ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.

Εξαιρετικό είναι το αποτύπωμα του ελληνικού χρηματιστηρίου και στο ξεκίνημα του νέου έτους, καθώς καταγράφει μια από τις καλύτερες επιδόσεις εντός του 2024 σε διεθνές επίπεδο, έχοντας αποδόσεις έως 25,68% για μετοχές του FTSE 25, ενώ οι τράπεζες ενισχύονται έως 18,37% και στη μικρή αποτίμηση έως την ακραία περιφέρεια υπάρχουν αποδόσεις έως και 40%.

Μολονότι οι τράπεζες είναι αυτές που δεσπόζουν σε όγκους και τζίρους, ένα από τα χαρακτηριστικά των πρώτων 24 συνεδριάσεων του νέου έτους είναι το άπλωμα του ενδιαφέροντος για ένα ευρύτερο φάσμα μετοχών, καθώς οι συναλλαγές διαχέονται σε περισσότερα «χαρτιά», ενώ φαίνεται πως υπάρχει και μικρή ενίσχυση κωδικών retail.

Η αγορά βρίσκεται σε γόνιμο στάδιο «παραγωγής» ειδήσεων που άπτονται του χρηματιστηρίου και των επιχειρήσεων, καθώς σε μόλις 24 εργάσιμες στο νέο έτος, έχουμε μεγάλες συμφωνίες χρηματοδοτήσεων (Mytilineos - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ξεμπλοκάρισμα έργων υποδομών και άλλων, placement (ΓΕΚ Τέρνα), δημόσιες εγγραφές για τη μεγαλύτερη εισαγωγή της 20ετίας (Ελ. Βενιζέλος), διεθνή road shows και παρουσιάσεις (JP Morgan – EXAE, ΔΕΗ, Πειραιώς), ενώ δρομολογούνται μετατάξεις στην Κύρια Αγορά, αλλά και νέες εκδόσεις ομολόγων.

Το Χ.Α. διέπεται από ξεκάθαρο ανοδικό momentum έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά μιας bull market περιόδου, ενώ – τουλάχιστον προς το παρόν – υπερβολές και ακρότητες άλλων εποχών, δεν καταγράφονται. Ο Γενικός Δείκτης κλείνει σε νέα υψηλά δεκατριών ετών το τελευταίο διήμερο, απέχοντας πλέον μόλις 15 μονάδες από το κομβικό όριο των 1.400 μονάδων ήτοι κάτι παραπάνω από 1% σε ποσοστό.

Το διεθνές κλίμα, ασχέτως με τις επιμέρους μικροδιορθώσεις, είναι άκρως υποστηρικτικό, εν μέσω διαρκών νέων ρεκόρ για δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου momentum, με την ελληνική αγορά να συνεχίζει την πορεία επιστροφής της στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα με ίσους όρους πλέον, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια απομόνωσης.

Και μόνο ότι μέσα σε ένα τριήμερο, ελληνικά assets έγιναν πόλος έλξης για έναν πακτωλό επενδυτικών κεφαλαίων που έφτασαν συνολικά τα 43 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας, μαρτυρά πολλά για το προφίλ που «χτίζει» η Ελλάδα πλέον στη διεθνή των επενδυτών.

Το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές την περασμένη Τρίτη με 10ετές ομόλογο και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ οδηγώντας το επιτόκιο στο επίπεδο του 3,4%, ενώ η δημόσια προσφορά της εισαγωγής στο Χ.Α. του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, καλύφθηκε πολλές φορές, με τις προσφορές να φτάνουν στα 8 δισ. ευρώ.

Μετά το ρεκόρ της Πέμπτης, την Παρασκευή 2/2 ο Γενικός Δείκτης έκανε νέα υπέρβαση κλείνοντας με άνοδο 0,61% στις 1.385,01 μονάδες επίπεδα που είναι νέα υψηλά δεκατριών ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το Μάιο του 2011. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 8ετίας και στις 1.210,68 μονάδες με άνοδο 0,76%, ενώ έφτασε στο υψηλό ημέρας έως τις 1.221,24 μονάδες όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 1,64%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,77%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 2,01%, ο Mid Cap υστέρησε με οριακή πτώση 0,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, όντας πρωταγωνιστής, κατέγραψε άνοδο 5,57%. Έτσι, από την αρχή του τρέχοντος έτους ήδη έχει χτιστεί σεβαστή άνοδος, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 7,10%, τον FTSE 25 να είναι στο +8,16%, τον Mid Cap στο +3,85%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 14,04%.

