασμού που υπήρχε έως πρότινος, το οποίο είχε οδηγήσει σε υψηλά οκτώμισι ετών το χρηματιστήριο πλέον αρχίζει και θολώνει, καθώς αλλάζει η πολιτική – κυβερνητική ατζέντα, με αδιευκρίνιστες ακόμη επιπτώσεις στη δημοφιλία της τωρινής κυβέρνησης, η οποία εκ των πραγμάτων οδηγείται σε αλλαγή πλάνων, τόσο για το χρόνο των εκλογών, όσο και για το πολιτικό περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι εκλογές εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν στις 9 Απριλίου, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζει να μεταφέρει την ημερομηνία των πρώτων εκλογών στα τέλη Μαΐου και των δεύτερων στις 2 Ιουλίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, «απλώνει» πολύ η προεκλογική περίοδος, με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να βρίσκονται σε δυσχερή θέση και αυτό αυξάνει το ρίσκο ανατροπής των υπολογισμών των επενδυτών για το πολιτικό ρίσκο. Μέχρι τώρα, η έννοια του πολιτικού κινδύνου είχε «σβήσει», καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια παγιωμένη, μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Νέες έρευνες κοινής γνώμης που αλλάζουν αυτή την εικόνα δεν έχουν δημοσιευθεί, όμως η ξαφνική αλλαγή του κλίματος δεν παύει να δημιουργεί παράγοντες αβεβαιότητας, που θα πρέπει να μπουν στη «ζυγαριά» της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η αιφνίδια αλλαγή του πολιτικού κλίματος αναμένεται να επηρεάσει και τις κρίσεις των δύο οίκων αξιολόγησης που έχουν προγραμματισμένες ανακοινώσεις για την Ελλάδα την Παρασκευή (η DBRS) και στις 21 Απριλίου (η S&P), απομακρύνοντας το σενάριο της γρήγορης αναβάθμισης και ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο προεξοφλούσαν ξένα χαρτοφυλάκια που προχώρησαν σε σημαντικές τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν το επόμενο διάστημα την πολιτική σκηνή περισσότερο από οικονομικούς δείκτες και εταιρικές ανακοινώσεις, καθώς η αιφνιδίως παρατεινόμενη προεκλογική περίοδος αναμένεται να εξελιχθεί με την αντιπολίτευση να εξαπολύει επίθεση και την κυβέρνηση να βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε θέση άμυνας, χωρίς πολλές δυνατότητες να αλλάξει την ατζέντα, καθώς μάλιστα έχει σχεδόν εξαντλήσει τη «φαρέτρα» των προεκλογικών της όπλων (παροχές) και απομένει μόνο η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η αγορά θα δείξει από σήμερα και όλη την εβδομάδα αν πιστεύει ακόμη σε άμεση αναβάθμιση, όπως προεξοφλούσε έως πρότινος και ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε σε ράλι άνω του 10% το Φεβρουάριο, με συνολικό τζίρο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και τεράστιες εισροές διεθνών χαρτοφυλακίων σε μόλις 19 συνεδριάσεις. Αν και εφόσον έρχεται άμεσα αναβάθμιση, τότε αυτό θα φανεί, ασχέτως με τα τραγικά γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. κρατάει σημαντικά κέρδη κοντά στο 20% από το ράλι του πρώτου διμήνου 2023 και άνω του 40% σε επίπεδο πενταμήνου, οπότε εύλογα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων. Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που οι διεθνείς αγορές παρουσιάζουν τρομερή ανθεκτικότητα, καθώς τόσο οι δείκτες της Ευρώπης όσο και της Wall Street έκλεισαν με σημαντική άνοδο την Παρασκευή.

Πάντως, αυτή η εβδομάδα έχει και αρκετές δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων σημαντικών εισηγμένων που δύνανται να προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στους επενδυτές. Αύριο, Τρίτη δημοσιεύουν μεγέθη 2022 οι εταιρείες ElvalHalcor και Epsilon Net, την Τετάρτη ακολουθεί η Cenergy Holdings, ενώ την Πέμπτη παίρνουν σειρά η Mytilineos, η Eurobank και η Viohalco.

