ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η διόρθωση στο ΧΑ, οι στηρίξεις, οι αγορές στα χαμηλά και... τα γκάλοπ

Θεμιτή η διόρθωση -4,50% σε τρεις συνεδριάσεις, θετικά μηνύματα από την αντίδραση των αγοραστών στο χαμηλό ημέρας. Γιατί είναι κρίσιμες για την αγορά οι επόμενες δημοσκοπήσεις, ποια είναι τα τεχνικά όρια όπου θα δοθούν οι «μάχες».

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά ύστερα από τη χθεσινή μεγάλη «βουτιά» αλλά και τη συμπλήρωση τριημέρου διόρθωσης θα «ψάξει» η αγορά σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ενώ θα φανεί και αν υπάρχει δυναμική άμεσης επανόδου πάνω από τις 1.100 μονάδες, ή αν θα επικρατήσουν οι θιασώτες της άποψης για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική διόρθωση, για την καλύτερη επαναφόρτιση της δυναμικής.

Όλα δείχνουν ότι το βασικό ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει η αγορά είναι αν το κυβερνών κόμμα, στις νέες πολιτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, θα καταφέρει να επαληθεύσει το βασικό σενάριο για κατάκτηση αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική χωρίς παρεκκλίσεις.

Από αυτή την άποψη, κρίσιμες για την πορεία της αγοράς θα είναι οι επόμενες δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν και θα ενσωματώνουν την επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών στη στάση των ψηφοφόρων: αν τα ποσοστά της ΝΔ δείξουν σχετική ανθεκτικότητα, αυτό θα εκληφθεί ως ένας πολύ καλός οιωνός από τους επενδυτές με πιθανή θετική επίδραση στην τάση της αγοράς, ενώ η κατάσταση θα περιπλακεί περαιτέρω, αν καταγραφούν σοβαρές πτωτικές τάσεις στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος.

Όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά στην αγορά, ενώ υπάρχει μια νέα «μάχη» αγοραστών και πωλητών, που έφερε άλλωστε και τη χθεσινή μερική ανασύνταξη από τα χαμηλά ημέρας. Από τη μία, οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Γ.Δ. μπορεί –χωρίς να διαταραχτεί το momentum– να υποχωρήσει έως την περιοχή των 1.050 ή και 1.030 μονάδων, από την άλλη πλευρά τα συμφραζόμενα της χθεσινής συνεδρίασης έδειξαν αντανακλαστικά και μάζεμα στα χαμηλά.

Τριήμερο διόρθωσης κατά 4,50%

Πάντως, η αγορά για πρώτη φορά μέσα στο 2023 έχει συμπληρώσει τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που δείχνει την ταχύτητα των προηγούμενων διορθώσεων αλλά και τα περιθώρια που ακόμη υπάρχουν για καλύτερη –από χαμηλότερα επίπεδα– επανεκκίνηση. Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 4,50%, o FTSE 25 χάνει 4,42%, ο Mid Cap είναι στο -3,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 5,82%.

Τα κέρδη που είχαν συσσωρευτεί στην αγορά ήταν ιλιγγιώδη, οπότε το δυστύχημα στα Τέμπη και όλοι οι συνεπακόλουθοι πολιτικοί τριγμοί με την παραίτηση του υπουργού Υποδομών και την αναθεώρηση των σχεδιασμών για τις εκλογές, έδωσαν την ευκαιρία για άμεση κατοχύρωση μέρους αυτών των κερδών. Μένει να δούμε αν με το -4,50% του τελευταίου τριημέρου ολοκληρώθηκε –σε αυτή τη φάση– η διόρθωση, ή αν θα δούμε περαιτέρω υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση χθες ήταν οι πολύ αυξημένες συναλλαγές, καθώς από τα 95,8 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής, χθες ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 154,9 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις δύο – τρεις μεγαλύτερες φετινές επιδόσεις, χωρίς ύπαρξη έκτακτων δεδομένων, όπως αναδιαρθρώσεις MSCI κ.λπ.