Τζίρος 228,46 εκατ. ευρώ το τριήμερο στις τράπεζες

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η ενίσχυση των συναλλαγών που μαρτυρά ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων, με αιχμή βεβαίως τις τράπεζες, αλλά και τις βιομηχανικές και ενεργειακές μετοχές. Μετά τα 137,76 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος στη συνεδρίαση της Τετάρτης, την Πέμπτη ο τζίρος ανήλθε στα 150,6 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Παρασκευή έφτασε στα 136,53 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση για μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα είναι στη ζενίθ, με την αύξηση των συναλλαγών στις τράπεζες να είναι θεαματική, καθώς μετά τα 73,66 εκατ. ευρώ που διακίνησαν την Τετάρτη, την Πέμπτη έκαναν 81,2 εκατ. ευρώ και χθες 73,6 εκατ. ευρώ! Δηλαδή μέσα σε ένα τριήμερο, στον κλάδο που απαρτίζεται μόλις από τέσσερις συστημικές, έγιναν συναλλαγές αξίας 228,46 εκατ. ευρώ!

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι προσδοκίες της αγοράς… σοβαρεύουν, το Χ.Α. αποκτά βάθος που δεν είχε, ενώ παρά την άνοδο του 2023, θεωρείται ακόμη μια ανερχόμενη αγορά, καθόλου κορεσμένη και με μεγάλα περαιτέρω περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Άλλωστε, το Χ.Α. έχασε το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών παραμένοντας σε επενδυτική καραντίνα για πολλά χρόνια, οπότε τώρα έχει λόγους υπεραπόδοσης, όπως έκανε και το 2023.

Οι μετοχές του Large Cap που ξεχωρίζουν με έμφαση φέτος

Φέτος, στις πρώτες 24 συνεδριάσεις, υπάρχουν οκτώ μετοχές, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας από τον κλάδο της ενέργειας και των μετάλλων, που έχουν διψήφια ποσοστά ανόδου.

ElvalHalcor: Στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκεται η ElvalHalcor που παρά τη διόρθωση του τελευταίου τριημέρου, καταγράφει άνοδο 25,68% ούσα πρώτη σε απόδοση στον Large αλλά και στον Mid Cap. Η μετοχή θεωρούνταν – και παραμένει – υποτιμημένη συγκριτικά με το εκτόπισμα του ομίλου που εκπροσωπεί, καθώς αντιπροσωπεύει το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος, ενώ είναι η κυριότερη εκπρόσωπος της λεγόμενης… βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας, καθώς είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων, έχοντας ηγετικά μερίδια διεθνώς σε αλουμίνιο και χαλκό.

Viohalco: Με άνοδο 22,05% φέτος, είναι μαζί με τη θυγατρική της που είναι ο βραχίονάς της στο χώρο των μετάλλων οι δύο πιο κερδοφόρες μετοχές φέτος. Ο όμιλος αποτιμάται στα 1,66 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν οι αποτιμήσεις των Cenergy Holdings (1,39 δισ.) και ElvalHalcor (872 εκατ.) τις οποίες ελέγχει κατά 79,78% και 87,78% αντίστοιχας, τότε η… δίκαιη κεφαλαιοποίησή της, είναι πολύ πιο πάνω. Παράλληλα, ελέγχει και τη Noval Properties, που είναι η δεύτερη σε χαρτοφυλάκιο ΑΕΕΑΠ της χώρας και ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χ.Α. Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας.

Τιτάν: Αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της αγοράς, καθώς έχει αφήσει πίσω το άκρως συντηρητικό προφίλ που είχαν καθηλώσει τη μετοχή για κάποια έτη, κερδίζοντας πέρυσι 77,86%, ενώ φέτος ήδη βρίσκεται 13,29% υψηλότερα. Χθες έκλεισε στα 24,30 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που μετέφερε τη φορολογική έδρα στο Βέλγιο και έκανε την τριπλή εισαγωγή στις αγορές Βρυξελών, Παρισιού και Αθήνας. Το 2023 ήταν η καλύτερη χρήση της ιστορίας του ομίλου, που αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη – ελληνικών συμφερόντων – βιομηχανία.

