ΓΔ: 1231.08 0.83% Τζίρος: 48.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα

Μία ακόμη συνεδρίαση στην οποία η αγορά θα λάβει «σήμα» από το κλίμα που θα επικρατήσει στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν σταθερά στο επίκεντρο της προσοχής.

Μετά τη νέα αναταραχή της Παρασκευής και τη «βουτιά» τόσο της εγχώριας όσο και των διεθνών αγορών λόγω ανησυχιών, οι οποίες πάντως αποδεικνύονται υπερβολικές, για την «υγεία» της γερμανικής Deutsche Bank, οι επενδυτές προσπαθούν να... ηρεμήσουν και να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα με περισσότερη ψυχραιμία. 

Ανοδικές οι τάσεις για τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον τραπεζικό κλάδο, πάντως, να παραμένει στο επίκεντρο, ενώ η απόκτηση της Silicon Valley Bank από τη Frist Citizens βοηθά ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία. Κέρδη 0,69% εμφανίζουν τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον DAX, ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,67% και κέρδη 0,66% σημειώνει ο CAC 40. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,52%. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές η γραμμή άμυνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι το επίπεδο των 1.000  μονάδων, ενώ η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολλαπλών εξελίξεων και σύνθετων καταλυτών, αρνητικών αλλά και θετικών. Από τη μία έχει χαθεί μερικώς το momentum της προεξόφλησης άμεσης αναβάθμισης που «έπαιξε» η αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου διμήνου, δίνοντας ένα +45% στον τραπεζικό κλάδο, ενώ και οι πολιτικές – εκλογικές εξελίξεις έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως το τέλος του πρώτου διμήνου, με το πολιτικό/εκλογικό ρίσκο να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Από την άλλη πλευρά, στην αγορά καταγράφεται σημαντική κινητικότητα από πλευράς επιχειρηματικών εξελίξεων και συμφωνιών (Attica Bank, Ελλάκτωρ – Intrakat κ.α.), ο τουρισμός έχει ξεκινήσει με άριστες προδιαγραφές για μια χρονιά νέων ιστορικών ρεκόρ, οι τράπεζες είναι θωρακισμένες και ωφελούνται από τις πολιτικές αύξησης των επιτοκίων, ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων το 2022 θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

«Σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν θετικό άνοιγμα λόγω της άμβλυνσης των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. Από την πλευρά της η Euroxx αναφέρει ότι «Αναμένουμε ότι το κλίμα θα παραμείνει εύθραυστο και η αγορά θα αντανακλά τις διεθνείς τάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