Επίσης, την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει το πως κινήθηκε το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Τι επισημαίνουν οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινοβραδινή του ανάλυση τονίζει πως «η αγορά μπορεί να έδωσε μικρά κέρδη για 11η διαδοχική εβδομάδα, όμως, ουσιαστικό το μεγαλύτερο μέρος της έδωσε διόρθωση. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που συντήρησε το θετικό πρόσημο στο Χ.Α., παρόλα αυτά η “κούραση» των αγοραστών ήταν ξεκάθαρη. Από την άλλη, η αγορά κατάφερε να συντηρήσει τα βραχυπρόθεσμα νούμερα της τουλάχιστον στους βασικούς δείκτες, κρατώντας τα επίπεδα των 1.100 μονάδων.

Ενδεχόμενη πτώση κάτω από αυτό το όριο είναι δεδομένο ότι θα βγάλει εύκαιρους πωλητές που θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη, οδηγώντας προς τις 1.075 ή και 1.050 μονάδες. Αυτό είναι και το φυσιολογικό, ακόμα και αν συμβεί με πλάγια κίνηση. Μεγάλο μέρος των μετοχών βγάζουν ήδη διόρθωση, ασχέτως αν τραπεζικός δείκτης συντήρησε το Γ.Δ. πάνω από τις 1.100 μονάδες. 

Όσο όμως συντηρείται το επίπεδο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άμεση συνέχιση της διόρθωσης με τα γραφήματα να φωνασκούν ότι χρειάζονται πτωτικές ανάσες. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική αγορά έδωσε ανοδικό έναυσμα κάτι που μπορεί να συντηρήσει τα επίπεδα, χωρίς παρόλα αυτά να πρέπει να κινηθούμε με βάση την κίνηση στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο».

Ο χρηματιστής τονίζει επίσης: «Μην ξεχνάμε πως το rebalancing της περασμένης εβδομάδας με τον μεγάλο τζίρο έδωσε σκυτάλη σε νέο αίμα και νέες ανακατατάξεις. Σίγουρα η αγορά χρειάζεται και νέα αν θέλει να συντηρήσει τις μεγάλες αποδόσεις. Υπάρχουν αρκετοί αγοραστές που περιμένουν υπομονετικά μία διόρθωση και αυτό είναι και το θετικό της αγοράς μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη, οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τουλάχιστον την βιασύνη των αγοραστών.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στην δυναμική της αγοράς καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των εκλογών. Η αγορά ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και, καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες, εύλογα φέρνει αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «η διαγραμματική εικόνα δείχνει βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης η οποία έχει και το άλλοθι της μακράς παραμονής σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Για πρώτη φορά μέσα στο 2023 έχουμε ενεργοποίηση σήματος πώλησης από τον MΑCD το οποίο έρχεται σε συμφωνία με το καθοδικό χάσμα (1.122 – 1.119) της 2ας Μαρτίου, ένδειξη εκκίνησης καθοδικής κίνησης.

Οι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά της περασμένης Τρίτης (1.140,96 μονάδες) διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ. Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς. Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πωλητές έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1090 (23,6% διόρθωση της ανόδου) και δεύτερο τις 1.056 μονάδες (38,2% διόρθωση της ανόδου)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Πλούτο 22 δισ. δημιούργησε το 2023 το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Παρά τα κέρδη άνω του 38% φέτος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το Χ.Α. παραμένει ακόμη υποτιμημένο αν συγκριθεί με τις διεθνείς αγορές, ενώ υπάρχει μια σειρά από λόγους που συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο της αγοράς το 2024.
ΑΓΟΡΕΣ

Κοντόπουλος: Τέρμα τα αστεία με τη διασπορά - Οι νέοι κανόνες στο Χ.Α.

Μέτρα για τις εισηγμένες που ουσιαστικά βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης λόγω μικρής διασποράς προανήγγειλε ο πρόεδρος του Χ.Α. Οι νέοι κανόνες παιχνιδιού και το νομοσχέδιο. Τι είπε για τις εκροές ξένων κεφαλαίων και τη διόρθωση.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Οι άμυνες του ΧΑ, το «σκούπισμα» στα χαμηλά και η αναβάθμιση από τη Scope

Προάγγελος αναβαθμίσεων και από S&P, Moody's, Fitch, DBRS πιθανότατα το φθινόπωρο. Τα νέα δεδομένα και οι προσδοκίες για το ΧΑ. Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και η ανθεκτικότητα της εγχώριας αγοράς.