ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η επιστροφή αγοραστών στις τράπεζες και οι κινήσεις των ξένων στο ΧΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο πήραν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πιο κοντά στις 1.300 μονάδες. Ανεβάζουν τον πήχη για Γ.Δ. και τράπεζες Goldman και M. Stanley. Γιατί δεν είναι ανησυχητικές οι εκροές από ξένους.

Την ώρα που οι φωνές για διόρθωση διεθνώς συνεχίζονται, με αφορμή και τις πρόσφατες αναταράξεις αναφορικά με τη συνέχιση της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων, το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την εύλογη κόπωση μετά από ένα ράλι άνω του 37% το πρώτο εξάμηνο, συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον και να υπεραποδίδει, εν μέσω συνεχών εναλλαγών πρωταγωνιστών.

Μολονότι η μετάβαση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, που συνεπάγεται και την είσοδο στην «καρδιά» του καλοκαιριού, έχει φέρει κάποια σημάδια κόπωσης, κάτι που έχει αποτύπωμα στις συναλλαγές, όπου σε καμιά συνεδρίαση του Ιουλίου δεν ξεπέρασαν τα 90 εκατ. ευρώ, η αγορά, εν μέσω εναλλαγών θέσεων, βρίσκει διαρκώς νέες στηρίξεις, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται πλέον ξανά μια ανάσα από τα υψηλά 9ετίας.

Σχολιάζοντας τη μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου 2023, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) τονίζει στο BusinessDaily.gr πως «η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο επανεξέτασης δεδομένων, καθώς όλο το πρώτο εξάμηνο οι ξένοι "φόρτωσαν" θέσεις με σημαντικές αγορές, έχοντας κάνει τις προεξοφλήσεις τους.

Αυτές ήταν κατ’ αρχάς η εκλογή σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής, κάτι που επιβεβαιώθηκε, αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που μένει να επιβεβαιωθεί τους προσεχείς μήνες. Είχαν πάρει σημαντικές θέσεις, οπότε ήταν λογικό να υπάρξει κάποια διάθεση κατοχύρωσης κερδών», τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας και τα στατιστικά στοιχεία του ΧΑ που έδειξαν πως οι ξένοι είχαν εκροές 190 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το χρηματιστή, «αυτές οι εκροές δεν είναι κάτι ανησυχητικό ή ένα στοιχείο που μαρτυρά αλλαγή τάσης και προσέγγισης της αγοράς, απλώς, κάποιοι πούλησαν στην είδηση, όπως συνηθίζεται στις αγορές».

Από εκεί και πέρα, έτερος αναλυτής της αγοράς σημειώνει πως πλέον, μετά από ένα άκρως κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο, η αγορά σταθμίζει εκ νέου τα δεδομένα, καθώς «οι επενδυτές αναμένουν και τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, ζυγίζοντας και την αποφασιστικότητα που θα δείξει σε αυτή τη δεύτερη θητεία της σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και όλα όσα έμειναν πίσω την προηγούμενη τετραετία, όπου είχε πολλούς εξωγενείς σκοπέλους».

Βεβαίως, αποδόσεις ανάλογες με αυτές του πρώτου εξαμήνου είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν, καθώς και οι αποτιμήσεις πλέον κινούνται σε εντελώς άλλα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του έτους, με δεκάδες μετοχές να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά ή και σε ιστορικά υψηλά. Όμως, από την άλλη πλευρά, η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας ασφαλώς θα αναβαθμίσει όλα τα ελληνικά assets και κυρίως θα ωφελήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με πρώτες τις τράπεζες.

Πάντως, παρά τη μείωση των εισροών και της αξίας συναλλαγών, ισχυρές ρευστοποιήσεις δεν καταγράφονται, ούτε υπάρχει διάθεση να σηκωθούν σημαντικά κεφάλαια από την αγορά. Την ίδια ώρα, εν μέσω νέων θετικών εκθέσεων από οίκους όπως Goldman Sachs και Morgan Stanley, τα πονταρίσματα στις τραπεζικές μετοχές συνεχίστηκαν και χθες, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη σε νέα υψηλά έξι ετών.

