ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αλλά και οι προκλήσεις για τράπεζες

Ο οίκος διατηρεί τις «θετικές» προοπτικές για Eurobank και Εθνική Τράπεζα και τις «σταθερές» για Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, ενώ εκτιμά ότι το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων είναι περιορισμένο.

Θετικές προοπτικές για Εθνική Τράπεζα και Eurobank και σταθερές για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δίνει ο οίκος Moody’s σε update του για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. 

Ο οίκος θεωρεί ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις βασικές προκλήσεις: 

  1. Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων θα πιέσουν την ποιότητα ενεργητικού αλλά και μπορεί να επιβαρύνουν την ικανότητα αποπληρωμών των δανειοληπτών.  
  2. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NΡΕ) εξακολουθεί να είναι υψηλότερος αυτού των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγραφεί και 
  3. Το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) υπονομεύει την ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης.

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται:

  • Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων. 
  • Η ισχυρή βασική κερδοφορία με διαφοροποίηση των κερδών σε επίπεδα καλύτερα των ομοειδών, αλλά και 
  • Το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης με αυξημένες καταθέσεις και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς εξασφαλίσεις.

Σε ό,τι αφορά κάθε τράπεζα ξεχωριστά ο οίκος αναφέρει τα ακόλουθα: 

Alpha Bank

Οι αξιολογήσεις καταθέσεων Ba2 της Alpha Bank είναι τοποθετημένες δύο βαθμίδες υψηλότερα από τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) b1, όπως υποδεικνύεται από την προηγμένη ανάλυση απώλειας σε περίπτωση αποτυχίας (LGF), λόγω της δεξαμενής καταθέσεων πελατών και του χρέους που είναι επιλέξιμα για MREL. Μέσω του σχεδίου μετασχηματισμού της, η τράπεζα βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού της και την ικανότητα δημιουργίας κερδών.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Alpha Bank μειώθηκαν σε περίπου 7,6% των ακαθάριστων δανείων τον Μάρτιο του 2023 από 12,2% τον Μάρτιο του 2022 και από το υψηλό 42,5% τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω ενός συνδυασμού τιτλοποιήσεων και διαθέσεων NPEs, καθώς και με βάση την αρνητική οργανική διαμόρφωση των NPEs. Ο δείκτης BCA της τράπεζας αντανακλά επίσης την επαρκή κεφαλαιοποίησή της, με αναφερόμενο pro forma πλήρως φορτισμένο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) 12,8%2 τον Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με 10,9% τον Μάρτιο του 2022. Μετά την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, η τράπεζα επικεντρώνεται τώρα στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. 

Οι σταθερές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της τράπεζας εξισορροπούν το βελτιωμένο πιστωτικό της προφίλ με τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων της και την ενίσχυση της κάλυψης των προβλέψεών της. Ο δείκτης BCA της τράπεζας είναι επί του παρόντος καλά τοποθετημένος στο b1 και οι περισσότερες ανοδικές πιέσεις στον δείκτη BCA της θα οδηγηθούν από τα ισχυρότερα αποθέματα ενσώματου κεφαλαίου και το ιστορικό βελτίωσης της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβάθμισης σημειώνεται ότι κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, είναι πιθανό να προκύψουν ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις των καταθέσεων και του ανώτερου χρέους, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να εκτελεί το σχέδιο μετασχηματισμού της και να επιτυγχάνει τους στόχους της, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία. Η Αξιολόγηση Πιστωτικού Κινδύνου (CRA) της τράπεζας περιορίζεται επί του παρόντος από την κρατική αξιολόγηση και μπορεί να αναβαθμιστεί μόνο εάν αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της κυβέρνησης της Ελλάδας (Ba3 θετική).

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις της Alpha Bank θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, χωρίς σημαντική βελτίωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας της. Τυχόν επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα επιβαρύνει επίσης τις αξιολογήσεις της τράπεζας.

 

Eurobank 

Οι αξιολογήσεις καταθέσεων Ba2 της Eurobank S.A. είναι δύο βαθμίδες υψηλότερες από τη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) b1, όπως υποδεικνύεται από την προηγμένη ανάλυση Loss Given Failure (LGF), η οποία λαμβάνει υπόψη τα σχέδια χρηματοδότησης της τράπεζας στο πλαίσιο της ελάχιστης απαίτησης για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) έως το τέλος του 2025. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού της, η τράπεζα έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού της και τις προοπτικές για ισχυρότερη δημιουργία κερδών.

