ΓΔ: 1199.38 -0.08% Τζίρος: 70.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Πίσω στο «τιμόνι» του ΧΑ οι τράπεζες: Το ράλι 37% και οι μνήμες του 2019

Την εκλογική χρονιά του 2019, ο τραπεζικός δείκτης είχε υπερδιπλασιάσει την τιμή του, ενώ και στο φετινό εκλογικό έτος τρέχει με πολύ υψηλότερη ταχύτητα από τον Γενικό Δείκτη. Ποια στοιχήματα παίζονται στις τραπεζικές μετοχές.

Η ώρα της αλήθειας για την αγορά πλέον έφτασε, καθώς αύριο οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν κυβέρνηση –άρα και οικονομική πολιτική– για την ερχόμενη τετραετία. Το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας ως οδηγό και ναυαρχίδα τον τραπεζικό κλάδο, έφτασε έως τις εκλογές πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ οκτώμισι ετών, πιάνοντας την περασμένη Τρίτη τις 1.136,44 μονάδες, επίπεδα που έχει να δει από το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ κράτησε όλη την εβδομάδα το όριο των 1.130 μονάδων.

Μετά τις αναταράξεις και τη διόρθωση του Μαρτίου όπου ο Γ.Δ. υποχώρησε λίγο πάνω από το 6%, το δίμηνο από τις 20/3 έως χθες, το Χ.Α. αποκατέστησε πλήρως την τάξη και με ένα ράλι άνω του 10% επανήλθε στα υψηλά, δείχνοντας ότι δεν φοβάται κυβερνητικές ή εκλογικές αναταράξεις. Μάλιστα, τελευταία φαίνεται πως η αγορά προεξοφλεί πως στις δεύτερες εκλογές είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί αυτοδυναμία από τη Ν.Δ., που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι φιλοεπενδυτικές πολιτικές και, το κυριότερο, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση, μετά από 13 περίπου χρόνια, όπου η χώρα βρίσκεται στην κατηγορία που οι αγορές ονομάζουν junk.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που αντανακλά το μεγάλο μακροοικονομικό στοίχημα της χώρας. Όπως ακριβώς έκανε και το 2019, όταν η αγορά «έχτιζε» πάνω στην προσδοκία της πολιτικής αλλαγής, ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια άκρως επώδυνα, που περιλάμβαναν capital controls, δημοψήφισμα, κλείσιμο χρηματιστηρίου και τραπεζών, νέο μνημόνιο, έτσι και τώρα, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ηγείται και στο φετινό ράλι.

Το 2019, από τις αρχές του έτους έως την τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 45,88%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είχε οδηγήσει την κούρσα με +90,56%! Εκείνη τη χρονιά θυμίζουμε πως ο Γ.Δ. έκλεισε με συνολική άνοδο 50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 101%. Επιδόσεις, που μόνο στο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών έτος του ‘99 είχαν ξαναπαρουσιαστεί, καθιστώντας το Χ.Α. το 2019 την κορυφαία αγορά στον κόσμο.

Φέτος, σε λιγότερες συνεδριάσεις ασφαλώς και ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία έναντι του 2019, ο Γ.Δ. του Χ.Α. κερδίζει έως σήμερα σε ποσοστό 21,78%, ο FTSE 25 είναι στο +22,90% ενώ ο τραπεζικός δείκτης οδηγεί την κούρσα με άνοδο 37,62%. Πρώτη σε απόδοση από την αρχή της χρονιάς είναι η Πειραιώς με +64,81%, ακολουθεί η Εθνική με +43%, η Eurobank +37,16% και η Alpha Bank +20%.

Αποτελώντας τον κλάδο που πρώτος αφουγκράζεται τις όποιες θετικές ή αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και, ευρύτερα, την πολιτικοοικονομική πραγματικότητα, οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών προεξοφλούν μια θετική οικονομική πορεία της χώρας. Είναι ο κλάδος που πρώτος θα… θερίσει τα θετικά της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από σχεδόν 13 χρόνια επενδυτικής απομόνωσης, όπου η Ελλάδα ήταν στην… τρίτη κατηγορία ποιότητας και μεγέθους επενδυτικών κεφαλαίων.

Η επενδυτική βαθμίδα θα αναβαθμίσει όλα τα ελληνικά assets, εντός και εκτός χρηματιστηρίου, θα μειώσει σημαντικά το κόστος χρήματος για εισηγμένες και μη επιχειρήσεις και θα επαναφέρει σταδιακά το Χ.Α. στη μεγάλη κατηγορία, στις ανεπτυγμένες αγορές, στη μεγάλη «πίτα» των επενδυτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα συντηρητικά funds που επενδύουν σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και στα οποία θα αποκτήσει πρόσβαση η Ελλάδα με την αναβάθμιση διαχειρίζονται 28 τρισ. δολ.