Συνάμα, σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις και σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο από τον FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap, καθώς χθες ξεχώρισαν τίτλοι όπως Aegean Airlines, Σαράντης, Jumbo, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, ΟΠΑΠ, Autohellas, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, AVAX, Profile, Fourlis, Epsilon Net, Intrakat, ΟΛΠ και Αλουμύλ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες με άνοδο 1,34% στις 1.037,02 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει ξανά από τις 30 Αυγούστου 2017. Όπως φαίνεται, ο τραπεζικός δείκτης, μετά τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις που τον έφεραν στο χαμηλό των 936,22 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 26ης Ιουνίου), είναι ξανά αυτός που θα «τραβήξει» την αγορά προς τις 1.300 μονάδες ή και υψηλότερα.

Ο τραπεζικός κλάδος, μολονότι έχει πλέον μόνο τέσσερις συστημικούς εκπροσώπους, εντούτοις οριοθετεί το κλίμα και το momentum του Χ.Α.. με καταλυτικό τρόπο. Μετά τη νέα επέλαση της μετοχής της Πειραιώς, η τράπεζα πλέον έχει αποτίμηση κοντά στα 4 δισ. ευρώ και πλασαρίστηκε χθες στην θέση του FTSE 25.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο τραπεζικός κλάδος έχει τρεις εκπροσώπους μέσα στην πρώτη 7άδα των κεφαλαιοποιήσεων, ήτοι τις Eurobank και Εθνική στην 4η και 5η θέση και την Πειραιώς στην 7η. Παράλληλα, η συνολική επιρροή του κλάδου στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη ανέρχεται πλέον κοντά στο 20%. Η Πειραιώς ορίζει τον Γ.Δ. κατά 5,2096%, η Eurobank 5%, η Εθνική 4,9841% και η Alpha Bank 4,7355%.

Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις - αναβαθμίσεις

Την ίδια ώρα, οι θετικές εκθέσεις – αναβαθμίσεις για την ελληνική αγορά, επιμέρους κλάδους ή μεμονωμένες μετοχές συνεχίζονται, δίνοντας νέα δυναμική, κάθε φορά που το Χ.Α. παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Πρόκειται για μια… τακτική που τη βλέπουμε με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, όπου οι θετικές εκθέσεις για το Χ.Α. δεν έχουν προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της αγοράς, και μάλιστα – σε πολλές περιπτώσεις – από τους ίδιους οίκους.

Ίδιοι οίκοι, μέσα σε δύο ή τρεις μήνες δημοσιεύουν νέες, αναπροσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα εκθέσεις, ανεβάζοντας τις τιμές στόχους. Χθες, ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs ανέβασε τον στόχο για τον Γ.Δ. του Χ.Α. από τις 1.200 στις 1.375 μονάδες, με φόντο τις νεότερες εκτιμήσεις της για την πορεία των αναδυόμενων αγορών, ενώ ο οίκος Morgan Stanley, για πολλοστή φορά φέτος, ανέβασε τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Οι αναλυτές της Goldman εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων της αγοράς για την εξέλιξη της εταιρικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 8% φέτος, έναντι μέσης εκτίμησης 2% από τους άλλους αναλυτές.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley, στην… πολλοστή αναβάθμιση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου για φέτος, ανέβασε σημαντικά τις τιμές – στόχους, υπογραμμίζοντας (ξανά) ότι οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν μεγάλες δυνατότητες επίτευξης υψηλών αποδόσεων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) και οι μετοχές έχουν προοπτικές υπεραπόδοσης.

Ο οίκος αναβάθμισε σε overweight την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι ευνοείται από τη δομή του ισολογισμού και την καταθετική της βάση, ενώ αλλάζει την σύσταση για την μετοχή της Eurobank σε equal - weight από overweight. Για την Alpha Bank αυξάνει το στόχο στα 2,11 ευρώ από 1,98 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 7,71 ευρώ από 7,05 πρωτύτερα, ενώ για την Πειραιώς που τη θεωρεί κορυφαία επιλογή, δίνει στόχο τα 4,04 ευρώ. Η έκθεση επηρέασε την κίνηση των τραπεζών χθες, καθώς η Eurobank ήταν η μόνη του κλάδου που έκλεισε αρνητικά, ενώ η Πειραιώς ήταν αυτή που ξεχώρισε με άνοδο 2,85%, φτάνοντας στο +120,58% το 2023. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικές μετοχές: Από το ράλι, στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας

Ξεπέρασαν το 10% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη τον Μάρτιο, ενώ είχε φτάσει να κερδίζει 45% το πρώτο δίμηνο και 82% από τον Οκτώβριο. Πλήγμα από την αιφνίδια και δραματική αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.