Η BCA της Eurobank λαμβάνει υπόψη τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs), τα οποία μειώθηκαν σημαντικά στο 5,1% των ακαθάριστων δανείων της τον Μάρτιο του 2023, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, από 22,9 δισ. ευρώ το 2016. Το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης τον pro-forma πλήρως επιβαρυμένο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) της τάξης του 15,5% τον Μάρτιο του 2023, από 13,6% τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, η κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας ενσωματώνει υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs), γεγονός που περιορίζει το απτό απόθεμα ασφαλείας απορρόφησης ζημιών. Οι αξιολογήσεις της τράπεζας λαμβάνουν επίσης υπόψη το επικαιροποιημένο στρατηγικό της σχέδιο 2023-25 που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της βασικής κερδοφορίας της, με στόχο την επίτευξη απόδοσης επί της ενσώματης λογιστικής αξίας (RoTBV) 13% το 2023 και 12% το 2025.ngs.

Οι θετικές προοπτικές αξιολόγησης αντανακλούν την προσδοκία ότι η Eurobank θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ. Η τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει υγιή κεφάλαια και ρευστότητα και θα μειώσει περαιτέρω τα προβληματικά της δάνεια, αν και από χαμηλότερο επίπεδο, αξιοποιώντας το δυναμικό οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι πιθανό να επωφεληθεί σημαντικά από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ. Αυτοί οι παράγοντες ασκούν ανοδικές πιέσεις στον δείκτη BCA της τράπεζας, στηρίζοντας τις θετικές προοπτικές.

Οι αξιολογήσεις των καταθέσεων και του ανώτερου χρέους θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας της τράπεζας, ενώ παράλληλα διατηρεί άνετες κεφαλαιακές μετρήσεις και συμμορφώνεται με το MREL. Η αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου (CRA) της τράπεζας περιορίζεται επί του παρόντος από την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους και μπορεί να αναβαθμιστεί μόνο εάν αναβαθμιστεί η αξιολόγηση του χρέους της κυβέρνησης της Ελλάδας (Ba3 θετικό).

Δεδομένων των σημερινών θετικών προοπτικών αξιολόγησης, μια υποβάθμιση είναι απίθανη σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της Eurobank θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση απότομης αύξησης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, χωρίς σημαντική βελτίωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας της. Τυχόν επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος θα επιβαρύνει επίσης τις αξιολογήσεις της τράπεζας

 

Εθνική Τράπεζα 

Η αξιολόγηση καταθέσεων Ba2 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ) είναι δύο βαθμίδες υψηλότερη από τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση b1, όπως υποδεικνύεται από την προηγμένη ανάλυση Loss Given Failure (LGF), η οποία οφείλεται κυρίως στη δεξαμενή καταθέσεων πελατών και στο εκδοθέν χρέος, καθώς και στα σχέδια χρηματοδότησης της τράπεζας.

Οι αξιολογήσεις δεν ενσωματώνουν στήριξη από την κυβέρνηση της Ελλάδας (Ba3 θετική), αντανακλώντας την περιορισμένη ικανότητα της κυβέρνησης να παράσχει τέτοια στήριξη. Ο δείκτης BCA της ΕΤΕ με b1 αντανακλά τα σημαντικά μειωμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs), τα οποία μειώθηκαν στο 5,2% των ακαθάριστων δανείων της τον Δεκέμβριο του 2022, και τη σταδιακά βελτιούμενη βασική κερδοφορία της. Η BCA λαμβάνει επίσης υπόψη τα άνετα εποπτικά κεφάλαια της NBG, με σταδιακά εισαγόμενο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) 16,6% τον Δεκέμβριο του 2022.

Παρ' όλα αυτά, τα κεφάλαιά της ενσωματώνουν επίσης υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) που περιορίζουν το απτό απόθεμα απορρόφησης ζημιών της τράπεζας. Μετά την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της NBG, η τράπεζα επικεντρώνεται επί του παρόντος στη βελτίωση της διαρθρωτικής βασικής κερδοφορίας της, με υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να επαναλάβει τη διανομή μερίσματος από το 2008, υπό την επιφύλαξη των εγκρίσεων των ρυθμιστικών αρχών.

Οι θετικές προοπτικές αξιολόγησης αντανακλούν την προσδοκία ότι η ΕΤΕ θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ κατά τους επόμενους 12-18 μήνες. Εκτιμάται ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα υγιή κεφάλαια και τη ρευστότητά της, καθώς και θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού της, αξιοποιώντας το δυναμικό οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι πιθανό να επωφεληθεί σημαντικά από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ. Οι παράγοντες αυτοί ασκούν ανοδικές πιέσεις στον δείκτη BCA της τράπεζας, στηρίζοντας τις θετικές προοπτικές.

Αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση των καταθέσεων και του ανώτερου χρέους θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία της τράπεζας, με παράλληλη διατήρηση άνετων κεφαλαιακών μεγεθών. Επίσης, διαρθρωτικές βελτιώσεις στα βασικά κέρδη της τράπεζας με υψηλότερη συνεισφορά στα μη επιτοκιακά έσοδα θα ήταν υποστηρικτικές για το πιστωτικό της προφίλ. Η αξιολόγηση του Πιστωτικού Κινδύνου (CR) της τράπεζας περιορίζεται επί του παρόντος από την αξιολόγηση του Δημοσίου και μπορεί να αναβαθμιστεί μόνο εάν αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της κυβέρνησης της Ελλάδας.

Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης είναι απίθανη λόγω των σημερινών θετικών προοπτικών αξιολόγησης. Ωστόσο, θα μπορούσε να υποβαθμιστούν οι αξιολογήσεις σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού της ή της επαναλαμβανόμενης βασικής κερδοφορίας της. Οποιαδήποτε σημαντική επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων της τράπεζας.

 

Τρ. Πειραιώς 

Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμων καταθέσεων Ba3 της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. (Τράπεζα Πειραιώς) είναι δύο βαθμίδες υψηλότερη από τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) b2, όπως προτείνεται από την προηγμένη ανάλυση Loss Given Failure (LGF). Αυτό οφείλεται κυρίως στη δεξαμενή καταθέσεων της τράπεζας στην Ελλάδα (Ba3 θετική) και στις υποχρεώσεις μειωμένης εξασφάλισης μέσω των ομολόγων Tier 2 και Additional Tier 1 (AT1) που εκδίδονται από την εταιρεία χαρτοφυλακίου της Piraeus Financial Holdings S.A. (PFH, B2 σταθερή).

Ο δείκτης BCA της τράπεζας λαμβάνει υπόψη τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, λόγω των διορθωτικών ενεργειών που έχουν ληφθεί για τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)1 σε περίπου 6,6% τον Μάρτιο του 2023 από 12,7% τον Μάρτιο του 2022. Η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε επίσης να βελτιώσει σταδιακά την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της και να μειώσει σημαντικά τη βάση κόστους της.

Παρόλο που η τράπεζα δέχθηκε σημαντικό κεφαλαιακό πλήγμα κατά την εξυγίανση του ισολογισμού της, κατάφερε να αυξήσει σταδιακά τον πλήρως επιβαρυμένο δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) σε 12,2% τον Μάρτιο του 2023 από 9,8% τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, η κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας ενσωματώνει υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs), γεγονός που περιορίζει το απτό απόθεμα απορρόφησης ζημιών σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες. Περισσότερες δράσεις μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό και ενίσχυσης του κεφαλαίου σύμφωνα με το σχέδιο 2025 της τράπεζας θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω τη φερεγγυότητα και την αναπτυξιακή της ικανότητα

Οι σταθερές προοπτικές αποτυπώνουν την άποψή  ότι η BCA της τράπεζας είναι καλά τοποθετημένη στο b2, εξισορροπώντας τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της και τη λειτουργική κερδοφορία της με τα ακόμη σχετικά αδύναμα, προσαρμοσμένα από τη Moody's, μετρικά στοιχεία για τα ενσώματα κεφάλαια που επιβαρύνουν το πιστωτικό της προφίλ. 

Αναβάθμιση στις αξιολογήσεις των καταθέσεων και του ανώτερου χρέους της τράπεζας θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η τράπεζα συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία της και είναι επίσης σε θέση να βελτιώσει τις μετρήσεις του ενσώματου κεφαλαίου της ώστε να είναι ανάλογες με εκείνες των τοπικών ομολόγων της, υποστηρίζοντας το αυτόνομο πιστωτικό της προφίλ. 

Οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού της, χωρίς σημαντικές βελτιώσεις στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της. Οποιαδήποτε πιθανή σημαντική επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα επιβαρύνει επίσης τις αξιολογήσεις της τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's: Ισχυρή και βιώσιμη η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Αν και εκτιμάται ότι το περιθώριο επιτοκίου για τους εταιρικούς πελάτες θα μειωθεί φέτος, αναμένεται ότι οι επιδόσεις των τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρές, υποστηρίζοντας το πιστωτικό τους προφίλ και τις αξιολογήσεις τους.
Moodys
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρότερα κέρδη το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Moody's

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τον οίκο DBRS και ο Moody's, τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή ρευστότητα, αυξημένο επίπεδο καταθέσεων που αποτελούν «θωράκιση» έναντι κρίσεων.