Φώτο: Shutterstock

Δεν κερδίζει έδαφος το ΧΑ παρά την ευφορία στην Ευρώπη

Πρόσκαιρη πίεση στη μετοχή της Alpha Bank από εντολή πώλησης σε χαμηλή και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από ξένους θεσμικούς είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Κόντρα στην ευφορία που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη χθεσινή μεγάλη άνοδο των δεικτών στην Wall Street, το ελληνικό Χρηματιστήριο «ταλαιπωρείται» με διολίσθηση του Γενικού Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από ξένους θεσμικούς, ενώ δέχθηκε έντονη πίεση πρόσκαιρα η μετοχή της Alpha Bank μια εντολή σε περίεργα χαμηλή τιμή (1,67 ευρώ, δηλαδή 5,93% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο).

Όπως αναφέρουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ξένων θεσμικών, καθώς όσοι ήταν παρόντες από νωρίς στην αγορά και έχουν εγγράψει υπεραξίες «κλειδώνουν» μέρος των κερδών τους, μεταβιβάζοντας μετοχές σε άλλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα συνεχίζονται οι μεταβιβάσεις αρκετά  μεγάλων πακέτων. Τα μεγαλύτερα, ως τώρα, ήταν τα τρία που έγιναν στη μετοχή του ΟΤΕ, συνολικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό πακέτο μετοχών της Alpha, αξίας 935.000 ευρώ, άλλαξε χέρια στην τιμή του 1,87 ευρώ. Άλλαξαν χέρια επίσης πακέτα μετοχών των Εθνικής Τράπεζας, Μυτιληναίος, Auto Hellas και Aegean.

Η μετοχή της Alpha υποχώρησε για λίγο κατά 5,93% λόγω της εντολής πώλησης στο 1,67 ευρώ, αλλά περιόρισε τις απώλειες σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη έχουν επίσης περιορισθεί, σε ποσοστό περίπου 0,50%. Ο Γενικός Δείκτης Δείκτη, ο οποίος έπεσε ως τις 927 μονάδες νωρίτερα, έχει περιορίσει τις απώλειες σε οριακό ποσοστό (-0,10%) και ισορροπεί στις 931 μονάδες.

Σημαντική υποχώρηση σημειώνεται, εξάλλου, στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με πτώση στο 0,482% για τα 5ετή και στο 1,412% για τα δεκαετή, καθώς σήμερα μειώνονται σημαντικά και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