Από αυτά, το ήμισυ περίπου, ήτοι 73,3 εκατ. ευρώ έγιναν στον τραπεζικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα στις τέσσερις συστημικές, που δεσπόζουν καταλυτικά στο Χ.Α., ενώ μαρτυρούν και τη μονοδιάστατη φύση της αγοράς μας. Σημαντικό τμήμα του τζίρου όμως έγινε και στα χαμηλά της αγοράς, όπου έλαβε χώρα «σκούπισμα» σε blue chips και τράπεζες, κάτι που οδήγησε σχεδόν όλες τις μετοχές του Large Cap σε κλείσιμο υψηλότερα από το ναδίρ της ημέρας.

Ειδικά στις τράπεζες, έγινε πολύ μεγάλο «σκούπισμα» και… χοντρό μάζεμα, που σε αντίστοιχες περιπτώσεις –όπως γνωρίζουν οι εμπειρότεροι της αγοράς– φέρνει δυναμική αντίδραση, έστω και τεχνικής μορφής στις επόμενες συνεδριάσεις, όχι αναγκαστικά στην πρώτη μετά από αυτό.

Πάντως, δείκτες και μετοχές απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά, όμως όχι σε βαθμό που να «μαρτυρά» άμεση δυναμική αντίδρασης. Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.082,10 μονάδες με απώλειες 2,92%, ενώ είχε χαμηλό στις 1.075,32 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως 3,53%. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έχει λάβει χώρα στο Χ.Α. από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου όταν στις 5/7/22 ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει κατά 3,21%.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.646,87 μονάδες με πτώση 2,97% ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 3,69%. Ο τραπεζικός δείκτης εύλογα δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις χάνοντας 4,27% με κλείσιμο στις 878,76 μονάδες, ενώ έφτασε έως το -5,63% και το χαμηλό των 866,28 μονάδων.

Η τεχνική εικόνα

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η αγορά πάντα βρίσκει αφορμές ή αιτίες για να βγάλει διορθωτική κίνηση. Πολλοί θα κάνουν λόγο για αλλαγή του πολιτικού ρίσκου λόγω του θλιβερού δυστυχήματος, αλλά σε μικρό διάστημα θα έχουν άλλη άποψη και πάλι. Παρόλα αυτά, η αγορά κατέγραψε και νέο υψηλό πριν βγάλει την πτωτική διορθωτική κίνηση.

Το επίπεδο που δοκίμασε σήμερα (σ.σ. χθες) η αγορά θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση, γεγονός που απλά θα μας ανεβάσει το stop μας που ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον στο Γενικό Δείκτη. Πάντως, ουσιαστική ημερήσια στήριξη έχουμε στη ζώνη μεταξύ 1.037 – 1.060 μονάδων, με την αγορά μέχρι τώρα να έχει γράψει τις 1.075 (το ενδοσυνεδριακό χαμηλό χθες) που είναι ο 200αρης σε 60λεπτο γράφημα. Συνήθως οι διορθώσεις σε bull market είναι δυνατές και μικρές σε χρόνο, με την αγορά να τις έχει απόλυτη ανάγκη για την συνέχεια».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης πιστεύει πως «οι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά της περασμένης Τρίτης (1.140,96 μονάδες) διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ. Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς». Συνολικά, για την τρέχουσα εβδομάδα ο αναλυτής θέτει ως πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1.090 μονάδες (23,6% διόρθωση της ανόδου, αλλά χάθηκε χθες) και δεύτερο τις 1.056 μονάδες (38,2% διόρθωση της ανόδου).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητούν ευκαιρίες και νέα… stories οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, στο ταμπλό επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι επενδυτές ψάχνουν στόχους για ποντάρισμα. Ο κλάδος Πληροφορικής δημιουργεί προσδοκίες και συγκεντρώνει «πονταρίσματα».