ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio
Φώτο: Shutterstock

Εκρηκτική πορεία για την τιμή του φυσικού αερίου με άνοδο άνω του 20%

Μία ανάσα από τα 50 ευρώ βρέθηκε η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου, λόγω επικείμενης διακοπής λειτουργίας τεράστιου κοιτάσματος στην Ολλανδία αλλά και αύξησης της ζήτησης.

Εκρηκτική άνοδο ακολουθεί η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, με την ημερήσια άνοδο για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να φθάνει έως και το +24%, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να διακόψει τη λειτουργία του μεγαλύτερου κοιτάσματος της Ευρώπης. 

Η τιμή έφθασε βρέθηκε μία ανάσα από το επίπεδο των 50 ευρώ, ενώ διαμορφώνεται πλέον άνω των 46 ευρώ, σε μία πλήρη αντιστροφή των τάσεων που έχει καταγραφεί από την αρχή Ιουνίου, όπου υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση και την 1η Ιουνίου η τιμή είχε προσγειωθεί στα 23 ευρώ. Επίσης η ανακοίνωση για παράταση της διακοπής στη ροή αερίου σε τρία μεγάλα εργοστάσια και κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη που ανεβάζουν τη ζήτηση για κλιματισμό, συγκαταλέγονται στους παράγοντες που οδηγούν το αέριο υψηλότερα.

Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου θα προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας του κοιτάσματος Groningen, λόγω έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, σε μία κίνηση που θα αφαιρέσει σημαντικό μέρος των προμηθειών που λαμβάνει η Ευρώπη και μάλιστα ενώ θα βρίσκεται λίγο πριν την είσοδό της στον χειμώνα, όπου παραδοσιακά υπάρξει αύξηση της ζήτησης. 

Το κοίτασμα αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων οικονομικών της Ολλανδίας, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή του το 1963. Στην περιοχή έχουν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις μετά από εκατοντάδες σεισμούς μεγέθους έως και 3,6 βαθμών που προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες σπίτια. 

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύει να κλείσει το κοίτασμα το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2024, ανάλογα με τη "γεωπολιτική κατάσταση". Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές του περασμένου καλοκαιριού, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει κάποια ζημιά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Γκρόνινγκεν. Περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012 επειδή οι σεισμοί τα κατέστησαν μη ασφαλή.  

Η ολλανδική κυβέρνηση μπορεί επίσης να αποσυναρμολογήσει τα πηγάδια φυσικού αερίου γεμίζοντάς τα με σκυρόδεμα το επόμενο έτος, όπως δήλωσε μία καλά πληροφορημένη πηγή στο πρακτορείο Bloomberg. Μέχρι τον Οκτώβριο θα εξάγονται το πολύ 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Groningen, καθώς επί του παρόντος λειτουργεί με πιλοτικό φως, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί τώρα σε ελάχιστα επίπεδα.

Η απόφαση για το κλείσιμο δεν είναι εντελώς αμετάκλητη, προσέθεσε η ίδια πηγή. Εάν υπάρξει νέα ενεργειακή κρίση ή ένας πολύ κρύος χειμώνας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να ανοίξουν ξανά τα πηγάδια, είπαν. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, ανάλογα με τις καιρικές προβλέψεις.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο, προβλήματα σε αγωγό της Φινλανδίας

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς σε υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας - Εσθονίας εξετάζει το Ελσίνκι, ο οποίος έχει διακόψει τη λειτουργία του, με την τιμή του φυσικού αερίου να πλησιάζει τα 50 ευρώ.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 15% για το φυσικό αέριο μετά από ράλι 53% το πρώτο 15θήμερο

«Καμπανάκι κινδύνου» στέλνει η αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους αναλυτές. Βασική αιτία της ανόδου η διακοπή λειτουργίας του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην Ευρώπη, αλλά και η αύξηση της ζήτησης.
fysiko aerio
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα υποχώρηση για το φυσικό αέριο, υψηλή κάλυψη των αποθεμάτων

Χαμηλή ζήτηση λόγω και καλών καιρικών συνθηκών αλλά και σταθερή πορεία της τροφοδοσίας συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο Ιουνίου να υποχωρεί από τα 36 ευρώ.