ΔΕΗ: Εδώ μιλάμε για μια ξεχωριστή περίπτωση και για ένα θεαματικό turn around story, καθώς τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, έχει μεταμορφωθεί από μια προβληματική εταιρεία που ήταν συστημικός κίνδυνος σε έναν όμιλο που ανοίγει φτερά με αξιώσεις στο εξωτερικό, κάνοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά μη τραπεζικής εταιρείας που έχει κάνει ποτέ ελληνική επιχείρηση διεθνώς (Enel Romania), ενώ με καλά βήματα υλοποιείται και το σχέδιο «πρασινίσματος» της ενέργειας που παράγει. Η μετοχή κερδίζει 11,92% φέτος, πέρυσι έδωσε +70,25%, ενώ από τα χαμηλά των 1,28 ευρώ του Μαΐου 2019, καταγράφει ράλι 876%.

Οι επιδόσεις των τραπεζών

Πειραιώς Financial Holdings: Με άνοδο 10,47% την περασμένη εβδομάδα και συνολικά 19,37% φέτος πέρασε στην πρώτη θέση των τραπεζικών αποδόσεων, διατηρώντας τα πιο επιθετικά στοιχεία ως μετοχή, ενώ θυμίζουμε ως και πέρυσι έκανε ράλι +122,53%. Από τα χαμηλά των 0,73 ευρώ της 14ης Ιουλίου 2022, ήτοι πριν από ενάμιση έτος, καταγράφει ράλι +423,29%. Πλέον, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας ξεπέρασε τη ΔΕΗ και βρίσκεται στην 7η θέση των αποτιμήσεων του Χ.Α. με 4,77 δισ. ευρώ.

Εθνική: Με άνοδο 12,29% φέτος ύστερα από το +67,87% πέρυσι, ήταν η πρώτη τραπεζική μετοχή που έφτασε σε υψηλά πολλών ετών, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τις τιμές του περασμένου καλοκαιριού, ενώ χθες έκλεισε στα 7,12 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στο τέλος του 2015. Μετά το placement του 22% τον περασμένο Νοέμβριο, έχει πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ κάνοντας τους κορυφαίους τζίρους στο 85% των συνεδριάσεων που έχουν λάβει χώρα έκτοτε. Πλέον είναι στην τρίτη θέση των αποτιμήσεων, έχοντας πλησιάσει τη Eurobank σε απόσταση μικρότερη των 250 εκατ. ευρώ.

Eurobank: Ίσως έχει την πιο «συμπαγή» συμπεριφορά στον κλάδο, χωρίς μεγάλες εξάρσεις αλλά και χωρίς αδειάσματα στις κακές ημέρες. Στο +13,04% φέτος, ενώ πέρυσι έδωσε άνοδο 52,61%. Είναι η τράπεζα που πρώτη καθάρισε τον ισολογισμό της από τα τοξικά και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και η τράπεζα που διατηρεί τη μεγαλύτερη διεθνή επέκταση, φέρνοντας άνω των 200 εκατ. ευρώ κέρδη από το εξωτερικό το 2023.

Alpha Bank: Το 2022 ήταν η μόνη τραπεζική μετοχή που έκλεισε με πτώση, πέρυσι έδωσε άνοδο 53,90%, ενώ φέτος κερδίζει 12,74%, χάρη στο 4ήμερο ράλι αυτής της εβδομάδας που έφερε άνοδο 9,26%. Υστερεί γενικά έναντι του υπόλοιπου κλάδου, όμως ειδικά το τελευταίο τριήμερο ανέβασε κατακόρυφα στροφές, κάνοντας τους κορυφαίους όγκους και τζίρους στην αγορά. Μόνο το τελευταίο τριήμερο, έχει διακινήσει 43 εκατ. τεμάχια, με τζίρο 65,7 εκατ. ευρώ, επιδόσεις μακράν οι κορυφαίες στην αγορά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αναρριχήθηκε πάνω από τα 1,70 ευρώ, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η επιστροφή αγοραστών στις τράπεζες και οι κινήσεις των ξένων στο ΧΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο πήραν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πιο κοντά στις 1.300 μονάδες. Ανεβάζουν τον πήχη για Γ.Δ. και τράπεζες Goldman και M. Stanley. Γιατί δεν είναι ανησυχητικές οι εκροές από ξένους.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικές μετοχές: Από το ράλι, στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας

Ξεπέρασαν το 10% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη τον Μάρτιο, ενώ είχε φτάσει να κερδίζει 45% το πρώτο δίμηνο και 82% από τον Οκτώβριο. Πλήγμα από την αιφνίδια και δραματική αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.