ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Jefferies: Αυξάνει τις τιμές - στόχους για τράπεζες, top pick η Εθνική

Σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Εθνικής και «διακράτηση» για αυτές Eurobank και Τρ. Πειραιώς, ενώ παραμένει «underperform» για την Alpha Bank. Ποιοι παράγοντες θα στηρίξουν την καλή πορεία.

Σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς και Eurobank και διατήρηση αμετάβλητη αυτή της Alpha Bank, προχώρησε η Jefferies με την ΕΤΕ να παραμένει η κορυφαία επιλογή της. 

Ο διεθνής όμιλος τοποθετεί την τιμή – στόχο για την Εθνική στα 7,30 ευρώ (από 6,50 ευρώ πριν) με σύσταση «αγορά», για τη Eurobank στα 1,70 ευρώ (από 1,65 ευρώ πριν) με σύσταση «διακράτηση», για την Τρ. Πειραιώς στα 2,70 ευρώ (από 2,50 ευρώ πριν) με σύσταση «διακράτηση», ενώ για την Alpha Bank παραμένει στα 1,10 ευρώ με σύσταση «underperform». 

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζονται από «ούριους ανέμους» μετά τις πρόσφατες εκλογές, ενώ βρίσκονται εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων να έχει ήδη περάσει από την πλευρά του ενεργητικού (χάρη στην υψηλότερη έκθεση σε δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο), η εστίαση στα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στις αντιξοότητες του NIM για τις ελληνικές τράπεζες. 

Η ικανότητα διαχείρισης της μετακύλισης των καταθέσεων θα είναι βασικός παράγοντας και η ΕΤΕ και η Πειραιώς σημειώνουν το καλύτερο αποτέλεσμα στα συνολικά beta καταθέσεων στη Ν. Ευρώπη και σημείωσαν μετατοπίσεις του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις που ήταν πιο συγκρατημένες από ό,τι στη Eurobank και την Alpha το 1ο τρίμηνο του 23. Το υψηλό μερίδιο λιανικής της ΕΤΕ (περίπου 75% των συνολικών καταθέσεων) με χαμηλό μέσο υπόλοιπο (81% βασικές εγχώριες ) την αφήνει καλύτερα τοποθετημένη. 

Αναφορικά με το κόστος κινδύνου υπογραμμίζει ότι ο σχηματισμός NPE κινείται γενικά χαμηλότερα από τα επίπεδα στις στα οποία οι ελληνικές τράπεζες είχαν βασίσει τις προβλέψεις για φέτος, δημιουργώντας περιθώρια για θετική αναθεώρηση. Η διατήρηση των προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα το τρίμηνο επέτρεψε την περαιτέρω δημιουργία/διατήρηση της κάλυψης στη Eurobank, την ΕΤΕ και την Πειραιώς (η Alpha είναι η μόνη τράπεζα που είδε την κάλυψη να μειώνεται). Ενώ αναγνωρίζονται οι διαφορές στο μείγμα (ενυπόθηκα έναντι εταιρικά/άλλα) και ποιότητας (>90 ημέρες σε καθυστέρηση έναντι απίθανης πληρωμής), η Jefferies αναμένει μικρή διαφοροποίηση στις προσδοκίες για τις συναινετικές προβλέψεις μεταξύ των τραπεζών μεσοπρόθεσμα. Αναμένει ότι η υψηλή αρχική κάλυψη της ΕΤΕ (87%) θα υποστηρίξει την ταχύτερη σε σχέση με την Alpha (κάλυψη 40%).

Στους παράγοντες που θεωρούνται υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες είναι και η πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και η μείωση του πολιτικού ρίσκου, μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών και την κατάκτηση σχεδόν 41% από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται, μάλιστα, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου, αυτό θα αποτελέσει ακόμη πιο καλή εξέλιξη. Το γεγονός αυτό αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς για την κρατική αξιολόγηση να αναθεωρηθεί σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 23 (μια κίνηση που θα έχει περισσότερο όφελος για το κλίμα/κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες και όχι μια βαθμιαία αλλαγή στην κερδοφορία/ θεμελιώδη μεγέθη).

Η μόνη πρόσφατη απογοήτευση είναι η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής να μην εγκρίνει το μέτριο μέρισμα της ΕΤΕ  για το 2022, ενώ εγκρίθηκε η επαναγορά μετοχών από τη Eurobank. Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα NPL και η σχετική στάθμιση του αναβαλλόμενου φόρου στο κεφάλαιο CET1 των τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνουν πεδίο συζήτησης για τους επενδυτές, αλλά όλες οι τράπεζες έχουν στείλει ένα σίγουρο μήνυμα για τις διανομές μερισμάτων σε ό,τι αφορά τα κέρδη του 2023.

Νέες τιμές - στόχοι για τις τράπεζες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ακτινογραφία στα μεγέθη α' τριμήνου των τραπεζών από την NBG Securities

Οι τρεις παράγοντες που πίεσαν τα κέρδη προ προβλέψεων και η αντιστάθμιση από τη μείωση των ζημιών απομείωσης δανείων. Νέα μείωση του δείκτη NPE, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και άφθονη ρευστότητα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους από μεγάλους διεθνείς οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Εγκώμια από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες και επάνοδος της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Όλες οι νέες τιμές - στόχοι

Διψήφια ποσοστά περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι, με βασική ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια. Ποιες τιμές δίνουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies, Ambrosia Capital και Axia.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις τράπεζες, σε... απογείωση οι τιμές στόχοι

Αναλυτές ξένων και ελληνικών οίκων αναθεωρούν τις προβλέψεις για τις μετοχές και την κερδοφορία των τραπεζών και στρώνουν το έδαφος για ράλι. Τι ανακοίνωσαν S&P, JP Morgan, Morgan Stanley, Eurobank Equties και Pantelakis Securities.