Οι τράπεζες παρουσίασαν το 2022 τα καλύτερα μεγέθη της 15ετίας, ενώ πολύ καλύτερη συνέχεια αναμένουν φέτος και το 2024 θα αρχίσουν εκ νέου να διανέμουν μερίσματα, μετά από 15 χρόνια. Θυμίζουμε πως το Χ.Α. είναι μια τραπεζοκεντρική αγορά και η ελληνική οικονομία επίσης έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, έστω και αν αυτό τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Ο κλάδος που πέρασε δια πυρός και σιδήρου την προηγούμενη δεκαετία, με αποκορύφωμα τα capital controls και το μπαράζ των ανακεφαλαιοποιήσεων, πλέον λαμβάνει περαιτέρω ώθηση στην κερδοφορία του από τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ βλέπει και τις καταθέσεις των Ελλήνων να ξεπερνούν και πάλι τα 200 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Σε επίπεδο Μαΐου, Εθνική και Eurobank προηγούνται με αποδόσεις 13,08% και 13,05% αντίστοιχα, η Πειραιώς είναι στο +10,75%, ενώ η Alpha Bank στο +5,73%. Την εβδομάδα που παρήλθε, ο τραπεζικός δείκτης ήταν ξανά μπροστάρης κερδίζοντας 3,32% έναντι 0,85% του Γενικού Δείκτη και +1,18% του FTSE 25. Στην πρώτη θέση της απόδοσης ήταν η Eurobank με άνοδο 5,31%, ακολούθησε η Εθνική με +3,88%, η Πειραιώς +2,60% και η Alpha Bank +0,42%.

Τα περιθώρια ανόδου του τραπεζικού κλάδου, όπως συνομολογούν κορυφαίοι στον κόσμο οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να είναι μεγάλα, καθώς ο κλάδος φαίνεται πως είναι ακόμη στην… αρχή της μεγάλης επιστροφής. Φυσικά, συγκρίσεις με το παρελθόν και τις αποτιμήσεις του 2007 δεν μπορούν να σταθούν, καθώς σύσσωμος ο κλάδος έχει αλλάξει φυσιογνωμία, ενώ έχει μερικώς διαφοροποιηθεί η θέση του μέσα στη λειτουργία των οικονομιών, αλλά και της επενδυτικής βιομηχανίας.

Όμως, όπως συμφωνούν κορυφαίοι οίκοι, όπως Goldman Sacks, Morgan Stanley, JP Morgan, Wood, Deutsche Bank, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, Société Générale κ.α., τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών τραπεζικών μετοχών παραμένουν ισχυρά, όμως μαρτυρούν και οι τιμές στόχοι που έχουν δώσει, που είναι από 20% έως και 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το μόνο που απομένει πλέον για να εκπληρωθούν τα στοιχήματα στις τραπεζικές μετοχές είναι να κλείσει ο κύκλος της διπλής εκλογικής αναμέτρησης με το αποτέλεσμα που προεξοφλεί η αγορά, δηλαδή με τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης που θα συνεχίσει την ίδια πορεία στην οικονομική πολιτική, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσπευση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν ανησυχεί τους χρηματιστές η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ

Αναγκαία η διορθωτική κίνηση μετά το «φόρτωμα» της αγοράς με μεγάλα κέρδη. Δεν αναιρείται το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, ανοίγει ο δρόμος για είσοδο νέων κεφαλαίων. Τι δηλώνουν Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης στο BD.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η κάλπη δικαίωσε τους επενδυτές στο ΧΑ, κλειδί οι κινήσεις από τα funds

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει πλέον την πολιτική ισχύ για να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τονίζουν ξένοι αναλυτές. Από σήμερα αναμένεται και η «ετυμηγορία» των ξένων διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές που... απογειώθηκαν ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις

Ράλι 12% για τον Γενικό Δείκτη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου. Κορυφαίες σε απόδοση σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση η Aegean (+34%) και η Intrakat (+32%). Μέχρι 130% οι αποδόσεις στο σύνολο της αγοράς. Αναλυτικοί πίνακες.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ξένοι απογειώνουν το Χρηματιστήριο, κλειδί οι νέες δημοσκοπήσεις

Η προοπτική σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης της ΝΔ με ασθενή αντιπολίτευση αυξάνει τις προσδοκίες για γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και προσελκύει νέα κεφάλαια. Κορυφαίο διεθνώς το ΧΑ με άνοδο 33,87% φέτος.