ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα της Πειραιώς, τι λένε οι αναλυτές

Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley υπογραμμίζουν σε αναλύσεις τους τις καλύτερες επιδόσεις της τράπεζες σε ότι αφορά έσοδα - κερδοφορίας αλλά και την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης.

Με «αιχμή» το γεγονός ότι ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις σε αρκετά μεγέθη της, υποδέχονται οι αναλυτές την ανακοίνωση των μεγεθών α’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, που έδειξαν ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και παράλληλα η τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμιση των στόχων της για τα απόμενα έτη. 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs τα εξομαλυμένα κέρδη προ φόρων (ΒΡΤ) που ανακοίνωσε η Πειραιώς ήταν κατά 17% υψηλότερα από τις δικές του εκτιμήσεις και κατά 10% από τις εκτιμήσεις της ίδιας της Πειραιώς αλλά και του μέσου όρου των αναλυτών. Σημειώνει ότι βασικές αιτίες για αυτήν την πορεία είναι: 

  • Η καλύτερη διαχείριση του κόστους (μείωση 4% σε τριμηνιαία βάση σε υποκείμενη βάση)
  • Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου  (το οποίο ανήλθε στο 0,8% έναντι της εκτίμησης του μέσου όρου των αναλυτών στο 1,1%)και 
  • Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία για τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), τα οποία ήταν κατά περίπου 3% υψηλότερα από ότι εκτιμούσε ο μέσος όρος των αναλυτών. 

Παράλληλα αναφέρει ότι η Πειραιώς αναβάθμισε την εκτίμηση για τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 12%, ενώ οι νέοι στόχοι που έχει θέσει περιλαμβάνουν και πλάνο για διανομή μερίσματος 10%. Η Goldman σημειώνει ότι «συνολικά, βλέπουμε τα αποτελέσματα ως σταθερά και υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής, λαμβάνοντας υπόψη την αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών, την υπέρβαση των προσδοκιών και τα προϋπολογισθέντα μερίσματα».

Η JPMorgan, επίσης, εστιάζει στο γεγονός ότι η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε μεγέθη καλύτερα των εκτιμήσεων, με αυτά να είναι κατά 5% υψηλότερα σε σύγκριση με όσα είχαν προβλέψει οι δικοί της αναλυτές. Η αμερικανική τράπεζα εστιάζει στα εξής βασικά σημεία

  • Καθαρά έσοδα από τόκους τα οποία αυξήθηκαν κατά 4%. 
  • Δείκτης κόστους προς έσοδα που μειώθηκαν κατά 35%.
  • Περαιτέρω υποχώρηση των NPEs στα 2,4 δισ. ευρώ. 
  • Εκροές 2% στις καταθέσεις σε τριμηνιαία βάση, η οποία, όμως, όπως όλα δείχνουν είναι εποχικού χαρακτήρα. 
  • Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη LCR στο 220%. 
  • Αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων αν και με υποτονικό ρυθμό. 
  • Βελτίωση του βασικού δείκτη CET 1 στο 12,2% και πλάνο για πιθανή διανομή μερίσματος για 10%. 

Στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς ήταν υψηλότερα των προβλέψεων εστιάζει και η Morgan Stanley, τονίζοντας ότι η αγορά θα πρέπει να αντιδράσει θετικά σε αυτά. Για σταθερά μεγέθη α’ τριμήνου της Τρ. Πειραιώς κάνει λόγο η Jefferies, αν και είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτική σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Στο report της σημειώνει ότι «Παρόλο που βλέπουμε περιθώρια για τη μερική εξάλειψη του discount στο οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες καθώς η τράπεζα θα δημιουργεί CET1 στο μέλλον, ο κίνδυνος απογοήτευσης από τη βελτίωση των προβλέψεων μετριάζει τον ενθουσιασμό μας. Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με 0,5x P/TNAV για το 2023 έναντι 8,6% ROTE το 2024».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρ. Πειραιώς, Oracle
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Πειραιώς επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με την Oracle

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Oracle ενισχύουν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης, Cloud και βιώσιμων τεχνολογιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής ψηφιακής μετάβασης της Τράπεζας
Piraeus Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Ισχυρό ενδιαφέρον για την έκδοση AT1 ύψους 600 εκατ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε ομολογιακή έκδοση AT1 600 εκατ. ευρώ, με το βιβλίο προσφορών να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και το κουπόνι να διαμορφώνεται κοντά στο 6,5%, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση.
businessdaily-Piraeus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε 850 «εξωτερικά« ATM στην Cashflex

Η Πειραιώς διαχειριζόταν υπέρογκο αριθμό ATM που ξεπερνούσαν τα 2.100 λόγω της απορρόφησης 10 τραπεζικών ιδρυμάτων. Τι ισχύει για τις χρεώσεις αναλήψεων: Μειώνεται η προμήθεια από 0,60 σε 0,50 ευρώ.