ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Oxford Economics: Οι γεωπολιτικές εντάσεις βασική απειλή για τη διεθνή οικονομία

Υποχωρούν σημαντικά οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις τόσο του πληθωρισμού όσο και της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 127 επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Oxford Economics.

Το εύρημα «επιβεβαιώνει» ότι η αντίληψη των οικονομικών κινδύνων έχει μετατοπιστεί σημαντικά για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Τζ. Τόμπσον, επικεφαλής των μακροοικονομικών σεναρίων και συντάκτης της έρευνας. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν πλέον το κύριο επίκεντρο της ανησυχίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα», σημείωσε. 

Περίπου το 36% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί τις γεωπολιτικές εντάσεις ως κορυφαίους κινδύνους επί του παρόντος - όπως αυτές που σχετίζονται με ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία - ΝΑΤΟ. Αντίθετα, σε παρόμοια έρευνα τον Απρίλιο διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούσαν είτε μια σημαντική σύσφιξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική κρίση ως τον κορυφαίο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα.

Η τελευταία έρευνα Global Risk Survey του τρίτου τριμήνου 2023 κάλυψε 127 επιχειρήσεις από τις 6 έως τις 27 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, καθώς οι διμερείς σχέσεις έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός ύποπτου κινεζικού αερόστατου παρακολούθησης που πέταξε πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα επέμεινε ότι το ζήτημα ήταν εσωτερική υπόθεση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Το Πεκίνο θεωρεί το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί μέρος της επικράτειάς του. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα πακέτο οπλικής βοήθειας προς την Ταϊβάν, αξίας έως 345 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση αυτή θεωρείται πιθανό να εξοργίσει την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαφωνίας για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ένταξη του Κιέβου θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Μόσχας. Ενώ οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να θεωρούν τον υψηλό πληθωρισμό ως «σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο», εμφανίζονται πιο σίγουρες ότι το πρόβλημα θα μετριαστεί τελικά, σημειώνει η έρευνα.

«Οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή διαμορφώνονται στο 3,7% το 2024, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την τελευταία μας βασική πρόβλεψη», δήλωσε ο Τόμπσον. «Ο αναμενόμενος πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα έχει μειωθεί σημαντικά, εξανεμίζοντας τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Η έρευνα υπογράμμισε επίσης την άμβλυνση των ανησυχιών για τους κινδύνους που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, τα ζητήματα παραμένουν αυξημένα. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να θεωρούν ότι είτε μια σημαντική σύσφιξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική κρίση συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων για το εγγύς μέλλον στην τελευταία έρευνα.

Η αποπαγκοσμιοποίηση είναι ο τρίτος πιο συχνά αναφερόμενος κίνδυνος στην τελευταία έρευνα, ο οποίος θεωρείται «πολύ σημαντικός κίνδυνος» από το 23% των ερωτηθέντων. Περίπου το 25% θεωρεί τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων ως έναν από τους κορυφαίους ανοδικούς κινδύνους. Όσον αφορά την Κίνα, οι επιχειρήσεις βλέπουν «λιγότερες πιθανότητες για μια ανάκαμψη με κινητήρια δύναμη την Κίνα». Η επαναφορά της Κίνας ως ο κορυφαίος παγκόσμιος ανοδικός κίνδυνος έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά 10% στην τελευταία έρευνα σε σύγκριση με το 19% τον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες επενδύσεις προτείνει η JPMorgan για άμυνα έναντι του πληθωρισμού

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν κόσμο με υψηλότερο πληθωρισμό. Τα μετρητά έδωσαν διέξοδο σε επενδυτές σε περίοδο απότομης αύξησης των επιτοκίων, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, τονίζει ο οίκος.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στην Ευρώπη αναμένουν οι αναλυτές, νέο ράλι για αποδόσεις ομολόγων

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο διάστημα «βλέπει» το 71% των διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα της BofA. Αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων από τα πρακτικά της Fed.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτές άφησαν τη Wall και έριξαν 5 τρισ. σε αμοιβαία χρηματαγοράς

Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ στρέφει όλο και περισσότερους επενδυτές στην αναζήτηση σίγουρων αποδόσεων από τα money market funds που έχουν προσελκύσει μεγάλες εισροές το τελευταίο διάστημα.