ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βλέπουν κραχ στο φυσικό αέριο με υποχώρηση ακόμη και στα 10 ευρώ

Συνεχίζεται η πτώση για τις τιμές του φυσικού αερίου, με τα αποθέματα της Ευρώπης να βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Να μην υπάρξει, όμως, καθησυχασμός προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ακόμη και στα 10 ευρώ η μεγαβατώρα «βλέπουν» οι ειδικοί ότι μπορεί να υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία συνεχίζει την πορεία αποκλιμάκωσής της και σήμερα, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου να έχει υποχωρήσει και από τα 35 ευρώ. 

Η εκτίμηση για «κραχ» της τιμής του φυσικού αερίου οδηγεί και σε μειωμένη αγοραστική δραστηριότητα στη Γηραιά Ήπειρο με τις αποθήκες φυσικού αερίου να είναι γεμάτες κατά περίπου 60%. Η υποχώρηση των τιμών μπορεί να αποδοθεί και στον μηχανισμό κοινών αγορών AggregateEU, που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις εταιρείες να είχαν περιθώριο έως τις αρχές Μαΐου προκειμένου να δηλώσουν τις ποσότητες φυσικού αερίου που προτίθενται να αγοράσουν.

Στη συνέχεια, το σύστημα που θα αποκλείει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου θα συλλέξει προσφορές από παγκόσμιους προμηθευτές για να καλύψει τη ζήτηση των εταιρειών. Μόλις ο μηχανισμός AggregateEU αντιστοιχήσει τη συλλογική ευρωπαϊκή ζήτηση με τις προσφορές από τους προμηθευτές θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις από τις εταιρείες, με την Επιτροπή να μη λαμβάνει μέρος στη διαδικασία. Οι πρώτες συμφωνίες αγοράς αναμένονται πριν από το καλοκαίρι. Μέσα στο επόμενο διάστημα, ανά δύο μήνες για το επόμενο δωδεκάμηνο, θα υπάρξουν και νέες διαδικασίες υποβολής προσφορών, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο σύστημα. Έως σήμερα έχουν εγγραφεί 76 εταιρείες.

Όπως, πάντως, σημειώνει το Bloomberg οι παραγωγοί και οι έμποροι φυσικού αερίου προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι μια καθυστερημένη και αβέβαιη ανάκαμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς. 

«Βουλιάζουν» σε σύγκριση με το ρεκόρ του 2022 οι τιμές 

 

Οι καταναλωτές φαίνονται αισιόδοξοι, ενθαρρυμένοι από το μήνυμα των πολιτικών ηγετών ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, σύμφωνα με τον Κ. Ρέινις, επικεφαλής πωλήσεων του ομίλου της ελβετικής εταιρείας εμπορίας ενέργειας MET Holding, καθώς όπως σημειώνει «ακούνε από τις ειδήσεις παντού ότι η Ευρώπη τα πήγε εκπληκτικά καλά και ότι η κρίση έχει τελειώσει» και τονίζει ότι η Ευρώπη μέσω της στροφής στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να είναι εκτεθειμένη σε μία έντονη μεταβλητότητα των τιμών. 

Η αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία αφήνει κινδύνους. Αναλυτές από την Goldman Sachs Group Inc. έως την Boston Group Consulting βλέπουν την πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής πάνω από τα 100 ευρώ. 

Οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών σημαίνουν ότι οι αναπληρώσεις των αποθηκών φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιθανώς θα μειωθούν, σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό όμιλο Equinor, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης. Η αναπλήρωση -αν και από πολύ υψηλά επίπεδα- ήταν ήδη πιο αργή από ό,τι συνήθως εν μέσω ενός ψυχρού Απριλίου.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν σχετικά σταθερές τους επόμενους τρεις μήνες πριν από απότομες αυξήσεις ενόψει του χειμώνα, «όσοι έχουν ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», δήλωσε ο Χ. Χάγκαν, αντιπρόεδρος της Equinor για το μάρκετινγκ φυσικού αερίου και ενέργειας.

Χαλαρώνει ο ρυθμός κάλυψης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